veksi

Teillämme liikkuu suuri määrä Kamikaze -autoilijoita

Luin juuri Hesarin jutun erään metsästyskoiran kohtalosta lähellä Ranuaa. Erittäin todellinen juttu, eikä kyse ollut mistään ainoalaatuisesta tapahtumasta. Liikenne maanteillämme on juuri tuollaista. Vauhtia ei saa hiljenemään muu kuin ilmeinen törmäysvaara edellä ajavan perään.

Metsästämme hirviä hirvikoiran avulla. Missään päin Suomea ei voi kyseistä metsästystä harjoittaa niin, ettei hirvi ja sen kanssa matkaa taittava koira ylitä ennen pitkää jotakin valtatietä. GPS-laitteitten avulla metsästäjät osaavat varautua koiran maantien ylitykseen menemällä jo ennakkoon varoittamaan tiellä kulkijoita tulossa olevasta vaaratilanteesta. Monisatakiloiseen hirveen törmääminen voi olla autoilijalle hyvinkin kohtalokas.

Usein tien varrella on montakin autoa seisomassa hätävilkut päällä. Näyn pitäisi varoittaa jokaista autoilijaa jostakin odotettavissa olevasta vaaratilanteesta, mutta silti vain ehkä yksi autoilija sadasta jarruttaa ja hiljentää vauhtiaan. Muut viheltävät ohitse vähintään ylintä tiekohtaista nopeutta, ehkä vähän sen ylikin. Taitavat vain luulla sivuun pysähtyneitten autoilijoitten viettävän hauskaa piknikkiä hämärtyvällä tien pientareella.

Vuosien mittaan on kertojallekin kertynyt kokemusta siitä, että hirvionnettomuuksia sattuu omilla metsästysalueilla jahdin kuluessa lähes vuosittain. Jahdin alkamisesta tiedotetaan lehdissä, tien vierillä on varoitusmerkkejä ja jo syksyisen hämäryyden ja liukkauden pitäisi herättää jokaisen tiellä liikkujan valppauden äärimmilleen.

Osanottoni Ranuan hirvikoiran omistajille.  Ei varmasti ollut tämän jahtikauden ainoa menetys välinpitämättömän autoilijan uhrina.

 

500.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat