veksi

Puuttuu vain jäävuori ja hyvä orkesteri soittamassa

Ihmiskunta näyttää seilaavan Titanicin tavoin kohti tuhoaan. Tähystäjä on komennettu pois ja koneet käyvät täysillä. Jollei mitään radikaalia muutosta tapahdu, matkaa on enää jäljellä ehkä vain parin sukupolven ajan.

Noin 15000 tieteentekijää 184 maasta antoi äskettäin vakavan varoituksen ihmiskunnalle. Kiireellisiin toimiin olisi ryhdyttävä mm. väestönkasvun pysäyttämisessä ja ilmastonmuutoksen torjumisessa. Olisi globaalisti ryhdistäydyttävä nopeasti vastaiskuun ennen kuin se on kokonaan myöhäistä.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005447989.html

Kuten aina ennenkin, varoitukset kaikuivat kuuroille korville. Asian hyväksi tehdään aivan liian vähän ja liian hitaasti. Maailmanlaajuista yhteistyötä ei ole edes aloitettu rakentaa. Päinvastaisiakin toimia tehdään koko ajan, jopa USA:n presidentin näyttäessä niille suuntaa.

Siispä; jäävuorien seassa seilataan, eikä ruorimieheksi näytä kukaan haluavan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Linkissä sanotaan mm näin:”
”Isossa kuvassa voi elätellä toiveita, mutta onhan lajeja jo kuollut sukupuuttoon ja jolleivät asiat merkittävästi muutu, kuolee lisää”, Komonen sanoo.

Eikö se ole niin, että uusia lajeja syntyy ja kuolee jatkuvasti …….. ja tarvitaanko niitä kaikkia ötököitä?

Maailmassa on 7 miljardia ihmistä. Uskaltaisko veikata, että yli puolet elää aika siedettävissä oloissa. Ruokaakin olisi, kun olisi vaan jakolaskun taitajia.

Kun on arvioitu kuinka suurta väkimäärää Tellus pystyy elättämään, vastauksia tulee paljon, vaihtelu on ainakin välillä 10- 40 miljardia. Veikkaisin että viimemainittu on lähempänä totuutta.

Hiljakkoin tuli tv: stä filmi etelä- mantereen merialueesta. Siinä mainittiin että jään alla on lähes mittaamattomat kala- ja levävarat.
Meret ovat edelleen ruoka- aittoja. 70 % pinta- alasta on merta.

Pitäisi saada lausunnot myös 15 000 myönteisimmin ajattelevalta tiedemieheltä.

Linkissä sanotaan myös:
” Hyönteisten tilanne on hälyttävä, ja seuraukset voivat olla katastrofaalisia meille kaikille.”

Niin…… voivat olla.

Juha Hämäläinen

Nyt Jorma olet väärässä kohteessa positiivinen. Noita väkimääriä ei tulla koskaan maapallolla näkemään. Houdamme toisemmee päiviltä ennen sitä.

Ehkä eniten nyt tässä kommentissasi ihmettelen miksi mielestäsi pitäisi väkeä lainkaan lisätä nykyisestä ja pitääkö lisääntymisen olla vapaata seurauksista riippumatta.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Juuri tästä on kysymys. Asiasta puhuttiin paljonkin aiemmin, silloin kun, kun politiikoilla oli järkeä.
Nyt esim. Saksan Shulzh ratkaisisi asian tuomalla Afrikan yli kansoituksen Eurooppaan. Onneksi joutui sivuraiteelle.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Et taida olla tällä planeetalla kun et ymmärrä missä ja millä vauhdilla väkiluku kasvaa. Kiina on ainoa maa, joka suurista on tajunnut tilanteen. Sen kyllä myönnän, että ei Japaninkaan tilanne ole oikea.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Suurin väestönkasvu tulee olemaan Afrikassa. Samalla juuri siellä ruuan tuotanto vaikeutuu enimmin viljelymaan vähentyessä. Teimmepä Euroopassa melkein mitä vain,se ei enää auta. Ongelmat on ratkaistava globaalisti ja yksimielisesti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Väestönkasvu on kyllä ongelma, joka on ratkaistava lokaalisti, siellä missä se tapahtuu. Eikä sitä muuten voida ratkaistsakaan. Muuttoliikkeen kautta sitä ongelmaa vain levitetään. Täytyy myös huomioida ongelman mittasuhteet. Eurooppa on pieni maanosa, jonka väkiluku on suunnilleen 500 miljoonaa ja väentiheys sama kuin Kiinan. Kun Afrikan väestö kasvaa nykyisella menolla vuosisadan loppuun mennessä suunnilleen 3 miljardilla, on päivän selvää, että tuota ongelmaa ei voida näkyvässä määrin edes lieventää Eurooppaan suuntautuvalla muuttoliikkeellä. Yrityskin olisi tuhoisa.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Ei tässä tarvitse näitä surkutella, sillä nyt kun tiedetään, ettei rotta ollutkaan ruton pääasiallinen kantajavektori vaan kirput ym.. vertaimevät hyönteiset ja tartuntoja saattoi syntyä jopa pelkästään tavallisissa arkipäiväisissä kontakteissa, on huolen päivät poissa. Odottakaamme, kun rutto jälleen lähtee pandemian tavoin leviämään. Kuolleisuus lienee nykytiheydellä 50-60 %.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Siis hyönteisvälitys ei tarvinnut rottaa vektoriksi. Näin uusimmat populaatio- ja leviämismallit sen selittävät. Ja todentotta tauti taisi levitä myös kosketusteitse. Toisaalta tiedämme, että tällä hetkellä on keuhko- ja veriruton muotoja, jotka ovat antibioottiresistenssejä. Malagaskarilla oli juuri epidemia, mutta ei kuitenkaan sama, joka taannoin mellasti, sillä aikaisempi oli osittain antibiooteille vastustuskykyinen. Ja kun Helsingissä tautiepidemia alkaa niin silloin ei löydy lääkkeitä kaikille sairaille. Siis odottakaamme ruttoa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Mielenkiintoinen huomio sinulla. Aikoinaan taudit tosiaan pitivät ylikansoittumisen aisoissa.
Nyt lääketiede on päihittänyt epidemiat, jotka aikoinaan saattoivat tappaa jopa kolmasosan väestöstä. Nyt sitä apulaista ei enää ole.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Liikaväestöstä puhuminen on julmaa, vaikka puhuttaisiinkin vain "niistä", eikä "meistä". Eipä sillä, kyllä asiassa voitaisiin ottaa mallia Kiinasta, kunhan pari sukupolvea seurataan, miten heitile kävi. Vaan ottaako sikiävimmät mitään mallia mistään?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>Liikaväestöstä puhuminen on julmaa,......

ooo

juuri niin. Elämä on lahja. Voisimme varjella lahjaamme paremminkin kuin mitä nyt teemme.

Juha Hämäläinen

Liikaväestön seuraukset ovat julmia, ei väestönkasvun välttämätön arvostelu ja lopultakin toimet, joilla kasvu loppuu. Myös pakkotoimet kuuluvat niihin melko pian.

Tämä ei ole jakoa niihin ja meihin vaan jakoa hallitsemattomasti lisääntyviin ja vastuullisesti poikiviin. Tämä on järki- eikä tunneasia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kiina lanseerasi yhden lapsen politiikan vuonna 1979, joten sen vaikutuksia on jo seurattu runsaan sukupolven ajan, ja sitä voidaan pitää ehdottomana menestyksenä. Dengin talousuudistuksiin yhdistettynä se on saanut Kiinassa aikaan huikean elintason nousun ja äärimmäisen köyhyyden katoamisen käytännössä kokonaan. Saavutus on melkoinen, kun muistetaan, että vuonna 1980 äärimmäisessä köyhyydessä eli 85 % kiinalaisista.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Liikakansoituksen ja ilmastonmuutoksen torjumista hidastaa ns. Kolmannen maailman juuri alkanut nousu.
Heidän mielestään on kohtuutonta aloittaa elintasoa laskevat toimet juuri nyt, kun länsimaat ovat nauttineet elintason noususta vuosisatoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Heidän mielestään on kohtuutonta aloittaa elintasoa laskevat toimet juuri nyt, kun länsimaat ovat nauttineet elintason noususta vuosisatoja."

Ei järkevä väestönsuunnittelu mitenkään estä elintason nousua Afrikassa vaan päinvastoin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ei järkevä väestönsuunnittelu mitenkään estä elintason nousua Afrikassa vaan päinvastoin".

Se on jopa sen välttämätön edellytys. Kiina on tässä erinomaisen esimerkki.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Väestönsuunnittelu sinänsä voisi olla ok.
Vaikeudet piilevät ympäristömääräyksissä, energiankulutuksessa, saastuttavissä toiminnoissa ym. Ym
Jos vaikka Intian olisi pakko yhtäkkiä noudattaa EU,n ympäristödirektiivejä,tehtävä olisi mahdoton. Kansa kävisi kapinaan siltä istumalta.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ihmisolion täydellinen katoaminen lienee siunaus Tellus planeetalle, ehkä koko galaksille ;o)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Siksi meidän olisi herättävä ja käytävä Telluksen kanssa vakaviin yhteistyöneuvotteluihin.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Risto Jaaskelainen. Mitä julmaa liikakansoituksessa ja ylettomassa sikiamisesta on!?! Sehän on kaiken pahan alku.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Liikaväestö=turha väestö tai jopa haittaväestö. Jos kaimani nimitettäisiin tähän väestönosaan kuuluvaksi, niin eikö se olisi vähän julmaa?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Ei olisi. Enpä näe mitään ylevää, hienoa enkä inhimillistä siinä, että joku Somali nainen on synnyttänyt 8 lasta pakolaisleireillä. Enkä siinä, että Suomalaiset antavat luksus elämän muutamille tällaisille, kun miljardit jäävät surkeisiin olosuhteisiin.

"Järki hoi, äly älä jätä". Jos näin kävisi, käytä suhteellisuudentajua.

Jos sitä ei ole, niin kärsitäan seurauksista, sekä sinä että minä ja muut suomalaiset ja eurooppalaiset. Ja maailman köyhät. Paitsi ne harvat, jotka pääsevät tänne hyysattaviksi.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Liikaväestöstä vielä.
Tilanne tällä hetkellä on jo sellainen, että nykyiselle väestölle ei ole enää mitään mahdollisuutta keskimääräiseen eurooppalaiseen elintasoon. Maapallon resurssit eivät enää riittäisi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kuuroille korville tosiaan menee. Ilmastoasioissa lausutaan hurskaita toiveita, mutta ei tehdä asialle mitään. Väestöasioissakaan ei tehdä mitään. Suomessa tähdätään sen sijaan väestönkasvuun, pääkaupungissa kaikkein vahvimmin, ja paljolti myös vihreidenkin tukemana. Jatkuva talouskasvu (tarkemmin erittelemättä) nähdään välttämättömänä edellytyksenä yhteiskunnan talouden terveelle toiminnalle.

Molemmat ongelmat olisivat siis helppo laittaa nykyisä parempaan järjestykseen. Ja Suomessa elintaso on niin korkea, että päältä voisi leikata helposti pois kerroksen turhaa kulutusta (kaikilta nyt hyvin toimeentulevilta). Mutta saavuetuista kulutustottumuksista ei haluta luopua, ja poliitikot pelkäävät äänten menettämistä. Suuri osa suomalaisista voisi jo hyväksyä vaihtokaupan, jossa kulutustasoa laskettaisiin maapallon hyväksi. Ja elämisen laatu voisi hyvinkin parantua.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asiat ovat juuri noin kun sanot.
Muu ei auta kuin seurata vain mitä tuleman pitää.
Ihmiskunta on ainakin osittain järkeä vailla. Soditaan,riidellään, eikä päästä yksimielisyyteen mistään todella tärkeästä asiasta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ihmisten jatkuva sotiminen ihmisiä vastaan osoittaa aika selvästi sen, että ihminen on kehityksessään vielä varsin primitiivisellä tasolla. Kai poliittinen päätöksentekokin on samalla primitiivisellä tasolla. Olemme omasta mielestämme sivistyneitä, mutta rehellinen peiliin katsominen voisi innoittaa siirtymään kohti uskottavampaa sivistystä.

Toimituksen poiminnat