veksi

Rappeuttaako statiinilääkitys vanhuksemme?

 

Yhteiskuntamme medikalisoituu valtavaa vauhtia. Kohta on olemassa tuskin ainuttakaan yli 60  -vuotiasta, jonka aamiaislajitelmaan ei kuuluisi 5-6 erilaista lääkärin määräämää  pilleriä. Useimmalla vähänkin iäkkäämmällä ihmisellä todetaan kolesteroliarvojen, verenpaineen ja sokeriarvojen ainakin ylittävän suositusarvot, jolloin , aivan kuin varmuuden vuoksi, määrätään näihin kaikkiin lääkitys. Aivan erikseen ovat vielä mielialalääkkeet, joiden käyttö kasvaa vuosi vuodelta.

Suositusarvojen muutoksilla on suuri merkitys medikalisoitumiseen. Arvoja alentamalla saadaan paljon uusia sairaita ja samalla paljon uusia lääkkeitten ostajia. Yhteiskunnan taakka lääkkeitten suurimpana maksajana kasvaa samassa suhteessa.

Statiinit ovat suurin lääkeryhmä kolesteroliarvojen alentamisessa. Mututuntumalla sanottuna kolme neljästä suomalaisesta yli 60  -vuotiaasta on saanut statiinireseptin. Määrä on valtava, ehkä noin 800.000 ihmistä.

En usko monellakaan lääkkeellä olevan yhtä paljon hankalia sivuvaikutuksia kuin statiineilla. Lähes jokainen potee niitä, mutta ei tee sivuvaikutuksista asiaan kuuluvaa ilmoitusta. Moni jättää lääkkeen käytön kokonaan muutaman kuukauden kokeilun jälkeen.

En väitä ollenkaan, etteikö kolesterolilääke olisi pelastanut ihmishenkiä. Varmasti näin on tapahtunut, tilastoja joista asia ilmenisi kattavasti, tuskin on olemassakaan.

Lääkkeen sivuvaikutukset ovat vain niin rajuja ja yleisiä, että väkisinkin herää kysymys eikö mitään korvaavaa, samoin vaikuttavaa lääkettä ole olemassa?  Puhutaanko tässäkin rahasta, statiinit ovat kohtuullisen halpoja.

Jos olisin lääkäri, tuskin uskaltaisin määrätä kenellekään lääkettä,  jonka käyttäjistä joka kymmenes jo valmistajan mukaan sairastuu vakaviin haittavaikutuksiin. Jos lääkettä määrätään vuosittain kymmenelletuhannelle uudelle käyttäjälle, samalla väkisinkin aiheutetaan tuhannelle käyttäjälle uusi sairaus. Eikä edes ole varmuutta kuinka moni noista yhdeksästätuhannesta sälyttää lääkkeen ansiosta terveytensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Käsittääkseni ongelma statiineissa on siinä, että ne vain viivästyttävät kuolemaa, ja yllättävänkin vähän:

http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118

Mielelläsi näkisin asiaa tutkittavan enemmän jotta asiaan saataisiin selvyys.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Varmaankin aivan totta tuo mitä kirjoitat. Olin aikoinaan n. 15 v. statiinireseptiä hakemassa, mutta luin myös noista mahdollisista sivuvaikutuksista ja riskeistä, ja päädyin sitten muuttamaan hieman elintapojani mm ssa liikunna lisäämisellä. Reseptinhän olisi toki voinut hakea myöheminkin.

Liikunta on oiva ja luonnollinen vaihtoehto myös -80 + vuotiaalle, jos vaan liikkumaan sitten mekaanisesti pystyy. Valitettavan vähän kuitenkin liikuntaa pillerien asemasta tosissaan suositellaan, vaikka liikunnan edut ovat kiistattomat. Kolestrolitasapaino muuttuu nopeasti hyväksi ja verenpaine laskee äkkiä. Samoin liikakilot häviävät kasvavan kulutuksen myötä ja hapenottokyky paranee, kuten myös pintaverenkierto. Lihaskuntnon paraneminen ja ketterämpi liikkuvuus tulevat samassa kaupassa. Samalla kun hiilarit jäisi hieman vähemmälle, niin ei synny elimistöön ylimääräistä rasvavarastoa.

Liikunnaksi riittää reipas ja sykettä jonkin verran nostava 1/2 - 1 h harjoite päivittäin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Itselläni oli kolesteroli ja sokeriarvot koholla. Molemmat laskivat normaaleiksi kun jätin hiilihydraatit lähes pois.
Nyt olen jälleen palannut vanhoihin huonoihin elintapoihin.
Ystäväni sai 3 viikkoa sitten statiinilääkityksen. Nyt hän on niin sairas, että ei pysty nousemaan autoon.statiini sai aikaan lihaskadon jaloissa ja toisessa kädessä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ettei vain olisi kyseessä se kuuluisa nosebo-ilmiö, eli kuten Timo Stranberg tuossa YLEn jutussa sanoo:

"Joissain tapauksissa sivuvaikutuksia on, mutta Strandbergin mukaan ne eivät aina ole todellisia.

– Tässä yhteydessä on paljon alettu puhumaan noseboilmiöstä. Se tarkoittaa sitä, että jos potilas uskoo oireisiin, niitä voi ilmaantua."

Linkki "uutiseen"; https://yle.fi/uutiset/3-10095175 .

Itseltäni olen saanut kiloja tippumaan huomattavia määriä, ja vain syömällä oikein, eli rasvaa ja vihanneksia (sitä oikeata) ilman hiilareita. Kolesterolit on kerran mitattu ja koholla olevaksi todettu mutta statiineja ei tarjottu, tosin mittauksesta on aikaa jo miltei parikymmentä vuotta.

Niin ja kohta liikunnankin voi korvata pillereillä:

https://yle.fi/uutiset/3-10104253

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kokeile krilliöljyä. Krilli on pieni meriäyriäinen, joka on mm. valaan ruokaa. HDL-kolesteri nousee 6 kuukaudessa. Statiinit ovat täyttä myrkkyä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

Mielenkiintoista. Suosittelempa kokeiltavaksi. Mistähän moista saa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Täällä ei saisi mainostaa...Tilan Englannista, aika kallista, mutta pahuksen tehokasta. Lääkärini ei ollut uskoa arvojeni muutosta.

https://www.cytoplan.co.uk/pure-krill-oil

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>En väitä ollenkaan, etteikö kolesterolilääke olisi pelastanut ihmishenkiä. Varmasti näin on tapahtunut, tilastoja joista asia ilmenisi kattavasti, tuskin on olemassakaan......

ooo

Tilastojen puute on ikävää, samaa voi epäillä muiden lääkkeiden yhteydessä

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikös suurin osa vanhuksista ole muutenkin ylilääkitty?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Helposti ainakin mennään siihen suuntaan. Kuntoutuksen tarjonta on vähäistä, lääkitys tulee hoitolaitoksissa paljon halvemmaksi.

Ehkä käsitys on niin. että jos lääkäri ei määrää lääkettä, hän ei ole hyvä lääkäri.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja sen vuoksi voidaan lisälääkitä?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Uutena tutkimuskohteena on dementian ja diabeteksen yhteys. Tästä olisi hyvä myös saada lisätietoa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Diabeteksellä ja statiineilla on varma yhteys. Suurin luku, jonka olen lukenut, kertoo diabeteksen lisääntyvän 43 % statiinien ansiosta, pienin luku on 9 %.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

---En usko monellakaan lääkkeellä olevan yhtä paljon hankalia sivuvaikutuksia kuin statiineilla. Lähes jokainen potee niitä, mutta ei tee sivuvaikutuksista asiaan kuuluvaa ilmoitusta. Moni jättää lääkkeen käytön kokonaan muutaman kuukauden kokeilun jälkeen.Lääkkeen sivuvaikutukset ovat vain niin rajuja ja yleisiä, että väkisinkin herää kysymys eikö mitään korvaavaa, samoin vaikuttavaa lääkettä ole olemassa? Puhutaanko tässäkin rahasta, statiinit ovat kohtuullisen halpoja.

Yleensä statiineilla ei ole mitään haittavaikutuksia, lihaskipuja kovasti propagoidaan, ja suurin osa niistä on noseboilmiöitä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

En usko tuohon ollenkaan jo siksi, että lähipiirissä on jo niin paljon huonoja kokemuksia.
Samoin en usko noseboilmiöön tuossa laajuudessa.

