veksi

Populismi uppoaa äänestäjään vain kerran

Perussuomalaiset ovat kriisissä. Kannatus laskee ja puheenjohtajan vaihtuminen kesällä luo epävarmuutta puolueen sisällä. Kannatus nousi huippuunsa sillä, että maan talous rämpi syvällä lamassa. Uskottavuus entisiin puolueisiin oli mennyt. Uusille, paremmille päättäjille oli olemassa tilaus.

Oikeastaan kriisin tulo oli ennustettavissa.

Perussuomalaisten vaaliteemat olivat kansaa koskettavia: oma valuutta takaisin, ero EU:sta, ei lisää rahaa Kreikalle, maahanmuutto kuriin, kehitysapurahat suunnattava kotimaahan ja niin edelleen. Ei ihme, että tavallinen pienituloinen suomalainen koki pelastajan ilmestyneen suomalaiseen politiikkaan.

Vaaleissa oli tuloksena kuuluisa "Jytky". Siitä huolimatta puolue pysyi poissa hallituksesta. Syy oli ilmeinen: menemällä hallitukseen mukaan olisi ollut pakko joko ryhtyä lunastamaan vaalilupauksia tai alistua kansan kiukulle lupauksien pettämisestä. Jäämällä pois puolue lunasti 4 vuotta lisää kannatusaikaa.

Seuraavissa vaaleissa saatiin "lisäjytky". Kannatus oli säilynyt edelleen. Nyt oli pakko lähteä hallitukseen, vaikka puoluejohto varmasti tiesi mitä siitä seurasi.  Hallitusneuvotteluissa oli pakko luopua suurelta osin kansalle tehdyistä lupauksista. Tavallinen äänestäjä pettyi huomatessaan, että ääni oli mennyt puolueelle, joka ei pystynyt pitämään annettuja lupauksia. Ei lohduttanut ollenkaan se, että perussuomalainen puolue osoittautui vain samanlaiseksi muitten puolueitten kanssa.

Lisäjuonteena kaiken muun sivussa kulki koko ajan pienten tai suurempien skandaalien joukko, jotka söivät puolueen päättäjien uskottavuutta.

Jytkyt ovat nyt ohi ja uusia tuskin enää tulee. Populismi uppoaa äänestäjään vain kerran. He ovat oppirahansa maksaneet, eivätkä aivan vähällä äänestä samalla tavalla uudelleen. Puolue tuskin enää nousee suurten puolueitten joukkoon, vaan jää pikkupuolueeksi Suomen puoluekartalla.

Tilanne on kohtuuton niitten muutamien puolueen päättäjien kannalta, jotka ovat vuosien saatossa osoittautuneet äänestäjiensä luottamuksen arvoisiksi ja kasvaneet valtakunnantason poliitikoiksi. Porukassa on paljon myös niitä, jotka eivät koskaan kasva lisäarvoa polititikkoina.

Ehkä pätevimmät jatkavat vielä puolueessa, vaikka sen tarina mahtipuolueena päättyykin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat