veksi

Sote vaarassa kaatua kokonaan

Tällä hetkeiiä on varmaa, että sote siirtyy ainakin vuodella. Väliin mahtuvat uudet vaalit. On myös täysin varmaa, että vaalien jälkeen muodostettavassa uudessa hallituksessa on aivan erilainen kokoonpano kuin nykyisessä. Jos edustajien tämän hetkisiin puheisiin on ollenkaan uskomista, koko sote joutuu kokonaan uuteen harkintaan. Ken elää, hän näkee !

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ison remontin tekeminen on vaikeaa demokratiassa. Vallankumouksethan ovat harvoin demokraattisia tapahtumia.

Kun Suomen terveyshuoltoa on joissain mittauksissa pidetty ihan parhaimpien joukkoon kuuluvana, olisiko pienin askelin eteneminen ollut mahdollista? Varmaan sitä remontoitavaa kuitenkin on. Esimerkiksi tietotekniset järjestelmät on toteutettu Viroon verrattuna "miljoona" kertaa kalliimmin. Eikä niitä sitten saada yhteentoimiviksikaan pienellä rahalla.

Maakuntauudistusten kytkeminen soteen on ollut kaiketi poliittinen ajatus, sillä onhan noita sairaanhoitopiirejä ollut iät ja ajat. Vähän täytyy kuitenkin ihmetellä KePun innokkuutta, koska tässä uudessa mallissa on maaseudun lopullisen tuhon siemenet. Eihän esimerkiksi Uudellamaalla maaseutupitäjille tule kuin edustajien rippeet.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olet aika selvästi ymmärtänyt, mitä sote tullessaan toisi.
Täällä maaseudulla on jo nyt koettu lähes katastrofi sairaaloitten lopettaessa ja lääkäreitten pinkaistessa käpälämäkeen.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Sipilän keskustan ajamassa sote-maakuntauudistuksessa valtiovalta antaa maakunnalle rahat palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valtion sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin. Maaseudun sairaaloita ja sote-keskuksia ajetaan alas. Maakunnan tiukka rahoitusraami johtaa maksujen korotuksiin. On aihetta epäillä, että säästöpäätökset kohdistetaan perusturvaan, hoitajamitoitukseen ja vanhushoivaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Säästökohteita on aika vähän. Maksut kohoaisivat aivan varmasti. Maksajina jälleen köyhä kansanosa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uudenmaan maaseutupitäjät eivät saa ketään läpi. Käytännössä Raaseporin ja Porvoon sairaaloiden alueilta ei tule edustajia maakuntavaltuustoon. Lohjan ja Hyvinkään sairaaloiden alueilta ehkä joku hassu edustaja, joiden yli kävellään aina tarpeen tullen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kymenlaaksossa on Kouvolan yli kävelty jo 10 vuotta Carean yhden tai kahden äänen turvin.
Kokemusta on jo etukäteen olemassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Nythän sitten Kokoomus ja Kepu voivat antaa vaalilupauksen, että jos voittavat vaalit, heittävät soten romukoppaan. Sitten he voittavat vaalit ja jatkavat sotesoutamishuopaamisteatteria neljä vuotta lisää. Ja kansa seuraa jännityksestä henkeään pidätellen, miten tuon saippuaoopperan käänteet vaihtelevat päivästä toiseen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Suomalaista politiikan tekoa seuranneet tietävät, että lähes noin tulee tapahtumaankin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä kyllä herättää kysymyksen koko valtionhallinnon legitimiteetistä ja tulevaisuudesta. Liittovaltiossa ei tällaista pelleilyä ainakaan näin kauaa katseltaisi. Kyllä jotkut asiat pitää saada eteenpäin ilman, että niitä jauhetaan rattaissa ensin kymmenen vuotta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asiaa voidaan tosissaan jauhaa kymmenen vuotta,eikä silti saada valmiiksi. Nyt soten takia on jäänyt hoitamatta paljon muita tärkeitä asioita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Luulen, että juuri tuo on ollut soten tarkoituskin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Soten muokkaaminen on vaatinut nykyhallitukselta rahaa ja voimavaroja.
Se näkyy esim.tiestössämme ja valtiontalouden hoidossa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei vain hallitukselta. Kuntien päätöksenteko on ihan sekaisin, pelotellaan käteen jäävillä tyhjillä kiinteistöillä ja terveysjätit sekä maakuntien sote-markkinoijat käyvät esittämässä madonlukuja jos ei nyt tehdä sitä tai tätä. Investoida ei uskalleta kun on peloteltu kiinteistöriskillä, ja välttämättömätkin korjausinvestoinnit jäävät tekemättä. Henkilökunta on ihan pihalla kun ylhäältä kerrotaan että työnantaja vaihtuu.

Työryhmiä perustetaan, luottamusmiehet istuvat lukuisissa seminaareissa ja iltakouluissa. Kukaan tiedä mikä on tilanne parin vuoden päästä asiassa, joka vie noin 50% kunnan budjetista.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Näinhän siinä on käynyt,,onko enää mitään pelastettavissa?

No on,,julkisen puolen tehtävät kunnissa määritellään ja aletaan niitä tekemään niillä rahoilla mitä on saatavilla ja loput valtiolta,,
ja lääkärit töihin joko julkiseen tai yksityiseen,,mutta ei herran nimessä molempiin,,siitähän se on tämä sotku alunperin lähtenyt kehittymään,,

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #10

Ajatuksesi on mielenkiintoinen. Jos lääkärit saisivat olla vain yhden työnantajan palveluksessa se selventäisi tilannetta paljon.
Ei vain taida olla mahdollista sellaista lakia säätää. Kaatuu perustuslakiimme.

Toimituksen poiminnat