veksi

Elämmekö jo liian vanhoiksi ?

Viimeisten sadan vuoden aikana suomalaisten elintaso on noussut huomattavasti, ja sen seurauksena kuolevuus on reippaasti  alentunut. Kun sata vuotta sitten syntyneellä suomalaisella miehellä oli tilastollista elinaikaa 43 vuotta ja naisella 49 vuotta, niin tänä päivänä elinajanodote on noussut miehillä 76 vuoteen ja naisilla 83 vuoteen.

Täyttäessään 100 vuotta Suomi on eräs maailman nopeimmin ikääntyvistä maista. Suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle, ja pitenevä elinaika lisää vanhusväestön määrää tulevina vuosina. Jo vuosikymmenien ajan jatkuneen väestönkehityksen vaikutukset alkavat nyt näkyä: hedelmällisyys on ollut jo yhden sukupolven ajan alle uusiutumistason, myös työiästä poistuu ihmisiä enemmän kuin työikään tulee. Työvoiman tarjonnan pienentyessä edessä on väkisinkin työvoimapula ja vanhusten määrän lisääntyminen tuo tullessaan terveydenhuollon kapasiteetti ja rahoitusongelmat.

Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2030 alle 15-vuotiaita henkilöitä 882 000. Viimeksi Suomessa on ollut alle 15-vuotiaita näin vähän vuonna 1894. Vielä 1980-luvun alussa joka viides suomalainen oli alle 15-vuotias. Ennusteen mukaan alle 15-vuotiaiden osuus väestöstä pienenisi 14 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä. Suurin syy nuorten määrän vähenemiseen on riittämättömällä tasolla oleva syntyvyys.        Maaliskuussa 2017 tuli mahdolliseksi lain mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitot. Avioliiton solmi maalis-syyskuussa 290 naista ja 125 miestä niin, että aviopuoliso oli samaa sukupuolta. Rekisteröidyn parisuhteensa muutti avioliitoksi 1 448 naista ja 777 miestä. Muutoksella tulee olemaan oma vaikutuksensa syntyvyyden vähenemiseen.

Suurena syynä syntyvyyden alenemiseen on väestön ikääntyminen. Liian suuri osuus väestöstä on jo nyt hedelmättömässä iässä olevia. Samaa sukupuolta olevien liitot yleistyessään tulevaisuudessa huonontavat väestörakennettamme. Väestökehityksen korjaaminen on mahdollista vain maahanmuuttoa lisäämällä, muussa tapauksessa kehityskulku johtaa vääjäämättömästi ennen pitkää väestön liian suureen vähenemiseen. Suuri osa suomalaisista kuitenkin kansallisuusmielisinä torjuu maahanmuuton jo mahdottomana ajatuksenakin.

Tilanne herättää yhden vakavan kysymyksen.  Olemme koko ajan, elintason lisääntyessä, kulkemassa maailmanlaajuisesti samaan huonoon suuntaan. Ongelma ei ole vielä, mutta tulee olemaan ennen pitkää globaali.  Elintason nousun lisäksi terveydenhoidon taso on ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa parantunut viimeisen sadan vuoden aikana niin, että juuri tuolle hedelmättömälle vanhusväestölle on tullut elinaikaodotetta lisää miltei kaksinkertainen määrä vuosia..

Kysymys kuuluukin: elämmekö jo liian vanhoiksi? Suunnittelipa ihmisen joku meitä ylempi voima, tai olemmeko vain evoluution viisaita tuotteita, oliko kummankaan tarkoitus  antaa ihmisen elää puolet elinajastaan täysin tarpeettomina?  Todennäköisesti tarkoitus oli, että lapsi syntyy, kasvaa ja oppii, tulee sukukypsäksi ja jatkaa sukuaan hankkimalla lapsia ja hoitaa lapsensa aikuisiksi kunnes ne tulevat toimeen omillaan. (ikuisen elämän kierto)  Sen jälkeen hänellä ei ole mitään roolia.

Nyt ihmiskunnalla on taakkanaan valtava määrä täysin tuottamattomia yksilöitä. Koko ajan lisäksi lääketiede hakee uutta tietoutta, jonka avulla ihmisikää saadaan aina vain jatkettua. Tavoitteena näyttäisi olevan ihmisen lähes ikuinen elämä.

Onko se kuitenkaan mielekästä? Ihmisen ikääntymistä tuskin koskaan voidaan muuttaa takaisin nuoruuteen päin. Tuskin itsekään voi paljon nauttia elämästä vanhan, steriilin ja sairaan kehon vankina.

 On aina muistettava, että väestön pitää muodostua kaikenikäisistä, muuten yhteiskuntamme ajautuu suuriin ongelmiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos tätä Veikon pohdiskelua jatkaa, niin suurin osa miehistäkin on turhia. Riittäisi hyvinkin kymmenesosa miehistä suvun jatkamiseen.

Miksi juuri suomalaisten pitäisi lisääntyä? Eikö meitä ole nytkin jo miljoona liikaa, työttömät ja heidän perheensä. Jo nyt on yhteiskuntamme suurissa ongelmissa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Miksi juuri suomalaisten pitäisi lisääntyä?"
Yhteiskuntamme rakenne muuttuu epänormaaliksi. Lapsia, nuoria ja työikäisiäkin liian vähän, vanhuksia liikaa. Yhteiskunta on epätasapainossa.

Toni Rintala

Epänormaaliksi?
Sehän on about sama kuin kaikissa muissakin korkeamman elintason maissa: Singaporessa, Japanisssa,...
Kuka siis määrittelee mikä on epänormaalia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puhtaasti suvun jatkamisen kannalta riittäisi tuo kymmenesosa, mutta kun niistä jälkeläisistä pitää huolehtiakin. Evoluution aikana mies on pääasiassa ollut metsästäjä ja ruoan tuoja, äiti puolestaan hoitanut lapset.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti eutanasia-keskustelu, mikä kansalaisten mielikuvissa koskettaa erityisesti dementoituneita vanhuksia, ei ole aivan syyttä virinnyt juuri viime aikoina.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos hallitus uskaltaisi ottaa käyttöön laajennetyn eutanasian, siinä olisi ratkaisu soteen ja moneen muuhunkin ongelmaan. 60 vuotta olisi sopiva ikäraja, sitä vanhemmat eivät pääse enää töihin eikä ole hoitopaikkojakaan:)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sukupuolineutraalit avioliitot päin vastoin lisäävät syntyvyyttä - naispariskunnat varmasti helpommin uskaltavat lapsia hankkia, kun yhteiskunnan täydellinen tuki on taattu. Kohdunvuokraus olisi myös syytä hyväksyä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Muutaman vuoden päästä saamme ensimmäiset tilastot sukupuolineutraalien avioliittojen lapsista. Voi olla mielenkiintoista tutustua niihin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Väestökehityksen korjaaminen on mahdollista vain maahanmuuttoa lisäämällä...".
Siis maahanmuuttajat eivät koskaan vanhene ? Eivätkä tuo tullessaan tai myöhemmin vanhuksia ja/tai kallista laitoshoitoa tarvitsevia sukulaisiaan ?

Äkkiä ajatellen maahanmuuton lisääminen on yhtä hyödyllistä kuin pakkasella housuihinsa lorottaminen. Kylmä tulee kuitenkin ja vielä pahempana.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Maahanmuuttoa voi säädellä. Mieluiten vain nuoria ja valmiiksi koulutettuja.
Suomalaiset ovat jo tällä hetkellä keskimäärin liian vanhoja hankkimaan lapsia, nopeaa muutosta ei ole luvassa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Maahanmuuttoa voi säädellä. Mieluiten vain nuoria ja valmiiksi koulutettuja".
Eipä tuo juuri säädellyltä ole näyttänyt. Kaikki rajan yli luvatta ja papereitta tulleet otetaan avosylin vastaan ja heidät hoidetaan sen sijaan että he hoitaisivat.

Vaikka kuinka olisivat "nuoria ja valmiiksi koulutettuja", hekin vanhenevat eivätkä taatusti lähde vanhoina maasta takaisin kotimaahansa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #9

Nykyinen maahanmuutto on hallitsematonta, mutta se on tarvittaessa muutettavissa.
Nuoret ovat hedelmällisessä iässä, syntyy uusia sukupolvia. Vanhemmat ovat integroituneet maahan ja ovat suomalaisia.

Ongelma (tänään vielä kuvitteellinen) on siinä, elämmekö liian vanhoiksi. Luonto ei ole niin alun perin tarkoittanut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"hoitaa lapsensa aikuisiksi kunnes ne tulevat toimeen omillaan. (ikuisen elämän kierto) Sen jälkeen hänellä ei ole mitään roolia."

Jätit huomiotta isovanhepien roolin lasten lapsien kasvattajina ja aikuisen malleina sekä moraaliarvojen antajina.

Useimmissa maailman maissa isovanhemmat ovat yhtä merkittävässä kasvattajan roolissa kuin vanhemmatkin, jotka puolestaan joutuvat uhraamaan paljon aikaansa leivän hankintaan. Ei tarvitse mennä kuin Venäjälle, niin isovanhemmat pääsääntöisesti lasketaan perheenjäseniksi. Siitä osittain johtuu venäläisten taivastelu Suomen harjoittamasta tylystä kohtelusta isovanhempia kohtaan, jotka pyrkivät saamaan oleskelulupaa lastensa perheisiin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Jätit huomiotta isovanhepien roolin lasten lapsien kasvattajina ja aikuisen malleina sekä moraaliarvojen antajina."
Tuo on osaksi totta. Sen jälkeen, kun ihminen asettui asumaan paikalleen ja mm. viljelemään maata, vanhukset eivät olleet enää pelkkä suuri taakka. Metsästäjä- ja keräilykulttuurissa he muodostuivat taakaksi heti kun eivät enää pystyneet huolehtimaan itsestään.

Toni Rintala

"Suurena syynä syntyvyyden alenemiseen on väestön ikääntyminen. Liian suuri osuus väestöstä on jo nyt hedelmättömässä iässä olevia."

En kyllä näe tuossa mitään yhteyttä. Kuinka minun haluuni tehdä lapsia vaikuttaa se elääkö isovanhempani 80 vai 100-vuotiaiksi?

Lapsia tehdään pääosin 20-40 -vuotiaina. Jos sen ikäiset eivät halua tehdä lapsia, miten se muka on vanhusten syy?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän tarkoitti tilastollista syntyvyyttä suhteessa väkilukuun. Siihen tuolla keskimääräisellä ikääntymisellä on suora korrelaatio.

Toni Rintala

Ah, eli lapsia ei synnykään vanhusten pidempään elämisen takia oikeasti vähemmän vaan vain tilastollisesti vähemmän ;)

Miksi pitäisi miettiä lasten syntyvyyttä suhteessa väkilukuun?

Oikeasti kuitenkin on hyvä asia, että lapsia syntyy aiempaa vähemmän suhteessa väkilukuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Ongelmaksi muodostuu yhteiskunnan huoltosuhde, eli työssäkäyvien suhde kokonaisväkilukuun.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

Ei ongelma ole huoltosuhde vaan sen kustannukset. Eli onko varaa vai ei. Kyllä pienemmälläkin porukalla voi kustantaa isomman porukan hoidon. Ei se määrästä ole kiinni vaan kyvystä kustantaa.

Espanjassa taitaa olla alempi syntyvyys kuin Suomessa. Silti siellä moni (vanhusten) hoitopalvelu on ilmaista, joka taas täällä on maksullista. Lisäksi Espanjassa on kymmeniä tuhansia pohjoisesta tulleita eläkeläisiä, joille sairaalassakäynti on ilmaista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

"Kyllä pienemmälläkin porukalla voi kustantaa isomman porukan hoidon."

Tiettyyn rajaan asti on pakko yrittää, mutta isommalla porukalla voi kustantaa paremmin.

Ja kysehän ei ole pelkästään kustannuksista, vaan tuotteiden ja palvelujen tuottajien määrästä. Esimerkiksi vaikka kuinka puhutaan robotisoinnista, niin leijonanosa varsinaisesta hoitotyöstä tulee olemaan ihmisen tekemää "forever". Jo nyt on Suomeen jouduttu ottamaan hoitajia Virosta, Venäjältä ja jopa Filippiineiltä asti. Ja lisää tarvitaan kaiken aikaa.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #19

Joka tapauksessa on toistakymmentä maata, joissa huoltosuhde on paljon huonompi kuin Suomessa. Ja silti siellä monissa on parempi huolto.

Jotenkin he vain löytävät varat kustannuksiin paremmin (suhteellisesti) pienemmällä porukalla..

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tähän liittyy eräs ajatus: populaation keskimääräisen tai yksilön eliniän pidentämistä joillakin toimilla pidetään itsessään kritiikittömästi positiivisina. Neutraali asenne olisi pitää yhtä hyvinä keskimääräistä elinikää alentavatkin, vaikkapa sosiaaliset ja lääketieteelliset, toimet.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Mielenkiintoinen ajatus. Vaatii ihmiskunnalta uudenlaista ajattelua.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kieltämättä kärjistin, mutta elinajan pidentämisessä on niitä haittojakin, joihin blogisikin viittaa.

Lyhentämistavoitteiden sijasta voi aina miettiä, mitä parempia vaihtoehtoja on olemassa tai keksittävissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Hiljattain virinnyt eutanasiakeskustelu liittyy juuri tähän.

Keskimääräinen elinikähän on osittain pidentynyt juuri siksi, että dementiapotilaita pystytään pitämään hengissä entistä kauemmin erilaisissa hoitolaitoksissa. Suuri osa heistä saattaa olla 5 - 10 vuotta käytännöllisesti katsoen syötettäviä ja kommunikaatiokyvyttömiä vuodepotilaita. Kun eutanasia ei ole sallittua, niin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana on alettu tehdä elvyttämättäjättämispäätöksiä lääkärien omalla päätöksellä, mikä tarkoittaa sitä, että jo etukäteen on päätetty, ettei potilasta pyritä pitämään hengissä, jos vaikka sydän pysähtyy t.m.s.

Toimituksen poiminnat