veksi

Julkinen terveydenhoito Suomessa maailman parhainta

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto on saatavuuden ja laadun osalta maailman parasta. (MTV uutiset 26.6.2018)

– Suomen terveydenhuollolla on parhaat näytöt niin laadun, saatavuuden kuin kuolleisuustilastojenkin perusteella ja sitä on mittareidemme perusteella kehitetty viime vuosina tehokkaimmin, Husin toimitusjohtaja Aki Lindén kertoo.

Husin mukaan kärjessä olevien maiden välillä ei ole tilastollisesti suurta eroa, mutta Suomen terveydenhuolto on viime vuosina parantanut tuloksiaan kärkimaista eniten.

Aika erikoista.  Suomessa on noin 10 vuotta yritetty uudistaa terveydenhuoltoamme siinä onnistumatta. Meille kaikille on väkisinkin syntynyt käsitys, että terveydenhoitomme tila, niin kustannuksien kuin hoitotuloksienkin mukaan, poikkeaa täysin muitten maitten vastaavista luvuista ja jälkeenjäämisemme vaatii kiireellisiä uudistuksia. Sitten ilmeneekin, että kaikesta sählingistä huolimatta olemme parantaneet tuloksiamme kaikista eniten.

Olemmeko uudistuskiihkossamme astumassa sydestä saveen? Onko olemassa todellista tarvetta koko uudistukselle? Miksi muuttaa maailman parasta terveydenhuoltoa ja astua tuntemattomaan? Jo nyt on saatu maanlaajuisesti aikaan suurta tuhoa lakkauttamalla sairaaloita ja aiheuttamalla kaikille alan toimijoille valtavaa epävarmuutta. Ehkä seuraavassa tutkimuksessa olemme pudonneet kymmeniä sijoja pelkästään omien hätiköityjen toimien ansiosta.

Herää kysymys: Miksi meidän on riskialttiisti pakko pyrkiä uudistamaan maailman parhainta terveydenhuoltoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Julkinen terveydenhoito Suomessa maailman parhainta

ooo

On hyvä kuulla myönteisiä uutisia, mutta kyllä nettiajan lukija kaipaisi arvioivaakin näkemystä asiasta. Muuten ei mediakriittisyys kehity. Tutkimuksia kun voidaan tehdä monella tavalla ja moneen tarkoitukseen
Eivät kaikki kutsu tätä maailman parhaaksi. Mitähän ulkomailla ajatellaan
¨¨¨¨
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hoitovirhe

”Terveyden ja hyvinvoinninlaitos arvioi Suomessa kuolevan hoitovirheisiin vuosittain 700–1 700 henkeä.
¨¨¨¨

Wikipedian luvuissakin voi olla vääristymää. Mitkähän ovat oikeat numerot.

Pekka Pylkkönen

Arviointi ei ollut tyhjentävä. Lisäksi se ei edelleenkään sulje pois perusterveydenhuollon ongelmia, kuten korkeita kustannuksia, paikoin heikkoa saavutettavuutta ja työterveyshuollon kuormitusta.

Hallituksen malli tuskin on oikea, mutta yksityisen mukaanotossa on todellinen potentiaali sekä säästää että parantaa perusterveydenhuollon laatua.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tuohon yksityisen terveydehoidon tuomaan säästöön on vaikea uskoa. Ehkä aluksi, mutta ei pitkän päälle, ellei sitten säädetä hoitokohtaisia kattohintoja.

Pekka Pylkkönen

Kattohinnat tuskin hirveää säästöä tuovat. Kilpailu taas tuo. Pääkaupunkiseudulla yksityinen lääkärikäynti maksaa puolet siitä mitä terveyskeskuskäynti. Selvähän se on että systeemin suunnittelu on vaikeaa niin kauan kun maksaja ja käyttäjä ovat eri tahoja. Systeemin pitäisi olla suunnilleen sellainen että verovaroin maksetaan edullisimman laillistetun tarjoajan pyytämä hinta ja käyttäjä maksaa kaiken sen yli menevän. Esimerkiksi Vantaalla verovaroin maksettaisiin 45€ joka on PerusTerveyden pyytämä hinta lääkärikäynnistä, ja jos haluaa mennä julkiselle, potilas maksaisi itse sen 70€ lisää, julkinen käynti kun maksaa nykyisin 115€.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä tulisi korostaa, että Suomen erikoissairaanhoito on erinomaisella tasolla, joskin parannettavaa löytyy sieltäkin. Perustasolla on olemassa hyviä terveyskeskuksia ja sitten niitä, joihin ei tahdota saada lääkäreitä palkattua.

Jouluaattoiltna vilkkaimmatkin päivystykset ovat hiljaisia, joten mörkö makaa jossakin hämärässä muualla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä tulisi korostaa, että Suomen erikoissairaanhoito on erinomaisella tasolla, joskin parannettavaa löytyy sieltäkin. Perustasolla on olemassa hyviä terveyskeskuksia ja sitten niitä, joihin ei tahdota saada lääkäreitä palkattua.

Jouluaattoiltna vilkkaimmatkin päivystykset ovat hiljaisia, joten mörkö makaa jossakin hämärässä muualla.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Eilisessä Hesarissa 29.6. oli analyysi tutkimuksesta. Sen oli tehnyt toimittaja Ann-Mari Huhtanen https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005738398.html . Lienee maksumuurin takana.