Kun näpyttelet Googleen haun "statiinien sivuvaikutukset". alkaa tietoa tulvia.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Minulla on kolmas yritys menossa näillä tuotteilla. Jalat kuin ois vetänyt pari maratonia! Tuo lihaskipu ei ole mitään propakointia vaan täyttä totta!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Naapurilla, siis oikeasti naapurilla, alkoi välittömästi kun aloitti simvastatiinin käytön, toinen olkavrsi reistailla. Muutaman kuukauden kuluttua ei enää saanut takkia itse päälleen.
Lopetti statinin käytön ja vähitellen vaiva katosi. Hän uskoo että syy oli statiinissa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Yleensä statiineilla ei ole mitään haittavaikutuksia, lihaskipuja kovasti propagoidaan, ja suurin osa niistä on noseboilmiöitä."

Nämä Roposen jutut ovat pelkkää virallista propagandaa. Viimeksi hän oli puolustamassa SSRI lääkkeitä ja muita vastaavia, väittäen että niidenkin sivuvaikutukset ovat nosebo ilmiöitä ja etteivät ne lisää väkivaltaisuutta. Kertoi vielä itsekin määränneensä näitä lääkkeitä 20-vuoden ajan.

Psykoosi ja mielialalääkkeiden käyttäjillä on yleisesti 20-vuotta lyhyempi elinikä ja SSRI lääkkeitä käyttävillä väkivaltaisuus lisääntyy noin 12%. Samoin näitä lääkkeitä käyttävillä on todettu jopa selittämättömiä kuolemia.

Toki kyse saattaa olla itsesuojelusta, jos on määrännyt näitä lääkkeitä 20-vuoden ajan, niin ehkä oma psyyke ei kestä sitä, että ne aiheuttavat jopa selittämättömiä kuolemantapauksia.

Sama taitaa nyt olla kyseessä tässä statiinien puolustamisessa?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Mieleeni tulee aina kun lääkkeistä keskustellaan, Talidomidi.
Siitä tuli joku aika sitten dokumenttielokuva jossa esitettiin kaikki se mitä lääketehdas teki saadakseen vaiennetuksi ne jotka olivat todenneet ongelmia.

En kuitenkaan halua vähätellä enkä tuomita kaikkea lääketeollisuutta.
Monia sairauksia on pystytty hoitamaan ja parantamaan erilaisilla lääkkeillä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vähän problemaattista, kun statiineja määräillään vanhoille ihmisille, joilla voi alkaa takuuajat mennä muutenkin umpeen. Eli että blogistin havainnot johtuisivat statiinista, niin se todentaminen vaatisi lääkekuurin lopettamista (en suosittele) ja selvää paranemista sen jälkeen.

Itse toki kieltäydyn statiinista, jos joku lääkäri alkaa tyrkyttämään, mutta se johtuu vain siitä uskomuksestani, että syömällä kovia rasvoja kuolee paremmin kuin statiineja syömällä. On ollut ihan hirveää katsoa tuntemieni vanhusten loppuvaiheita sairaalassa.

Jos statiinit pidentävät ihmisen elinikää, niin se lisä tulee kuitenkin siihen huonompaan päähän. Samalla tämä pidennys tuottaa suuria voittoja lääketeollisuudelle, koska kaikkea muutakin pitää ihmiselle syöttää, ennen kuin se kuolee.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Lääkkeen syönnin lopettaminen ei enää välttämättä riitä.
"Epänormaali lihasten hajoaminen ei välttämättä lopu vaikka olisit lopettanut statiinin käytön ja se voi olla henkeä uhkaavaa ja johtaa munuaisvaurioon"

Ylläoleva suora lainaus lääkeohjeesta. Puistattavaa tekstiä!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vakavia lihashaittoja on, riski on kolmen promilleen luokkaa. Tulehduskipulääkkeisiin kuolee Suomessa parisataa ihmistä vuodessa, statiineihin luultavimmin ei yhtään. Eli mitkä lääkkeet ovat vaarallisia?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuo 0,3% on puppua.
Kukan ei ole koskanan selvittänyt statiinien aiheuttamaa kuolleisuutta.
Jos lukusi 0,3% on oikea niin se tarkoittaa ehkä 1800 henkeä / vuosi Suomessa. Käytäjiä ehkä 600 000.

Tiedän minälaisia nuo vaivat ovat.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #27

Käyttäjiä lienee tällä hetkellä noin 800.000

Käyttäjän ToivoRissanen kuva
Toivo Tapio Rissanen

Milloin ihmiset heräävät mielialalääkkeiden ja muun psykiatrian järjettömyyteen? Mielialalääkkeet ovat petollisia muuttaen käyttäytymistä vähitellen vuosien saatossa. Oman kokemukseni mukaan ne ovat pahempaa kuin alkuperäinen masennus, äärimmäistä helvettiä, lopettamisen ollessa lähes mahdotonta. Itsemurha-ajatukset ovat tavanomaisia niiden nauttijoilla. Luettavaa: Peter C Gotzsche: Tappava psykiatria. Löytyy Suomalaisesta kirjakaupasta. Mielestäni antipsykiatrisen kirjan myyminen ei ole moraalitonta, mutta tehottomien ja tappavien lääkkeiden markkinointi, suosittelu ja määrääminen on. Masennuslääkkeet ovat vakava kansanterveysongelma. Lääketeollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa ei koskaan mitata todellista paranemista esim. vuoden tai kahden jänteellä, vaan pelkkää 3-6 kuukauden pituista vastetta, jonka perusteella lääkkeiden markkinoidaan olevan parantavia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Se on hienoa, että länsimaissa saa valehdella vapaasti. Kun ei pysty lääkärinä toimimiaan itse, voi sitten kirjoittaa ja markkinoida tuollaisia kirjoja.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"Professori Peter C. Gøtzsche valmistui luonnontieteiden maisteriksi pääaineinaan biologia ja kemia vuonna 1974 ja lääkäriksi vuonna 1984. Hän on erikoistunut sisätautioppiin; hän työskenteli kliinisten tutkimusten ja valvonnan parissa lääketeollisuudessa vuosina 1975–83 ja Kööpenhaminan sairaaloissa vuosina 1984–95. Hän oli yksi Cochrane Collaborationin perustajajäsenistä vuonna 1993 ja perusti Pohjoismaiden Cochrane-keskuksen samana vuonna. Vuonna 2010 hänet valittiin kliinisen tutkimusten suunnittelun ja analyysin professoriksi Kööpenhaminan yliopistoon."

Onkohan kysymyksessä sama epäpätevä henkilö?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Minulle määrättiin statiineja joitakin vuosia sitten. En ollut lukenut sivuvaikutuksista, mutta sain niitä silti. Paiskasin loput perhanan pillerit roskiin ja seuraavat kerrat lääkäreiden (TK-lääkäreitä erittäin harvoin näkee kahta kertaa) kysellessä niistä kerroin tämän kuten senkin etten koskaan enää tule niitä edes kokeilemaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Lääkkeillä ja lääketieteellä on huonotkin puolensa, mutta väestön ikääntyminen kertoo kyllä selvää kieltä näiden tehosta.

Kehuskelemme universaalilla hyvinvointivaltiolla, mutta tässäkään se ei toteuta lupauksia. Pienituloiset ja erityisesti pienituloiset miehet ovat kaiken aikaa tippuneet kyydistä. Ehkä se on hyväkin, jotta velkaa ei tarvitse ottaa, niin paljon. Mielestäni hekin olisivat ansainneet hieman parempaa. Sellaista on "muka" tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa. Tässäkin palvellaan ensisijassa hyväosaisia ja naisia.

Henkilökohtaisesti olen sairastanut yden syövän ja sen johdosta minulla on jo elämäni loppuun saakka lääkityksiä. Ainakin ne mittausten mukaan ovat tehonneet. Viime kesänä havaitiin huonon kolestrolin olevan koholla. Nyt harkitaan muiden riskitekijöiden takia statiinilääkitystä. No olen tuossa kevään aikana muuttanut hieman ruokailutottumuksia ja arvo on laskenut jonkin verran. Ilmeisesti sitä ei tarvitse aloittaa. Mutta kyllä minä sen olisin aloittanut. Ikää on vasta 50v ja eläkkeeseen matkaa 17v. Mielelläni ainakin pari tervettä eläkevuottakin kuvittelen viettäväni. Ehtiihän väliin vielä yksi eläkeuudistus(leikkaus), joten ehkä ei kannata sellaista ajatella.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tilastojen mukaan sydänsairauksiin kuolee useammin henkilö jolla on alhainen kolesteroliarvo kuin "liian korkea" kolesteroliarvo. Eli näyttöä siitä että alhaisesta kolesteroliarvosta olisi jotain hyötyä, ei ole.
Antti Heikkilä.
Kolesteroliarvo on samanalainen huutoäänestyksellä läpiviety arvo kuin monet muutkin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Antti Heikkilää arvostan suuresti.
Tutkijatkin näyttävät kääntyvän hänen linjoilleen vähän kerrassaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ortopedihän on varmasti suuri sisätautiopin asiantuntija. Minun mielestäni sisätautiopin professorit ovat kuitenkin parempia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

En arvostele lääkäreitä. He tekevät arvokasta työtään ja tietenkin luottavat annettuihin suosituksiin. He eivät sekoittele lääkkeitä, ne tulevat heidän työnsä avuksi valmiiksi mietittyinä ja kokeiltuina.
Joskus vain myöhemmin huomataan sivuvaikutuksia, jotka eivät tulleet jo kokeiluvaiheissa ilmi.

Statiineitten osalta aivan varmasti yritetään parhaillaankin kehittää korvaavia lääkkeitä, joilla olisi vähemmän sivuvaikutuksia kuin niillä.

Voi olla, että itsekin olen hengissä statiineitten ansiosta. Takana on ohitusleikkaus 23 vuotta sitten. pallolaajennus 7 vuotta sitten ja aivoinfarkti. Olen ilmeisesti yksi niistä harvoista, joille ei ole kehittynyt vakavia sivuvaikutuksia, lieviä kyllä. Lääkitykseni on mahdollisimman lievä, vain 5 mg atorvastatiinia/ vrk. Suurempaa on tarjottu jo alunperin, mutta yritän pärjäillä tällä.

Käyttäjän artoheikki kuva
Heikki Jäntti

Sitä voi itse noudattaa sellaista lääkitystä, johon uskoo.
Minä ja perheeni on noudattanut ortopedin neuvoja lähes kymmenen vuotta. Meitä on kaksi 76 v lääkkeetöntä ihmistä.
Ilman kynsiä ja hampaita kysyn, miksi vanhemmille ihmisille pitäisi määrätä statiineja. Jos ystävällisesti voisit kertoa statiinien hyödyt.

Aivot koostuvat kolesterolista ja rasvasta. Teikäläiset neuvovat välttämään eläinperäistä rasvaa ja lääkkein laskemaan kolesterolia, joten ei tarvitse ihmetellä miksi meillä on paljon mielenterveysongelmia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #32

"Ilman kynsiä ja hampaita kysyn, miksi vanhemmille ihmisille pitäisi määrätä statiineja. Jos ystävällisesti voisit kertoa statiinien hyödyt".

Ilmeisesti osoitit kysymyksen Roposelle?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #32

Otan tähän yhden, tosin asian vierestä
Meillä on käytössä ns. pastoroitu ja homogenisoitu maito.
Nykyään kaupasta saa jo homogenisoimatonta maito. Se jopa markkinoidaan homogenisoimattomana niin kuin kyseessä olisi hyvä asia.
Tapasin tässä erään uuden ihmisen jonka kanssa keskustelimme tästä. Hän sanoo että hän ei voi juoda normaalia, homogenisoitua maitoa mutta kun hän joskus käy vanhempiensa kotitilalla, hän juo suoraan tuoretta maito eikä ole mitään ongelmia.
Meillä on tuo laktoosi-intoleranssi joka on ongelmana vain meillä. Me olemme myös maa jossa tuota pilkottua, homogeneisoitua maitoa myydään. Ja homogenisointi vain joskus aloitettiin.

Mielestäni koko tuo statiinihype on täyttä rahantekoa lääketehtaille.

En myöskään itse suostu käyttämään mitään muuta rasvaa ravinnoksi kuin voita tai sitten oliiviöljyä.
Muut rasvat ovat vain kärrynpyöriä varten.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

Hyvä Pekka Ropponen, tunnut olevan asiantuntija tässä keskustelussa ja siksi pyytäisinkin tietoasi, miksi kolesteroli on vaarallinen? Miksi sitä ihmisellä on ja miksi se pitää 'hävittää'. Olen nähnyt näitä mainitsemiasi kolmen promillen 'onnettomia' ja sääliksi käy, mitä lääketiede tekee. Mollaaminen ei johda mihinkään ja siksi toivon asiallista keskustelua.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Statiinit ovat läpikotaisin tutkittuja lääkkeitä ja on tarkoin arvioitu, milloin niitä kannattaa määrätä; lääkäreiden käytössä ovat tarkat hoitosuositukset ja riskilaskurit, joiden mukaan hoitoa määrätään. Ei näissä asioissa ole juuri mitään keskustelun arvoista. Statiinit ovat estäneet satoja tuhansia kuolemia ja vammautumisia. Väittely huhupuheiden pohjalta on ajanhukkaa.

Lääkärin tehtävä on määrätä asianmukaista hoitoa. Potilas sitten päättää, haluaako sitä ottaa vastaan. Ei kukaan asiallinen lääkäri muuta hoitokäytäntöjään somen keskustelujen perusteella.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuntuu aika oudolta jos lääke on määrätty noin puolelle Suomen iäkkäistä ihmisistä.
"Tarkoin harkittu" tuntuu vähän muulta tässä tapauksessa. Mennään vain sen mukaan mikä kolesteroliarvo on.
Ei edes esitetä mitään muuta keinoa tuon arvon pienentämiseksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Konsultoi emeritusprofessori Markku Myllykangasta lapsenuskoisuuteesi hoitosuosituksiin ja riskilaskureihin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Olio tuo minulle?
Jos niin mitä yritit sanoa?

Missä sinä näitä "lapsenuskoisuuteesi hoitosuosituksiin ja riskilaskureihin" löydät?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Osaisiko Roponen kertoa, miksi muuten kaikisa OECD-maista juuri Suomi ja Kreikka ovat ne ainoat maat, joissa on huono avoterveydenhuollon taso terveyskeskuksineen ja jonoineen, yhdistettynä harvinaiseen lääkäreiden kuukausiperusteiseen palkkaukseen ?

Kaikissa muissa OECD-maissa lääkäreiden palkkaus on pitkälti suoriteperusteista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Lisäksi Roposelta voidaan edellyttää sidonnaisuuksiensa ilmoittamista lääketiedettä koskevissa lausunnoissaan.

Käyttäjän AnjaJantti kuva
Anja Jantti

Eiväthän lääkärit Suomessa nykyään mittauta kuin LDL kolesterolin ja 'tarkan harkinnan jälkeen' myyvät statiinit. Voisivat edes opetella, miten todellinen riskiarvio tehdään eli miten asiakkaan triglyseridit lasketaan ja jos alle 1, voi onnitella että statiineja ei tarvita. Muistaa sopii myös, että nuo kolme promillea ovat ihmisiä. Kanadalainen perhelääkärini ei koskaan puutu korkeaan HDL-arvoon eikä milloinkaan mittaa pelkästään LDL-kolesterolia ja laskee troglyseridit AINA.
Lääkärinhän tulisi olla asiakkaansa kumppani ja auttaja eikä pelottelija ja kassakone. Milloinkahan nuo sidonnaisuudet todella Suomessa selvitetään? Olisi jo korkea aika.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hyvä kommentti !
Nuo 3 prosenttia ovat ihmisiä, samoin kuin ne 10 prosenttia jotka sairastuvat vähäisempiin ? sairauksiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nuori lääkäri esitti itselleni statiinilääkitystä kokonaiskolesterolini ollessa 5,8 vuosia takaperin. Kertoi lääkityksen perusteen olevan se, että jos vain haluan elää vuosia vanhemmaksi, niin statiinit ovat ainoa vaihtoehto sepelvaltimotaudin pysäyttämiseen...

Siirryin vähempihiilihydraattiselle muonalle suosien kalaa ja paljon kasviksia, ja jätten samalla maitorasvat ja kananmunat aivan minimiin. Lopputulemana oli erinomaisen hyvät KOL-rasva-arvot, alenttunut verenpaine ja liikakilojen tippuminen pelkästään ruokavalion ansioin ilman Simvastinin maagista vaikutusta.

Asianmukaista on myös ravinnon lisäksi liikkua kykyjensä mukaan, mikäli haluaa dementian ja haudan siirtyvän tuonnemmaksi.

Myllykangas Kuopiosta on tämänkin asian hermoilla ollut jo vuosien ajan.

Käyttäjän artoheikki kuva
Heikki Jäntti

Kysymykseni meni väärään osoitteeseen, joten kysyn uudestaan. Miksi vanhuksille pitää syöttää väkisin statiineja ja samoin suolatonta ruokaa?

Toimituksen poiminnat