veksi

Miksi ihmeessä emme syö silakkaa???

Aikoinaan silloinen pääministeri Harri Holkeri kehoitteli kansaa syömään silakkaa. Lieneekö asiaan vaikuttanut nimien samankaltaisuus, vai ärsyttikö Holkeria köyhän kansan kitinä ruuan kalleudesta. Veikkaan viimeksimainittua.

Asiaa Holkeri kuitenkin puhui. Silakka on ruokana erinomaista, maukasta ja ravitsevaa. Sotiemme jälkeisinä pulavuosina silakka saattoi pelastaa monet kärsimästä suoranaista nälkää ja sen suosio säilyi hyvänä aina 1970 -luvulle saakka.

Nykyisin silakan menekki on maan raossa. Ei ole muodikasta syödä silakkaa, se on liian halpaa eikä kelpaa nykysuomalaisille joiden elintaso on , ainakin kuvitteellisesti, pompannut pois silakansyöjien elintasosta. Kuitenkin mm. Baltian maissa silakkaa syödään todella paljon.

Kuitenkin maassamme on noin miljoona köyhää, joille silakkakin kenties maistuisi. Usein se kuitenkin tyystin puuttuu elitarvikekauppojen tiskeiltä. Miksi ihmeessä?

Silakn tuottajahinta on LUKE:n tilastojen mukaan tällä hetkellä 26 senttiä/kilo, kilohailin 18 senttiä/ kilo. Kovasti sopivan hintaista, ravintoarvoltaan parhaaseen paistiin verrattavissa olevaa ruokaa. Ehkä tuote on liian halpaa kaupan kannalta, siitä on vaikeaa repiä kunnollista voittoa kuten kalliimmista elitarvikkeista ja vihanneksista. Myynti on työvoittoista, itsepalvelu ei oikein onnistu.

Jos silakkaa on kalatiskillä, sen hinta on kuitenkin kaikkea muuta kuin lähellä tuottajahintaa. Poikkeuksetta hinta on ainakin kaksikymmenkertaistunut. Silti kaupan kate jää vähäiseksi, koska nettoprosentit pitää laskea niin halvasta hinnasta.

Summa summarum: silakka on liian halpaa ja siksi jää!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eikös silakkaa suositeltu ei syötäväksi sillä perusteella, että siinä on dioksiinia?

"Syökööt sitten leivoksia!"

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Holkerin ajoista Itämeri on puhdistunut ja silakka hyvinkin syötävää. Herkuttelen sillä itsekin pari kertaa vuodessa, Käymme kalastamassa silakkaa Virolahdella. Suosittelen!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minäkin tykkään silakasta, mutta aika harvoin sitä syön kun hinta vaikuttaa kalliilta. Taitaa jauheliha ja tarjouksessa jopa possun ulkofile tai kirjolohi olla halvempaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kaksi kertaa vuodessa on hyvä syödä silakkaa, mutta vaikka 50 kertaa vuodessa (kerran viikossa) olla jo riskirajoilla.

Itse syön aina keväällä silakkapihvit perunamuusilla voisulan kera ravintolassa. Se on vähän niin kuin traditio täällä Ruotsissa. Loppukesän hapansilakat jätän väliin!

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Silakkaa voi syödä aika huoletta, jos jättää isot silakat vähemmälle. Kaiken kaikkiiaan kotimaisen kalan käyttöä kannattaisi lisätä Norjan kasvatetun lohen kustannuksella. Monissa kaupoissa on jo aika hyvät valikoimat kotimaista kalaa. Terveellistä ja kasvattaa kuulemma järkeäkin!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Nykyisin ostan usein paikallisen City-Marketin kalatiskiltä erittäin maukkaita paistettuja tai hiillostettuja silakkapihvejä hintaan ~18€/kg. Yhdelle kohtuu suurelle silakkapihville tulee hintaa ~2€. Mutta koskaan en ole kenenkään muun nähnyt ostava silakkaa kuin erään rouvan, joka tiskillä kailotti suureen ääneen ostavansa silakkaa kissalleen. Tuoresilakka (talvella 6-8 €/kg) onkin nyt pantu pakettiin ja altaaseen josta asiakkaat voivat hiljaisesti noukkia annoksen kärryyn.

Muitta eivät kaikki markettien kalamestarit osaa valmistaa silakkapihvejään maukkaiksi - jostain syystä. Siis silakan ominasmaku katoaa kun otetaan nahka pois. Näin silakan liha käy vaikka ahvenesta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aiheen yksi tärkein pointti on juuri se, miten hinta voi muuttua 0,18 eurosta kilo 6-8 euroon kilo?
Kuka kaappaa välistä aivan hävyttömän paljon? Prosentteja ei viitsi käydä laskemaankaan.

Toki aivan sama "halpuutus" koskee monia maataloustuotteitakin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Nykyisin ostan usein paikallisen City-Marketin kalatiskiltä erittäin maukkaita paistettuja tai hiillostettuja silakkapihvejä hintaan ~18€/kg."
Silakka on maultaan yksi parhaista kaloista. Oma kalojen makuasteikkoni on seuraava:
1. Ahven
2. Muikku
3. Villi kirjolohi.
4. Kampela
5. Silakka
6. Järvitaimen
7. Kuha.
8. Meritaimen.
9. Lohi, kotimainen.
Norjalainen lohi ei sovi listalleni ollenkaan. Sen syöminen pitäisi tehdä rangaistavaksi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Villi kirjolohi"? Sateenkaarirautu oli kai alkuperäinen nimi. Missä näitä ui vapaana? Lapissa?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #12

Tarkoitan sillä pitkään vapaana elänyttä sateenkaarirautua. Maku muuttuu selvästi parissa-kolmessa viikossa istutuksesta.
Suomen järvissä syntyneitä kirjolohia tuskin on olemassakaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #14

Ovatko nämä siis kassista karanneita?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #17

niitä istutetaan järviin ympäri valtakuntaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuore silakka pitäisi myös onnistua myymään tuoreena, eikä tiskillä pilaantuneena. Vuosia sitten meillä oli vielä kissa, jonka suurinta herkkua olivat tuoreet silakat. Niitä meni kertarykäisyllä sellainen 5-10 kappaletta niin, että silakka meni kuin liukuhihnalta pyrstö edellä suupielestä sisään.

Kerran sitten kävi, että vanha rouva kävi vain kääntymässä kupilla. Vein silakat takaisin kauppaan ja myyjäkin totesi, että taisivat olla jo vähän vanhoja. Ikävä, että tästäkin absoluuttisesta silakan tuoreustarkastajasta aika lopulta jätti hieman vajaa 21 vuoden iässä. Vastaavaa herkkusuuta ei ole tullut. Muita erikoisuuksia rouvalla oli, että hän nautti aina väliin muutaman kielellisen keskiolutta...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muikkuakin on tarjolla - leikki leikkinä.

Varsinkaan suurempikokoisten silakoiden syömistä tulisi välttää tai syödä niitä harvoin ihmisille myrkyllisten kertymien takia. Sisävesien suuremmilla kuhilla ja hauilla ja ahvenilla on sama ongelma.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Holkerin tokaisu tulkittiin arrogantiksi, vaikka Holkeri vain sanoi ääneen sen, mikä on totta. Eräskin työtön huokaili ruoan hintaa, kun perunasosejauhe oli kallista. Työttömällä luulisi olevan aikaa keittää muusinsa 20 snt/kilo perunoista, mutta kaikilla ei elämänhallinta riitä.

Silakkafileitä näkee tarjouksissa 4 e/kilo, ei ole silakka vieläkään kallista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saako perunoita kahdellakymmenellä sentillä kilo?

Perunamuusin valmistukseen tarvitaan perunoiden lisäksi myös maitoa, suolaa ja voita, mieluimmin myös ruohosipulia. Ja sen valmistaminen vie enemmän sähköä tai muuta lämmitysenergiaa kuin vispata itselleen yksi annos muusia valmispussista kiehuvan veden joukkoon, jolloin ei ole myöskään sitoutunut koko viikon ajan syömään samaa muusia joka päivä.

Yksittäiselle ihmiselle voi hyvinkin tulla halvimmaksi ostaa edullisimpia valmisruokia, jolloin voi valita terveellisemmin vaihtelevan ruokavalion eri päiville. Halvimmat makaronilaatikot saa hintaan 1,50 ja halvimmat maksalaatikot alle euron j.n.e.

Toki silakoitakin voi vähävarainen syödä, mutta niiden hinta on varmaan usealle sellaiselle jo luksusta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Saako perunoita kahdellakymmenellä sentillä kilo?

Ruokaperunan tuottajahinta on viime aikoina ollut noin 17 senttiä kilolta. Suurin piirtein sama kuin silakan hinta. Perunan hinta ei vain kasva kaupassa niin hirveästi kuin silakan, se vain "kohtuullisesti" noin kolminkertaistuu.

On totta, että yksinäinen ruuanlaittaja helposti käyttää valmisruokia. Silti itse valmistaen ruoka tulee usein halvemmaksi.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Paras muusi syntyy tietenkin puikulaperunoista, jotka pestään ja kuoritaan (tässä järjestyksessä), soseutukseen keitinlientä, kermaa ja voita. Työtön tekee muusinsa tarjouslaarin perunoista, jos ei tule einestä halvemmaksi niin ainakin on parempaa!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #13

Kokonaiset perunat syön yleensä kuorineen, kuten omenatkin, koska terveydellisesti parasta antia on juurikin se kuori.

Muusiin ei kuori sovi mutta olen alkanut muusin valmistaa siten, että ensin keitän perunat ja vasta sitten kuorin ne. Yhtä helppoa kuin raakanakin kuoriminen :-)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #15

Lopetin perunoiden kuorimisen jo yli 20 vuotta sitten. Syön perunat kuorineen, joko keitettyinä, muusina tai paistettuina.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Meillä syödään Perämeren silakkaa, ostin kilonpurkin tönkkösuolattua maksoi 7.80€ oli tarjolla lähikaupassa.

Puhdistus ja liotus vedessä yön yli, jolloin liika suola poistuu, tulee maittava silakkalaatikko.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mitä yleensä tulee kalastukseen, olen sitä mieltä, että kalastajalla tulisi olla oikeus myydä saalis heti rannassa ilman veroja. Eiköhän ammatti lähtisi käyntiin kuten ennen. Kalastajalta voisi ne verot sitten ottaa maksullisilla ammattimaisilla pyydyskohtaisilla kalastusluvilla. Kateuspykälän mukaan sitä maksua sitten nostetaan jos rikastuvat liikaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olen ostanut rannasta kun tulevat, verot eivät ole minua kiinnostaneet, jokainen maksaa verot tuloistaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ravintola Salven paistetut silakat perunamuusilla ovat helsinkiläistä merimieshistoriaa jo vuodesta 1897 alkaen.

Tosin viime vuonna ravintola siirtyi alkuperäiseltä paikaltaan sadan metrin päähän toiseen kiinteistöön.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ovatkohan Salven silakat suomalaisten kalastamia?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tyytyväisenä asiakkaana en ole tuota koskaan tullut kysyneeksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Silakka alkaa olla dioksiinin takia ongelma vasta kun pituutta on yli 17 cm. Näin meille kertovat tutkijat. Silakkapihvit tietty tehdään aika suurista silakoista. Silti tulee työpaikkaruokailussa otettua aina ne silakkapihvit. Silakan litkaus on kiva harrastus, jota tulee tehtyä pari kertaa keväällä ja syksyllä. Kuluu myös nuorten kalaleirien ohjelmaan jos vaan ollaan merellä. Syökäähän silakkaa, vaikkei sitä saakaan syöttää lihantuotannossa käytettäville kotieläimille rehuna. Siksi suomalainen silakka menee pääosin turkistarhoille.

Toimituksen poiminnat