Onko Niinistöllä vaarallinen näköharha?

Ylen vaalikoneessa on ansiokkaasti selvitelty presidenttiehdokkaitten näkemyseroja. Näin äänestäjän silmin näkemyserot jäävät todella pieniksi, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. On helppo yhtyä jonkun esiin heittämään toteamukseen, että ehdokkaina on "kahdeksan Matti Vanhasta".

Yksi vaalikoneen kysymys pudottaa kuitenkin Matti Vanhaset seitsemään.  Kysymys kuuluu: Tuloerot ovat Suomessa liian suuret.

Kaikki muut ehdokkaat Niinistöä lukuun ottamatta, ovat vastanneet kysymykseen olevansa joko kokonaan tai ainakin osittain samaa mieltä.

Niinistön vastaus alla:

"Niinistö: Jokseenkin eri mieltä. Tuloerot ovat luonnollisia: ahkeroinnista ja lahjakkuuden käytöstä on oikein saada täysi korvaus. Suomi on edelleen pienten tuloerojen maa eikä meidän pidä suurten erojen maaksi missään nimessä pyrkiä."

Olen Niinistön kanssa yhtä mieltä siitä, että ahkeroinnista ja lahjakkuudesta pitää saada kohtuullinen korvaus, muuten lahjakkuus katoaa ulkomaille.

Mikä sitten on täysi tai kohtuullinen korvaus, sen määrittäminen aiheuttaakin jo päänvaivaa. On niin kovin paljon esimerkkejä kohtuullisen korvauksen muuttumisesta kansalaisia suuresti ärsyttäväksi rahastamiseksi.

Niinistön kanssa olen kokonaan eri mieltä siitä, että Suomi on vielä pienien tuloerojen maa. Sitä se ei enää ole ja suunta on kiihtyvällä vauhdilla menossa huonompaan päin. Maalla, jossa käytännössä joka viides kansalainen luokitellaan köyhäksi, ei ole enää varaa kasvattaa tuloeroja.

Ónko kenties vaarallista, että arvojohtajaksemme on ehkä tulossa presidentti, joka avoimesti asettuu pääoman ja suuromistuksen puoltajaksi?

Presidentin tärkein tehtävä on ulkopolitiikan johtaminen maan keulakuvana. Sisäpolitiikka, joka kuitenkin määrittää kansan tuloerojen muutokset, ei onneksi kuulu presidentille.

Arvojohtajana hänellä on kuitenkin aina vaikutusvaltaa sisäpolitiikassakin. Moni varmasti mielellään näkisi presidentin julkisesti asettuvan vastustamaan tuloerojen kasvattamista, joka ennen pitkää johtaa kansan kahtiajakautumiseen ja sen myötä suuriin ongelmiin.

veksi
Sitoutumaton Kouvola

Eläkeläinen.
Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu