veksi

Nyt Kärkkäisen Veikko on vihainen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi tiistaina esittämään, että eduskunta hylkäisi kansalaisaloitteen työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi. Näin eduskunta lähes varmasti myös myöhemmin päättää.

Vaikka lopputulos oli tämmöisenä odotettavissakin, esityksen antaminen miltei ”huitaisemalla” suututtaa. Kaikessa uskottiin asiantuntijoita, joilla lähes kaikilla oli oma lehmä ojassa, sidoksia eläkevakuutusyhtiöihin tai muuhun työeläkejärjestelmän toimijaan.

Olisi kannattanut tutkia asiaa puolueettomasti, käyttää vaikka Australialaista asiantuntijaa joka olisi voinut tehdä työn ilman sidonnaisuuksia.

Olen myös vihainen omille eläkeläisjärjestöillemme. Kaikki katselivat asiaa sivusta, tanssien järjestämisen ja sukankutomisen lomassa. Eläkeläisköyhtyminen kyllä myönnettiin, mutta asialle ei pantu edes ”rikkaa ristiin”. Tänä vuonna hurrataan kyllä satavuotiaalle Suomelle ja sen rakentajien saavutuksille, mutta hurraahuuto ei lyhennä yhäti vain kasvavia leipäjonoja. Niissä suurelta osin jonottavat valtion kaltoin kohtelemat pieneläkeläiset.

Nykyiset, lähes kaikki sodanjälkeisestä suuresta ikäluokasta koostuvat työeläkkeensaajat ovat verrattavissa sotaveteraaneihin. He kasvattivat kovalla työllään köyhästä takapajulasta yhden tämän hetken rikkaimmista maista, jossa tämän päivän nuorilla on hyvä elää. Monen eläke jäi pieneksi pienien palkkojen ja vajaitten ansaintavuosien takia. Silti heidän arvostuksensa on maanraossa, kuten sotaveteraanienkin arvostus oli sodan loputtua. Heille sanottiin, että mitä menitte sotimaan. Sanotaanko nykyeläkeläisistä, että miksi menitte turhaan rehkimään?

 Suurten ikäluokkien eläkeläisten arvostus kasvaa sitten, kun heitä ei enää ole. Huomataan, että ne tyhmät tolvanat tekivätkin jotakin, loivat nykypolville elämisen arvoisen maan.  Arvostus tulee silloin myöhässä, aivan kuin veteraanienkin arvostus, lähes postuumisti.

Olen vihainen myös nykyisille kansanedustajille. Ketä he virassaan edustavat? Ehkä vain itseään, tai vain isoa rahaa?  Eivät ainakaan äänestäjiään, jotka heidät on edustajikseen valinneet. Äänestäjistä yli kolmas osa on eläkeläisiä ja heidät eduskunta kylmästi sivuuttaa päätöksissään. Edustajat taitavat olla vain napinpainajia, joille aina joku kertoo painettavan napin värin.

Pieneläkeläisten kannattaa seurata mitä nappia heidän edustajansa painavat. Allekirjoittanut ei ainakaan tule äänestämään ketään niistä, jotka nyt äänestävät eläkeindeksin muutosta vastaan.

Pieneläkeläisten haaveet paremmasta vanhuuden toimeentulosta on jäämässäkin haaveeksi. Olen surullinen teidän niin monen puolesta. Kansanedustuslaitoksemme on vieraantunut oikeasta elämästä, eivätkä ymmärrä mitä ollevat tekemässä. Joskus nämä kaikki 200 ovat myös eläkeläisiä, mutta heillä on tieto, että kansanedustajan eläke tulee riittämään mahtavasti, toisin kuin leipäjonoissa kärvistelevillä.

Työeläkeyhtiöt kasvavat ja rikastuvat, niistä tulee kohta valtio valtiossa. Onnea ainakin leiviskänsä hyvin hoitaneille työeläkejohtajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen samalla kannalla. Eduskunta saa vielä kuulla kummia tästä asiasta. Tämä ei jää tähän. On todella törkeää, että asiantuntijoina eläkeasioissa käytetään vain eläkeyhtiöiden edustajia. Ei heitä kiinnosta eläkkeiden maksu vaan keplottelu eläkevaroilla.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233562...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Valtaenemmistössä Euroopan maista on Suomea palkkapainotteisempi eläkeindeksi. Kuudessa maassa käytetään työeläkkeiden tarkistuksessa pelkkää kuluttajahintaindeksiä ja viidessä eläkeindeksi on sataprosenttinen ansiotasoindeksi. 15 maassa huomioidaan sekä palkat että hinnat. Näistä Suomi painottaa eniten hintakehitystä. Pohjoismaista Tanskassa on käytössä puhdas palkkaindeksi. Ruotsissa ja Norjassa työeläkkeiden tarkistukset perustuvat palkkakehitykseen, mutta sitä vähennetään jossain määrin ns. sopeutustasolla. Virossa ansiotason muutos näkyy 80%:n painolla.

Suomen ohella vain kahdessa muussa maassa yhdistelmäindeksin paino on hinnoissa. Nämä maat ovat Tshekki ja Puola."

Lähde: YLE Mot

Eivät edes vaivaudu miettimään, miksi muualla on toisin.Uskotaan pelkästään omia "asiantuntijoita".

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kyllä minä vaan pahoin pelkää että SDP, taitetun indeksin ISÄ, vetää kolmen viikon päästä hyvän äänipotin vaikka veikin eläkeläisten ja monen muun rahat! Näin se aina suomessa menee. Valitettavasti!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä tämä nykyinen eläkeläissukupolvi menee tanssien hautaan yhä köyhempänä ja köyhempänä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niinpä. Uskon itseni sinnittelevän loppuun saakka kunnialla, ellen sitten äidy elämään Metusaalemin tavoin. Mutta monia kanssaeläjiä käy sääliksi, monen toimeentulo on jo nyt kriisirajan alapuolella.

Eläkejärjestelmämme kaipaisi suurempaa remonttia, olisi määrättävä eläkekatto ja taattava uudestaan perustuslaillinen omistusoikeus saavutettuun eläkkeeseen. Alempiin eläkeluokkiin voitaisiin antaa tasokorotus ja palauttaa verotus ansiotulojen tasolle.

Siinä alkua!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suuriin yli 47000 euroa vuodessa yltäviin eläkkeisiin verottaja on jo puuttunut ylimääräisellä 6% verolla tuon ylärajan ylittävästä osasta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Puhut eläkeläisten puolesta, mutta kannatat eläkkeiden pienentämistä?

Suuria eläkkeitä saavat ovat samalla tavalla itse rahoittaneet eläkemaksunsa. Pakolliset työeläkkeet ovat tavallaan sosialistinen pakko, mutta pragmaattisesti ajatellen ehkäpä tuon verran sosialismia voi olla, niin ihmiset tulevat säästämään "pakosta" vanhuuden turvansa. Jos sen sijaan niistä itse säästetyistä varoista kahmaistaan valtiolle leijonanosa eläkekatolla, niin se on rosvososialismia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #13

Kannatan aivan älyttömien eläkkeitten pienentämistä, en muitten.

Eläkekatto on kieltämättä jonkun tasoinen ongelma. Kannatan sitä silti. Katto on vaan rakennettava viisaasti, ehkä moniportaisena.
Eläkekattoja on olemassa, eikä niistä maista ole kukaan muuttanut Suomeen sitä pakoon.
Lisäksi on mahdollista ottaa eläkevakuutus ja maksaa se itse.

"Rosvososialismia" on sekin, jos valtiovallan toimesta rikotaan alkuperäisiä eläkesopimuksia. Eläkkeen piti alun alkaen olla perustuslain suojaamaa omaisuutta. Ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eläkekattoa yritettiin tarjota silloiselle "köyhien ja pienituloisten puolustajalle" pääministeri Lipposelle, mutta hänen mielestään se "ei sovi Suomeen"! Miksihän se sopii moneen muuhun maahan mutta ei suomeen? Ai niin, se pienentäisi Lipposen itsensä eläkettä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Noin §-miljoonan köyhimpien eläkeläisten ainoa toivo on muuttaa halvinpiin EU-maihin.
http://leshnikovo.weebly.com
Tai täyttää sossulappuja lopun elämänsä.

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005130273.html

Tietenkin on kyse siitä kuka maksaa ja mistä rahat velkaantuvassa Suomessa. Mikä lienee nyt nuorten kohtalo? He tulevat olemaan jo lähtötasossa suhteessa pienituloiempia kuin esim viime vuosina työeläkkeelle jäävät.

http://www.tela.fi/tyoelakerahan_kiertokulku

http://www.etk.fi/miksi-elakerahastojen-annetaan-k...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Jos takuueläkkeen nostaisi tuhanteen euroon nykyisestä 760 eurosta, yli 30 000 eläkeläistä nousisi yli köyhyysrajan." Hesari 17.3.2017

Unohdetaan, että takuueläkeläisistäkin suuri osa saa työeläkettä. Se on vain niin pieni, että loppu tulee takuueläkkeenä.
Tuo kertoo pieneläkeläisten valtavasta määrästä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kertoo myös sen, kuten hesarin juttu, että työeläkkeiden indeksin muutos ei näitä ihmisiä auta. Kortukset menevät pääosin muualle ja tulevat nostamaan eläkemaksua sekä työnhintaa. Oikeasti pitäisi menmä toisin päin jos varaa on. Työeläkemaksu alaspäin , työnhinta alas ja sen kautta lisää työtä toivottavasti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Työeläkemaksu on hirmuinen jo nyt, huomaan sen joka kuukausí maksaessani ko. maksua yhden palkkalaisen osalta. Varaa nousuun ei olisi.

Totta on sekin, että työeläkeindeksin muutos ei kohenna kaikkein pienimpiä eläkkeitä, ne kun maksetaan kokonaan toisesta pussista. Kansaneläke ja takuueläke kuuluu kokonaan toisen eläkekeskustelun piiriin.

Ilman muuta kaikkein suurin korotustarve on juuri siellä. Valtiolla vain ei ole korotuksiin varoja. Kansaneläkkeen ja hyvin pienen työeläkkeen piiriin syrjäytyy tahtomattaan, työttömyydestä ja muistakin syistä johtuen entistä enemmän ihmisiä. Työtä yksinkertaisesti ei ole olemassa, tai sitä jaetaan ihmisille liian pieninä annoksina.

Monet ovat myös luovuttaneet, on paljon perheitä, joitten lapset eivät ole koskaan odottaneet äitiään tulevaksi kotiin töistä.

Ongelmia siis riittää ja kaikki näkyvät tulevissa eläkkeissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eläkkeistä puhuttaessa on muistettava, että eläkkeensaajilla on pullat hyvin uunissa. Eläkkeestä ei saa potkuja, "työsuhdeturva" on sataprosenttinen. Eläkkeet maksetaan määräpäivänä tilille takuuvarmasti eikä niissä ole viivästyksiä kelan ruuhkien vuoksi. Niitä ei tarvitse anoa joka kuukausi erikseen, kuten työttömyyskorvauksia j.n.e.

Eläkkeiden indeksikäytäntö turvaa niihin pohjautuvan ostovoiman säilymisen ennallaan tapahtui taloudessa tai henkilökohtaisessa elämässä mitä tahansa. Näin ei ole palkansaajien kohdalla asian laita.

Jokainen näkee tietysti aina ensisijaisesti omat ongelmansa ja ne ovat lähinnä sydäntä. Ja eläkeläisillä on eniten aikaa arjessa ajaa omaa etuaan vaikkapa somekeskustelun ja muun toiminnan kautta. Kun eläkeläisten suhteellinen väestöosuus edelleen kasvaa, niin on vaarana, että työelämän ulkopuolella olevalle väestönosalle tulee suhteettoman suuri painoarvo tulonjaosta päätettäessä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Kun eläkeläisten suhteellinen väestöosuus edelleen kasvaa, niin on vaarana, että työelämän ulkopuolella olevalle väestönosalle tulee suhteettoman suuri painoarvo tulonjaosta päätettäessä."

Täysin virheellinen käsitys! Eläkeläiset ovat kuin karitsalauma teuraalle menossa. He saattavat keskustella asioista, kuten minäkin. mutta jos tarvitaan joukkovoimaa jonkun asian tueksi, on kuin heitä ei olisi olemassakaan.
Joukkoja ja voimaa kyllä on mutta kokonaiskuvaan sopii lainaus hämäläisten laulusta: -jos toimeen tartutaan.

Toimituksen poiminnat