veksi

Lepomäki sanoo vain, että keisarilla ei ole vaatteita

 

Hallituspuolueen kansanedustajalla on korkea kynnys lähteä kertomaan oman puolueensa kannan vastaisia  ajatuksia julkisuudessa. Tarvitaan tavallista enemmän rohkeutta seisoa mielipiteensä takana, kun uhkana on erottaminen eduskuntaryhmästä ja oman uran katkeaminen puolueessa.

Arvostellessaan Sote-uudistusta, kansanedustaja Lepomäki  puhuu täyttä asiaa. Koko uudistusta ajetaan voimallisesti maaliin vain siksi, että lähes naurunalaisen kauan  kehitteillä ollut hanke on saatava valmiiksi, oli hinta nyt mikä tahansa. Hankkeella on valtavasti vastustusta, asiantuntijat pääsääntöisesti vastustavat, kansalaisten enemmistö näkee palveluitten siirtyvän aina vain kauemmaksi ja vaikeimmin tavoitettavaksi. Juuri kukaan ei enää usko kolmen miljardin euron säästöihin, todennäköisesti päädymme samansuuruiseen kustannusten nousuun.

Kaikki kunnia siis Elina Lepomäelle, joka ainoana hallituspuolueen kansanedustajana viimein sanoo, että keisarilla ei olekaan vaatteita. Ehkä se on alku suuremmalle hallituspuolueista kumpuavalle vastustukselle.

Valitettavasti hän on ehkä auttamattomasti myöhässä. Muun muassa kotikaupunkini Kouvola on jo tähän mennessä kärsinyt Sote-uudistuksen ansiosta monien miljoonien suuruisen vahingon, johon sillä ei missään tapauksessa olisi ollut varaa. Olemme menettäneet yhden sairaalan palveluineen, lääkäreistä moni on paennut pois, muusta henkilöstöstä suuri osa on menettänyt tai menettämässä työnsä kotikaupungissaan. Kaupunkilaisten tulevaisuudessa maksamat matkakustannukset sairaalamatkoistaan nousevat valtaviin summiin vaikka KELA niistä osan maksaakin. Yksi ainoa taksikeikka Kotkan ja Kouvolan välillä maksaa yli 200 euroa ja taksijono on jo nyt loputon.

Lisäksi riita Kotkan ja Kouvolan välillä on jo nyt leimahtanut valtavaksi ja tulee jatkumaan vuosikymmeniä haitaten kaikkea muuta yhteistyötä Kymenlaakson sisällä.

Moni vielä varmasti huomaa kaipaavansa vanhoja, hyviä aikoja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Pääministeri tuntui perustelevan sote-uudistuksen maaliin ajamisen tärkeyttä sillä, että kyse on hallituksen suurimmasta hankkeesta. Ehkä olisi hyvä ottaa kaksi askelta taaksepäin ja keskustella siitä, millaiset vaatteet keisarilla on.

Mitään muuta tulenpalavaa kiirettä sote-uudistuksella ei ole kuin nykyisen hallituksen tarve osoittaa toimintakykyään. Rauhallinen parlamentaarinen, asiantuntijoiden arviot ja kansalaismielipiteet huomioon ottava uudistustyö olisi parempi linja kuin nykyisen tyylinen jokaisen hallituksen pienellä enemistöllä harrastama oman linjan runttaus. Ja sekin vaihtoehto pitää ottaa huomioon, että nykyinen järjestelmä (ehkä pienin korjauksin) voi hyvin olla parempi kuin yksikään ehdotetuista.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olen täysin samaa mieltä. Vanhaa järjestelmää olisi voitu korjata. Vähin erin, pala palalta. Nyt on saatu aikaan jo paljon pahaa, on pantu lakkautusuhan alle tai jo lakkautettu lähes koko aluesairaalajärjestelmämme. Ihmiset ovat aina vain enemmän eriarvoisessa asemassa asuinpaikastaan riippuen.

Kun uusi SOTE sitten joskus aikanaan on perustuslakivaliokunnan syynissä, moni asia voi kaatua.
Toisekseen siellä kyllä istuvat ne samat kansanedustajat, jotka Sotea rakentavatkin. Maahan tarvittaisiin perustuslakituomioistuin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

SOTE-uudistus ja sen seuraukset on hyvä pitää uutisissa, etenkin lähempänä seuraavia vaaleja. Jotta kaikki äänestäjät tietävät mitä he oikeastaan ovat valitsemassa maamme johtoon. Keskustan ja Kokoomuksen tekoja ei pidä unohtaa!

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asia on noinkin, mutta äänestäjän muisti on kovin lyhkäinen. Lisäksi meistä monet ovat niin puolueuskollisia, että eivät voi kuvitellakaan arvostelevansa "omaa" puoluetta.
En ole kokoomuslainen, mutta arvostan kyllä Lepomäen rohkeutta olkoon hänen tarkoitusperänsä mikä hyvänsä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niin, minäkin arvostan Lepomäkeä, mutta en hänen puoluettaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi meillä on nyt 200 ns. kansanedustajaa ?
Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.
Säästöjen lisäksi 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200.
Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee.
Niinkö sen täytyy olla maailman tappiin asti ?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää."

Tuossapa aivan uusi ajatus! Oikeudenmukaiselta kuulostava, mutta vaikeasti toteutettavissa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"...mutta vaikeasti toteutettavissa".
Varmasti on, vaikka ei pitäisi. Kovin into politiikkaan lienee jo ihmisiltä hiipumassa. Toivottavasti...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

Toivottavasti into politiikkaan säilyy. Muuten politiikot saa mellastaa niin kuin haluavat.

Toimituksen poiminnat