veksi

"hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta"

"Hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta." Lause on peräisin ministeri Saarikon puheesta Eduskunnan kyselytunnilla28.9.2017.

Käytäntö näyttää osoittavan kokonaan toista. Muunmuassa Kouvolan kaupungissa toimiva Pohjois-Kymen aluesairaala lopettaa leikkaustoiminnan vuoden vaihteessa. Lääkärit ovat jo lähteneet muualle, joten muutto on pakollinen. Leikkaukset siirtyvät 60 kilometrin päähän, ajoajassa se tarkoittaa lähes tunnin lisäaikaa leikkaukseen pääsyssä.

Siinä Saarikko on oikeassa, että valot eivät sairaalassa sammu, vielä. Jos kuitenkin Sote-uudistus menee kuten on suunniteltu, muutaman vuoden sisällä Kouvolan 80.000 ihmistä jää ilman lähisairaalaa. Laskennallisesti päätös merkitsee varmuudella muutaman ihmisen kuolemaa tai vakavaa vammautumista vuosittain, pääsy sairaalaan kestää liian kauan. Aikanaan joku Erkki Aurejärven kaltainen professori voi sitten nostaa tätä hallitusta vastaan kanteen harkittujen murhien suunnittelusta.

Ongelma ei kosketa ainoastaan Kouvolaa. Koko maahan aikoinaan rakennettu aluesairaalaverkko kokee järisyttäviä muutoksia Sote-uudistuksen tullessa voimaan. Pahimmillaan jopa nelisenkymmentä aluesairaalaa on lähivuosina lopettamisuhan alla.

Sote-uudistuksen perimmäisenä tarkoituksena oli alunperin entistä parempi sairaanhoito ja halvemmalla kuin ennen. Säästöä piti syntyä noin 3,5 miljardia euroa.

Tiedämme jo nyt aivan varmaksi, että kumpikaan tavoite ei tule toteutumaan. Tekisi mieli ehdottaa, että koko uudistuksen suunnittelu aloitetaan jälleen alusta. En kuitenkaan uskalla ehdottaa, koska jokainen uusi ehdotus näyttää ohjaavan asiaa aina entistä huonompaan suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Täällä Forssassa sama tilanne.Saarikko viittaa muutenkin puheissaan tulevaan maakuntaan.

Mun on vaikea nähdä varmana, että maakuntauudistus tulee tässä muodossa ja ajassa.
Varsinkin kun katsoo, että meillä on ministereitä ilman puoluetta ja keskustan kannatus jos jatkuu alas, niin voiko Sipilä katsoa olevsnsa oikea henkilö jatkamaan puolueen veturina.
Hallitus ei ole mielestäni kykenevä vieämään maaliin sotemakua, joka nyt on loppupelissä ainoa positiivinen asia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Forssa taitaa olla Kouvolan kanssa niitä pahimpia alueita, jotka tulevat kärsimään uudistuksesta. Sieltä taidetaan matkustella Hämeenlinnaan?

Kouvolassa on tulossa uusi terveyskeskus, Ratamo. josta alun perin piti tulla uusi aluesairaalaa vastaava yksikkö. Nyt rakennetaan karsittu malli, joka ei ratkaise aluesairaalan lakkauttamisen tuomaa vajetta.

Itselläni tuleva sairaalamatka tulee olemaan noin 100 kilometriä. Aika huimaa kehitystä, ollaan sentään Etelä-Suomessa, eikä Lapissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta"

Varmasti sammuttaa, tekee vain kohtuuttomia vaatimuksia toimiville sairaaloille. Aivan järjetöntä keskittää kaikki yhteen, TAYS on jo kaupunki kaupungissa, saa kävellä kilometrin käytäviä labyrintissä mutta parkkipaikoista ei tietoa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ministerin pitäisi aina vastata, mitä puhuu. Ei juurikaan luottamusta paranna, kun kuuntelee aivan pelkkää puppua.

Toimituksen poiminnat