veksi

Onko uudessakaan Sote ja -maakuntauudistuksessa järjen häivää?

”Hallitus on päättänyt keskittää vaativan erikoissairaalapäivystyksen 12 sairaalaan.  Viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa ovat esityksen mukaan laajan päivystyksen sairaaloita. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa sijaitsevat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Muut nykyiset keskussairaalat jatkavat suppeamman päivystyksen sairaaloina.”

Miltei kaikki nykyiset aluesairaalat näyttävät muuttuvan pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niistä on tulossa vain kuntouttavia terveyskeskussairaaloita, tai sitten niitä uhkaa täysi lopettaminen. Tällaisia sairaaloita on maassamme noin 40 kappaletta.

Yllä on lyhennelty hallituksen esitys erikoissairaanhoidon järjestämisestä tulevaisuudessa. Kun katsoo esitystä kotikaupunkini Kouvolan horisontista, ei enää voi puhua minkäänlaisesta sairaanhoidon parannusesityksestä, päinvastoin.

Jos kaikki toteutuu suunnitellusti, se on alueellinen katastrofi. Paikallinen Kuusankosken aluesairaala, joka sivumennen sanottuna rankattiin maan tehokkaimmaksi, muuttuu kuntouttavaksi terveyskeskusyksiköksi ja Kotkan keskussairaalaan jää vain supistetut erikoissairaanhoidon palvelut.  Mieletöntä on jo sekin, että yhdeksi aluesairaalan alasajon syyksi kerrottiin sen rakennuksien huonokuntoisuus, mutta tällä hetkellä sinne kuitenkin pysyvästi muuttaa terveyskeskussairaalan osastoja.

Kymenlaakson pohjoisosista tulee Kotkan keskussairaalaan matkaa noin 110 kilometriä. Se on liian pitkä matka todellisen hengenvaaratilanteen sattuessa. Liotushoito mahdollisessa aivoinfarktissa toteutuu aivan liian myöhään, samoin sydäninfarktin sattuessa hoito myöhästyy. Pelastushelikopteri ei ainakaan toistaiseksi liiku pohjoisen Kymenlaakson taivaalla. Lisäksi sairaalaa laajennetaan ja hankkeeseen sijoitetaan lähes pari sataa miljoonaa.

Aluesairaala poliklinikoineen olisi ollut kaikkien tavoitettavissa, pisimmilläänkin sinne olisi ollut noin 40 km. matka, ajassa noin 45 minuuttia. Nyt Kouvolan ja Kotkan välillä on jo alkanut todellinen kuolemanralli, ambulanssien ja taksikuljetusten kuljettaessa vakavasti sairaita ihmisiä yhdellä Suomen vaarallisemmalla tiellä. Tien huono kunto on ollut tiedossa kauan, mutta korjaus tulee todennäköisesti vasta 10-15 vuoden päästä, jos silloinkaan.

Tiedän varmasti, että maassamme on vielä paljon pahempia paikkoja uudistusten jälkeen. Lappi ja Itä-Suomi ovat varmasti kaikkein suurimmat kärsijät. Se ei vain lohduta ollenkaan, että jollakin asiat ovat menossa vieläkin huonompaan suuntaan kuin itsellä.

SOTE-uudistuksen piti tuoda mukanaan säästöjä, mutta myös parannuksia terveydenhoitoomme. Säästöjä se ei asiantuntijoitten mukaan varmasti tuo, eikä parannuksiinkaan tällä hetkellä usko juuri kukaan. Ilman muuta suuremmat yksiköt ovat tehokkaampia ja siellä asuu suurempi osaaminen, mutta se auttaa vain yksiköitten lähellä asuvia. Kauempana asuvat tulevat kärsimään pienten yksiköitten lakkauttamisesta.

Ehkä SOTE -uudistuksessa tehdään myös aluepolitiikkaa, haalitaan ihmisiä asumaan yliopistosairaaloiden läheisyyteen. Keskusta puhuu maan pitämisestä asuttuna, mutta toimii koko ajan täysin päinvastoin. Tyypillistä, järjetöntä suomalaista politiikan tekoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Hyvä on kirjoitus. Vaalipuheissa Keskusta puhuu hajautetusta yhteiskuntarakenteesta, lähipalveluista ja köyhän asiasta, mutta mitä se on? Keskustalla on hallussaan sote- ja maakuntauudistuksen ministerin paikat. Alue- ja paikallissairaaloita ajetaan alas. Kansaneläkettä ja muuta vähimmäisturvaa leikataan. Valtion ja kuntien työntekijöiden lomarahoja leikataan. Maksuja korotetaan. Yhä useampi joutuu hakemaan ruokaa leipäjonosta. Politiikka johtaa eriarvoistuvaan Suomeen, missä entistä tarkemmin joutuu miettimään, että ketä tässä enää voi äänestää.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kaikki väittämäsi pitävät paikkansa. Tulevaisuus ei näytä kovinkaan valoisalta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jos tuleva tilanne olisi ollut todellisuutta jo muutama vuosi sitten, olisin kuollut jo kaksi kertaa,ensimmäisen kerran sydänkohtaukseen ja toisen kerran aivoinfarktiin. Ei ihme,jos vähän huolettaakin.

Toimituksen poiminnat