veksi

Muistaako kukaan nunna Irmeli Vuolteen ?

 

11.7.2018 Vuolteen ihmeellisestä katoamisesta tuli kuluneeksi vuosi. Katoaminen tuntuu  lähes käsittämättömältä, kuin maa olisi nielaissut hänet. Ainakaan minun korviini ei ole kantautunut mitään vihjeitä hänen liikkumisistaan katoamishetken jälkeen.

 Iltalehden uutisen mukaan kadonneen nunnan etsintöihin osallistui "jopa 40 vapaaehtoista".  Väkisinkin tulee mieleen ajatus, panostettiinko etsintään oikein tosimielessä. Missä luurasi  vapaaehtoinen pelastuspalvelu? Eikö käytettävissä ollut tosissaan kuin ainoastaan 40 vapaaehtoista? Eikö paikkakunnalle ollut luotu minkäänlaista organisaatiota vastaavia tapauksia silmällä pitäen? Mitä tekivät paikalliset metsästysseurat, suunnistusseurat ja muut vastaavat yhteisöt? Eikö paikkakunnan poliisilla ole olemassa mitään etukäteen luotua kanavaa, jolla hälyttää tarpeellinen määrä vapaaehtoisia etsintään?

Nyt kun tapauksesta on kulunut jo toista vuotta, on aivan aiheellista epäiillä rikosta katoamisen syynä. Metsästysseurat ovat hirvijahdeissaan ja pikkuriistan metsästyksen yhteydessä kolunneet katoamismaaston väkisinkin melko tarkoin.  Koirien valppaat silmät ja tarkka hajuaisti olisivat mitä todennäköisimmin huomanneet maastoon uupuneen ihmisen.  Alueen järviin hukkuneen jäännökset olisivat jo viimeistään tänä kesänä nousseet esiin. Hukkuminen tai hukuttautuminen tuskin tulee kyseeseen, nunnalla tuskin on tarvetta omatoimiseen elämän päättämiseen.

Tuliko katoamistapauksen selvittämisessä tehdyksi kaikki tarvittava?

Mieleen tulee myös kiusallinen kysymys, onko vaikkapa pienen lapsen ja vanhan nunnan katoamisessa ja etsintöjen rakentamisessa ja poliisitutkinnan laajuudessa eroa?

Melkoinen mysteeri  koko katoaminen. Toivottavasti  poliisi pitää tutkintaa vireillä, eikä hautaa juttua kuuluisaan Ö-mappiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Katoaminen tuntuu lähes käsittämättömältä, kuin maa olisi nielaissut hänet.»

Sellaistakin sattuu, kuten juuri taannoin maa nielaisi 11-vuotiaan tytön (IS).

    «Iltalehden uutisen mukaan kadonneen nunnan etsintöihin osallistui "jopa 40 vapaaehtoista". Väkisinkin tulee mieleen ajatus, panostettiinko etsintään oikein tosimielessä. Missä luurasi vapaaehtoinen pelastuspalvelu? Eikö käytettävissä ollut tosissaan kuin ainoastaan 40 vapaaehtoista?»

Ne 40 vapaaehtoista tiettävästi olivat juuri Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäseniä (MTV3).

Sitä en tiedä miksi saatiin vain 40 etsijää. Ehkä Heinävedellä ja sen ympäristössä ei olla niin aktiivisia Vapepan toiminnassa.

Poliisi siis käyttää pääsääntöisesti vain koulutettuja etsijöitä, mikä tarkoittaa Vapepaa. Kouluttamattomien osallistumisessa tulisi kaikenlaista ongelmaa viestinnän ja koordinoinnin kanssa ja saattaisivat sotkea koirapartioiden vainuja.

    «Eikö paikkakunnan poliisilla ole olemassa mitään etukäteen luotua kanavaa, jolla hälyttää tarpeellinen määrä vapaaehtoisia etsintään?»

Se tärkein kanava on juurikin Vapepa, joka siis kouluttaa ja organisoi varsinaisten toimijayhdistysten ryhmiä, kuten SPR:n, jne. "Tarpeellista" määrää tuskin on aina mahdollista saada, sikäli kun Vapepa on VAPAAEHTOINEN pelastuspalvelu ja jos vapaaehtoisia ei löydy riittävästi niin se on tietenkin harmillista. Jos halutaan enemmän, pitää kääntyä sellaisen tahon puoleen, joita voidaan velvoittaa.

Suosittelisin siksi itse kunkin osallistumista Vapepan toimintaan (jonkin sen jäsenjärjestön kautta).

    «Mieleen tulee myös kiusallinen kysymys, onko vaikkapa pienen lapsen ja vanhan nunnan katoamisessa ja etsintöjen rakentamisessa ja poliisitutkinnan laajuudessa eroa?»

Pienten lasten kohdalla hätäetsintä käsittääkseni aloitetaan herkemmin ja ripeämmin kuin aikuisten kohdalla, ihan sen perusteella, miten lasten voidaan odottaa selviävän yksin aikuiseen verrattuna. Toki heikon vanhuksenkin kyky selvitä voi tulla nopeasti vastaan. Aikuisten kohdalla myös pitää tavallisesti ehkä pidempään selvittää, että katoaminen varmasti on katoaminen, eikä vain ole lähtenyt tutun luokse tai sieniretkelle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapauksesta on toki kirjoitettu myöhemmin.

Erään havainnon mukaan kadonnut nunna oli ennen katoamistaan ollut hermostunut ja kertonut aivan sivulliselle henkilölle ” maailmassa olevan huonoja ennusmerkkejä”.

Katoaminen tapahtui nunnan lähdettyä katsomaan tulipaloa, jolta paikalta hän oli jatkanut tietä pitkin matkaansa poispäin luostarista.

Syvästi uskovainen ihminen lienee
tulipalossa nähnyt jonkin Jumalan merkin. Tämän merkin tulkinta on johtanut henklökohtaiseen ratkaisuun, jota voi kutsua tragediaksi.

Maaston kerrotaan olevan erittäin haasteellista etsinnälle.

Pyydän anteeksi, jos tulkintani loukkaa jonkun lukijan uskonnollista vakaumusta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aika näyttää. Hyvin harva jää lopullisesti kadoksiin, jotain aina löytyy.
En vieläkään usko, että syvästi uskovainen ihminen lopettaisi elämänsä, varsinkaan noin oudolla tavalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehkä kysymyksessä ei ole itsemurha sanan varsinaisessa merkityksessä vaan kyseisen henkilön mielenterveyden järkkyminen uskonnollisten merkityselämysten paineessa.

Emme tiedä mitä hän ajatteli päättäessään olla palaamatta tulipalopaikalta takaisin luostariin.

Ajattelitko hän enää mitään rationaalista vai laukaisiko tulipalo akuutin uskontoon liittyvän psykoosin ?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

https://www.lintulanluostari.fi/?p=5519

Kuten linkistä ilmenee, Äiti Elisabet määriteltiin "lapsenomaisen yksinkertaiseksi", millä puolestaan ei tarvitse olla mitään tekemistä hänen katoamisensa kanssa. Kuvaus tuntuisi jopa sulkevan pois harkitun ja laskelmoidun häviämisen. Aivan omituinen juttu joka tapauksessa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Henkilö on voinut kaatua ja murtaa jalkansa ja näin on jäänyt paikalleen. Myöhemmin esim. emokarhu poikasineen on saapunut paikalle ja vienyt henkilön mukanaan. Tuollaista metsän eläinten puuttumista katoamiseen voisi pitää hyvin mahdollisena kun henkilöstä ei ole mitään jälkiä löytynyt. Tosin etsintää on ollut tekemässä vähäinen määrä henkilöitä, että tuokin voi vaikuttaa siihen, että kadonneesta ei ole havaintoja.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Erikoista että Luostari on lähtenyt kuolleeksi julistamisen linjalle. Olosuhteiden mukaan kyseessä on kuitenkin tapaus, joka vaatii lain mukaan 5 vuoden odotusajan.

Luulisi, että nimenomaan luostarilla olisi aikaa odottaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aika erikoista.
En ole kuullutkaan.
Todennäköistä se tietenkin on, mutta miksi kiirehtiä.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Tuula Koskelaa etsittiin myös jalkoja riiputtaen. Hän kuitenkin löytyi hyvin läheltä kotiaan. Se tuntuu olevan näissä katoamistapauksissa yleistä, että loppu on varsin epädramaattinen ja ruumis löytyy hyvin läheltä kyseisen henkilön arkiympyröitä, mutta on onnistunut kätkeytymään maastoon jostain syystä täydellisesti.

Toimituksen poiminnat