*

veksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisaloitteet

Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallia - kumotkaamme se!

YLE:n kyselyn tulokset ovat kylmää kyytiä hallituksen kyykytyspolitiikalle. Tukeva enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallia ja kaikkein eniten sitä kannattavat sellaiset ihmiset, jotka eivät edes koko mallia tunne. Aktiivimallin paremmin tuntevien osalta vastustun on noin kolme neljäsosaa.

Neljäs valtiomahti

Neljäs valtiomahti

Montesquieun vallan kolmijako-opin mukaan ensimmäinen valtiomahti on poliittinen päätösvalta, toinen on hallinnollinen toimeenpanovalta ja kolmas on edellisiä valvova ja tuomiovaltaa käyttävä oikeuslaitos. Tämä jako on länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen perusta.

Neljännellä valtiomahdilla tarkoitetaan nykyään lehdistön lisäksi myös muuta mediaa. Nimitys ei ole lainkaan liioitteleva. Median valta on jopa ratkaisevan suuri. Kyse on tietysti siitä, mitä asioita tuodaan ihmisten tietoisuuteen ja mitä ei.

Korkeassa asemassa olevien päättäjien viha kansalaisaloitteita kohtaan

Edellisessä merkittävässä perustuslain uudistuksessa Suomen perustuslakiin säädettiin pykälät kansalaisaloitteista, jolloin vähintään 50000 allekirjoitusta saaneet kansalaisaloitteet tulevat eduskunnan käsittelyyn. Tähän mennessä ne ovat useimmiten päätyneet myös eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi.

Kansalaisaloitteille on yhteistä se, että usein suuri osa kansanedustajista ja ministereistä vihaa niitä.

Aidot avioliitot ja perheiden ongelmat

Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin  eduskunnassa syksyllä 2014. Asian piti olla sillä selvä, mutta pieni ja äänekäs vähemmistö sloganilla ”Aito avioliitto” järjesti käsittelylle vielä jonkinlaisen kliimaksin, jolle saatiin päätepiste vasta 17.2.2017. Kansalaisaloitteiden voi katsoa kuuluvan myös demokratiaan, mutta ”Aito avioliitto” -tempauksen äärellä ei voinut välttyä mieleen tulevilta ikävämmiltä ilmauksilta kuten ilveily ja kiusanteko.  
 

Kerran vielä

Huomenna torstaina 16.2.2017 Suomen parlamentissa käydään (toivottavasti) viimeistä kertaa keskustelu siitä, voivatko kaksi samaa sukupuolta olevaa täysivaltaista ihmistä solmia avioliiton 21. vuosisadan Suomessa. Mitään uutta tämä keskustelu ei varmasti tule tarjoamaan, sen voi varmaan kuurosokea Reettakin todeta. Puhujanpöntöstä tullaan kuulemaan tulikivenkatkuista vihaa, vääristelyä ja suoranaista valehtelua. Tietenkään irrationaalista pelottelua unohtamatta.

Suomalaiset Suomen ongelma

Viimeksi reilu vuosi sitten ja sitä ennen seurasin elämää USA:n eteläisimmässä osavaltiossa. Siellä paikalliset ongelmat jäivät helposti hyvän sään ja lämmön varjoon. Suomalaisuus siellä asuvien Suomalaisten piirissä suorastaan huokuu ja itsekin koin siellä olleessa Suomalaisuuden tärkeämmäksi kuin koskaan aikaisemmin. Sieltä katsottuna silloinen Suomen tilanne ja ongelmat tuntuivat toivottomilta. Suomeen juurtuneet ihmiset näyttivät lähinnä sosialismikoneiston aivopesemiltä ja hyväksikäyttämiltä orjilta, joilla ei olisi tietoa paremmasta.

Eläkeläisten suurlakko

Eläkeindeksin muuttamista palkkaindeksiksi vaativa kansalaisaloite sai tarvittavat 50.000 allekirjoitusta kasaan.  Ensimmäinen tavoite eläkeläisten köyhtymisen ja kurjistumisen lopettamiseksi on saavutettu.

Se on kuitenkin vain yksi voitettu taistelu eläkeläissodassa. Seuraava taistelu käydään eduskunnassa, kun aloitetta siellä käsitellään.

Suora demokratia ja kolikon kääntöpuoli

Kansalaisaloite "aidosta avioliitosta", eli edellisen eduskunnan hyväksymän sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta jo reilusti ennen kuin uuden lain on määrä astua voimaan pistää mietityttämään jopa kohtalaisen vannoutunutta suoran demokratian kannattajaa. Ei niinkään käsiteltävänä olevan ikuisuuskysymyksen vaan koko kansalaisaloitelain ja -mahdollisuuden vuoksi.

Kansalaisaloitteiden uskottavuus

Kansalaisaloitteiden arvo ja uskottavuus saattavat joutua tulevaisuudessa koville. Vaalikeskustelussa niin Perussuomalaiset kuin Kristillisdemokraatit pitivät mahdollisena nimien keruuta tämän eduskunnan hyväksymän sukupuolineutraalin lain kaatamiseksi. 

Jos käy niin että tarvittava määrä nimiä saadaan ja tuleva eduskunta kumoaisi nyt hyväksytyn lain jouduttaisiin varsin erikoiseen tilanteeseen. Elämänsä järjestäneet ihmiset joutuisivat toteamaan että aprillia, ette te mitään naimisissa ole, olette vain poliittisten pelien jakojäännös.

Kuva-arvoitus avioliittolaista

Pikainen päivitys tilanteeseen kahden kilpailevan avioliittolain katsontatavan tiimoilta, nyt jännän kuva-arvoituksen muodossa. Kumpi graafi (A / B ) on "kansan enemmistöä" edustavasta aloitteesta?

Vastaus saattaa tulla yllätyksenä osalle eduskuntavaaliehdokkaista!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä