veksi

Venäjän vankiloilla riittää asiakkaita

Tilastojen mukaan Venäjän vankiloissa on vankeja 445 henkeä sataatuhatta asukasta kohti. Suomessa sama luku on 57 vankia /satatuhatta asukasta.

Pienellä laskutoimituksella selviää, että jos meillä olisi yhtä suuri vankimäärä kuin Venäjällä, Suomen vankiloissa loikoilisi noin 25.000 vankia sen sijaan, että heitä on todellisuudessa hiukan yli 3000 henkeä.

Tilasto herättää muutamia kysymyksiä: Onko Venäjän poliisi niin paljon edellä rikoksien selvittämisessä, että saa kaikki kolttosten tekijät kiinni? Tai onko Suomen poliisi toimissaan todella huono? Vai ovatko venäläiset poikkirikollista kansaa, jota tehokas poliisi metsästää yötä -päivää?

Jos yllä olevat kysymykset jättää huumorin piikkiin, niin jossakin on syy moiseen tilastoeroavaisuuteen. Löytyykö se kenties hallintojärjestelmästä (lähes yksipuoluedemokratia) ja sen myötä kansalaisten eriarvoisuudesta niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin. Ovatko monet sortovuosisadat muokanneet kansasta taparikollisia? Olisiko Venäjän hallitusmuotoa, näennäisdemokratiaa, oikeutetusti syytä kutsua kleptokratiaksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Eikö vankeja saa sanoa kohteliaasti asiakkaiksi? Hehän nauttivat talon palveluja aikansa ja sitten muuttavat (useimmiten) jälleen pois.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vangit ovat vankeja. Eivät he ole pyytäneet eivätkä valinneet päästä vankilaan.

Tuollainen asiakkuusajattelun leviäminen on yksi aikamme syöpä, jota pyritään levittämään koko yhteiskuntaan. Kopioin tähän postaukseni fb-sivullani:

Kansalaisuus pyritään muuttamaan asiakkuudeksi.

Sen jälkeen kansalaiset ovat vain maksavia asiakkaita omassa maassaan.
Kuka sen maan sitten omistaa? Sen omistavat kapitalistit, jotka valituttavat vaaleissa edustajansa hallinnoimaan palveluntuottamista maksaville asiakkaille eli kansalle.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Sanoisin, että syyttömiäkin on paljon vankiloissa ja tuomiot pitempiä kuin Suomessa sekä syyllisille että syyttömille.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Venäjällä lienee suuri määrä poliittisia vankeja, jotka Suomesta puuttuvat kokonaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhdysvalloissa on ihmismäärään suhteutettuna maailman toiseksi eniten vankeja. Jokaista 100 000 ihmistä kohden maassa on 698 vankia ja yhteensä vankeja on yli 2 miljoonaa."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yhdysvalloissa ovat vankeusajat keskimäärin todellisuudessa noin viisi kertaa pitemmät kuin Suomessa, joten keskimääräisen vankimäärän voi jakaa viidellä, jotta päästäisiin vertailukelposeen lukuun rikollisuustilannetta arvioiden. Sittenkin tulee vielä ottaa huomioon, että vakeustuomio lankeaa helpommin ehdottomana kuin Suomessa.

Vankilat ovat USA:ssa pitkälti yksityisiä ja ne tekevät bisnestä. Niiden intressissä on siis lobbailla lainlaatijia ja tuomaristoa antamaan mahdollisimman pitkiä tuomioita ja mahdollisimman paljon. Lisäksi USA:ssa on rikosten vähentämiseksi perinteisesti keskitytty rangaistuksiin.

Kun Clintonilta kysyttiin 90-luvulla mihin toimenpiteisiin hän aikoo ryhtyä rikollisuuden vähentämiseksi, hänen ensimmäinen toimenpiteensä listallaan oli uusien vankiloiden rakentaminen. Suomessa olisi ensimmäiseksi alettu puhua sosiaalipolitiikasta ja muusta pehmoilusta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomella ei ole mitään ylpeilemistä pienissä vankiluvuissa. Se kertoo pääasiassa siitä, että Suomessa vankilaan joutuu/pääsee vain raskaista rikoksista, ja silloinkin tuomiot ovat hyvin lyhyitä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ei kannatakaan ylpeillä, mutta voimme olla tyytyväisiä siihen, ettei vankeja ole suhteessa yhtä paljon kuin Venäjällä. Taloutemme ei sitä määrää kestäisi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"The American criminal justice system holds more than 2.3 million people in 1,719 state prisons, 102 federal prisons, 901 juvenile correctional facilities, 3,163 local jails, and 76 Indian Country jails as well as in military prisons"

Jenkkilässä on 325,233,470 kansalaista, joten karkeasti 707 henkeä/100000 kansalaista kohden.

Mutta tuo ei kerro koko totuutta, joka vuosi jenkeissä käy 11 miljoonaa henkeä istumassa kakkua, tuo 2.3 miljoonaa on vuoden keskiarvo yhtäaikaa istuvista.

Uskoisin että Suomi on rauhallinen maa näihin suurvaltoihin verrattuna, vaikka täällä pikkurikolliset saavatkin juosta vapaana. Arvokkaat polkupyörät taitavat olla narkkareiden suosikkikohde, saa rahaa jos myy tai jos jää kiinni niin voi aina väittää että löysi sen ja voi lunastaa löytöpalkkion omistajalta win - win ja poliisia ei voisi vähempää kiinnostaa.

Moniko mahtaa olla Venäjän vankilassa ihan vain koska sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan tai sanoi jotain sopimatonta väärän henkilön kuullen?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Moniko mahtaa olla Venäjän vankilassa ihan vain koska sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan tai sanoi jotain sopimatonta väärän henkilön kuullen"

Luultavasti aika suuri osa kokonaismäärästä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuolemantuomion puute rasittaa niin Venäjän kuin Suomen vankeinhoitolaitosta!

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ajattelin, että lienee suurvaltojen ongelma tuo suuri vankiluku, mutta Kiinassa se näyttäisi olevan tasolla 85 vankia/sata tuhatta asukasta. Kiinassa tosin teloitetaan luokkaa 8000 syytettyä/vuosi.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jokseenkin virallisena lukuna Kiinan teloituksista pidetään 1700 teloitusta/vuosi.
M.ainitsemasi lukukin voi olla oikea, koska Kiina ei anna teloituksistaan varmaa tietoa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti tuo virallinen luku ei pidä paikkaansa, sillä sehän tarkoittaisi vain viitisen kappaletta päivässä.

Kiinassa viettämieni vuosien aikana ajoin siellä paljon autoa lähinnä Jiangsu provinssin alueella ja ainakin puolen tusinan kertaa näin kuorma-auton avolavalla joitakin kuolemaantuomittuja seisomassa plakaatti kaulassaan viimeisellä matkallaan. Olisi aika epätodennäköistä, että olisin kuudesti satunnaisessa paikassa törmännyt juuri sen päivän teloituskiintiöön laajassa Kiinan maassa. Joten tuo 8000 vuodessa voi hyvinkin pitää paikkansa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #15

Noin voi hyvinkin olla.
Tuo voi osaltaan selittää aika vähäisen oppositiotoiminnan Kiinan yksipuoluejärjestelmää vastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Miltei kaikki kuolemaantuomitut ovat Kiinassa kuitenkin henkirikoksiin syyllistyneitä. Lisäksi joukossa on jonkun verran on laajamittaisesta korruptiosta tuomittuja. Sen ryhmän kohdalla voi sanoa, että kyse on osittain poliittisista ajojahdeista, koska korruptioon ovat syyllistyneet käytännössä kaikki Kiinan viranomaiset tavalla tai toisella. Mutta jos joutuu epäsuosioon ja menettää kaikki tukijoukkonsa, niin korruptiosyytteen avulla on helppo päästä eroon jostakusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

тюрьма eli tyrmä. Mielenkiintoista, jotta ruoska, tyrmä ja putka ovat meillä venäläisiä lainasanoja...kuinkas sattuikaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niin myös vodka. Oikeastaan myös vesi, voda.

Toimituksen poiminnat