Siinä todettiin mm.

"Pieleen menee jo otsikkotasolla, sillä Lancetin tutkimukset eivät osoita, että ”Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto on laadun ja saatavuuden osalta maailman paras”. Kesäkuun numerossa julkaistu artikkeli kertoo kyllä, että Suomi sijoittuu jaetulle viidennelle sijalle Australian kanssa hoitoon pääsyssä ja hoidon laadussa. Sitä edelle kiipivät Islanti, Norja, Alankomaat sekä Luxemburg.

Lisäksi kun tuloksia tarkastelee, huomaa, etteivät monet Euroopan maat ole tilastollisesti kaukana. Toisin sanoen Suomi pärjää, muttei erotu joukosta kovin poikkeuksellisena, vaan asettuu samaan kastiin kuin useat Länsi-Euroopan maat.

Tässä taas on kovin vähän uutta.

Toinen ongelma liittyy siihen, missä Hus väitti Suomen olevan paras: siis hoidon laadussa ja saatavuudessa. Lancetin tutkimus nimittäin arvioi näitä vain yhden mittarin, kuolinsyiden, avulla".

Kommentteja juttu oli kerännyt 280 tähän mennessä.

Yksi seikka lisäksi on se, kuinka paljon kansalaiset ja työnantajat vielä maksavat terveydenhoidosta. Nähdäkseni tuo tutkimus koski vain verovaroista maksettuja hoitoja.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Toimittaja Huhtasen kirjoitus oli varsin asenteellinen hallituksen puolesta. Hän väen vängällä yritti osoittaa HUSin väitteet virheellisiksi, mutta kestämättömin perustein. Jos Suomen terveydenhuollon sijoitus olisikin vasta viides ja jos erot kärkijoukossa olivat pieniä, siitä huolimatta Suomen terveydenhuollon kustannustehokkuus oli erinomainen. Tätä nyt sitten jo jotkin muut yrittävät kääntää niin, että se johtuukin yksityissektorista!

HUS on antanut Huhtaselle vastineen, jossa hänen väitteensä torjutaan (http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/HUS-seisoo-sanojensa-takana---Suomen-terveydenhuoltojärjestelmä-maailman-paras.aspx).

Pekka Pylkkönen

Hus on suomalainen julkinen terveydenhuollon järjestäjä ja HS ainakin pääpiirteittäin riippumaton media. HUSin lausuntoa asiasta kannattanee ainakin ihan lähtökohtaisesti tarkastella vähän kriittisesti.

Vaikka päähavainto on oikea. Suomen Erikoissairaanhoito on maailmanlaajuisessa vertailussa erinomainen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Oli miten oli, tuskin Suomen sairaanhoitojärjestelmä kovin suuressa kriisissä tälläkään hetkellä on.
Parantamisen varaa tietysti aina on.
Oliko kuitenkaan tarvetta täydelliseen remonttiin kun järjrstelmä toimi noinkin hyvin.

Pekka Pylkkönen

Kai ne pyrkivätkin varautumaan tulevaan. Itselläni ei ole näkemystä siitä onko malli hyvä vai huono. Olen lukenut useita vastakkaisia mielipiteitä hyvinkin meritoituneilta asiantuntijoilta. Ei siinä tavan tallaajalla ole oikein mahdollisuutta johtopäätöksiin. Tietysti siksikin että moni asia on vielä epäselvä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Juuri noin. Nykyinen järjestelmä on tunnetusti maailman mittakaavassa erinomainen. Joitain ongelmia ja parannusmahdollisuuksia toki aina on, kuten jonoja joissain paikoissa. Jonojen poistamiseen ei kuitenkaan tarvita täysremonttia, eikä lääkäreiden palkkaamiseen kaikkiin terveyskeskuksiin.

Hallituksen lupaukset ovat aika tyhjän päällä, ja tärkein syy remontin läpivientiin nopealla aikataululla näyttäisi olevan se, että se on otettu mukaan hallitusohjelmaan, ja hallitusohjelman toteuttmatta jääminen olisi poliitikkojen mielestä noloa.

Mitä menettäisimme, jos hallituksen sotehanke jäisi toteutumatta? Emme ehkä mitään. Palvelu toimivat hyvin nyt lähes kaikkialla, eikä katastrofia ole tulossa, vaikka poliitikot niin antavatkin ymmärtää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

HUS ei muuten missään kotimaisissa hoidon laatuvertailuissa ole huippua millään lääketieteen alalla.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Kyllä se täysin riittävää on. Minutkin on pelastettu sydärin ja aivoinfarktin jälkeen varmalta kuolemalta.Eli kahdesti. Ei ole mitään syytä korjata sellaista, mikä ei ole rikki.

Lääkäreitä ja hoitajia voidaan toki kouluttaa lisää, että heitä riittää tasapuolisesti joka paikkaan ympäri Suomea

Pekka Pylkkönen

Parhaassa tilanteessahan me voisimme säilyttää hyvin toimivat osat ja muuttaa huonosti toimivat. Karkeasti jako mennee erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välissä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Minut on samoin pari kertaa pelastettu varmalta kuolemalta.
Kunnioitan suuresti suomalaista sairaanhoitoa. Parantaa sitä tietysti aina voi joskin harkitusti ja hyvät käytännöt säilyttäen

Toimituksen poiminnat