veksi

Takana seitsemän laihaa vuotta

 

 

Suomella on takana seitsemän laihaa vuotta.  Raamatun kirjoituksiin viitaten edessä saattaa olla seitsemän lihavaa vuotta.

Kuluneitten laihojen vuosien aikana suomalaisten elintasolle tapahtui monia muutoksia. Miltei poikkeuksetta muutos heikensi alimpien tuloluokkien toimeentuloa. Väliaikaisesta köyhyydestä kärsii tällä hetkellä yli 800 000 henkilöä. Väliaikaisella köyhyydellä tarkoitetaan elämänvaiheesta, kuten opiskelusta tai lyhyestä työttömyysjaksosta, johtuvaa köyhyyttä.

Pitkään jatkuvasta ja kasautuvasta huono-osaisuudesta kärsivä joukko on noin 100 000 ihmisen kokoinen. Pitkäaikaistyöttömät ja asunnottomat lukeutuvat tähän ryhmään, kuten myös leipäjonoissa kävijät. Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta, mikä on häpeällistä.

Sairaitten ja vammaisten asema on heikentynyt selvästi. Toimenpidemaksuja on korotettu ja korvausten omavastuita on lisätty.  Eläkeläisten köyhyys alimmissa eläkeryhmissä on lisääntynyt. Työttömyysturvaan on tehty heikennyksiä. Polttoaine-, sähkö- ja kiinteistöveroja on korotettu.

 Köyhyyteen liittyvät lieveilmiöt ovat lisääntyneet.  Pitkään jatkunut köyhyys on ollut omiaan aiheuttamaan henkisiä ongelmia, ylivelkaantumista, päihteiden käyttöä ja asunnottomuutta.

Toisaalta täystyöllisyydestä nauttineet ja varakkaat ovat pystyneet jopa hyötymään kuluneista ”kituvuosista”. Matalat korot ja matala inflaatio ovat suosineet sijoittajia. Verojen suunnittelu on sujunut entiseen malliin, valtiolla ei ole ollut varaa palkata verotarkastajia enemmän kuin aikaisemminkaan.

Tulevien seitsemän lihavan vuoden aikana maan talous pitäisi saada kestävään kuntoon. Se vaatii kuitenkin edelleen köyhän kansan kurittamista, mistään muualta kun ei tarpeellisia säästöjä saada raavittua.

 Pientä helpotusta voi tuoda verokertymän reipas kasvu. Se kuitenkin vaatii työllisyysprosentin reipasta kasvua, mikä automaation ja robotisaation  koko ajan kasvaessa voi jäädä haaveeksi vain.         

Menipä siis hyvin tai huonosti, vähäosaisten asema näyttää huonolta. Koko kansantalous lepää heidän laihoilla hartioillaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomella on takana seitsemän laihaa vuotta. Raamatun kirjoituksiin viitaten edessä saattaa olla seitsemän lihavaa vuotta."

Ei tarvitse mennä ihan Raamattuun asti tuon asian ennustamiseksi. Karl Marx kertoi Pääomassa, että kapitalistisessa taloudessa nousu- ja laskukaudet seuraavat toisiaan. Toisin kuin Raamatussa, hän jopa selitti, minkä takia näin on.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Marxia paremmin asian selitti tosin Hayek.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sosialistisessa taloudessa puolestaan sitä nousukautta ei tule milloinkaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tälläkin hetkellä esimerkiksi Pohjois-Koreassa nautitaan siitä, että maan teknologiaa ja taloutta kehitetään ja että tavallisten kansalaisten elintaso sen myötä kohentuu.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #4

"Tälläkin hetkellä esimerkiksi Pohjois-Koreassa nautitaan siitä, että maan teknologiaa ja taloutta kehitetään ja että tavallisten kansalaisten elintaso sen myötä kohentuu"

Varmaan asia on niin kun sanot, mutta tuskin kansa nauttii talouden kehittymisestä. Siitä nauttii todennäköisesti maan johtaja esikuntineen. Pohjois-Korean ulkomaankauppa taitaa perustua lähes kokonaan kivihiilen ja muutamien metallien vientiin, joten kovin suurta kehitystä siellä tuskin tapahtuu . Ainakin Kiina on ilmoittanut vähentävänsä kivihiilen ostoja maasta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Kirjoitan silloin tällöin Pohjois-Koreaa käsitteleviä blogikirjoituksia. Kannattaa lukea niitä, jos haluaa arvioida sitä, missä määrin tavallinen kansa pääsee nauttimaan talouden kehityksestä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #6

Naapurini palasi vähän aikaa sitten Pohjois-Koreasta.
Ei juurikaan havainnut suurta taloudellista kehitystä tavallisen kansan keskuudessa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

"Naapurini palasi vähän aikaa sitten Pohjois-Koreasta.
Ei juurikaan havainnut suurta taloudellista kehitystä tavallisen kansan keskuudessa."

Minkä verran hän oli tavallisen kansan kanssa kontaktissa? Käsittääkseni turisteilla on hyvin rajoitetut kontaktit paikallisväestöön. Entä mikä oli vertailukohtana kehityksen arvioimiseksi? Nykyinen Suomi? Pohjois-Korea jonakin aiempana ajankohtana (jos, niin minä ajankohtana)?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

"Minkä verran hän oli tavallisen kansan kanssa kontaktissa? Käsittääkseni turisteilla on hyvin rajoitetut kontaktit paikallisväestöön."

Maassa kukaan ei pääse kontaktiin tavallisen kansan kanssa, siitä huolehti valtiokoneisto.
Eliitin hyvinvoinnin huomioimisessa ei ole ongelmia.

Edistymistä on saattanut tapahtua, mutta se on minimaalista. On kysymys maailman yhdestä köyhimmästä maasta, taitaa vain Haiti mennä sen edelle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

OK, eli naapurisi ei havainnut taloudellisen hyvinvoinnin edistymistä kansan keskuudessa, koska hänellä ei ollut pääsyä havainnoimaan ylipäätään mitään mikä olisi voinut valaista tuota asiaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #10

Oletko kenties itse päässyt havainnoimaan kansan elintason nousua?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #11

En ole paikan päällä ollut. Medioista olen seurannut mahdollisuuksien mukaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #12

Jostain syystä sinulla tuntuu olevan mielenkiintoa ko. maan olojen seuraamiseen?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #15

Niin on, eikä syytä ole vaikea veikata. Yhä useampi ihminen näkee jo, mihin kapitalistinen yhteiskunta on ajautumassa, ja alkaa olla aika miettiä seuraavaa yhteiskuntajärjestelmää. Tuon miettimisen inspiroimiseksi on hyvä saada virikkeitä yhteiskunnista, jotka eivät ole samanlaisia kuin meidän omamme.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Janne, ystävällinen neuvo. Ei kannata Pohjois-Koreaa tarjota meille miksikään malliksi missään muussa kuin kovassa sisäkurissa, yksinvallassa, taloudellisessa kurjuudessa ja urkinnassa. Ylittää jälkimmäisessä jopa USAn. Niin epätoivoinen ei voi kukaan olla edes kapitalismissa, että haluaa Kimin systeemiä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #17

Kiitos, Juuso. Ystävälliset neuvot ovat aina tervetulleita. Vielä viitisen vuotta sitten annoin hiljaa mielessäni tuon ihan saman neuvon muutamalle muulle henkilölle.

Sen jälkeen olen sattumalta tutustunut Pohjois-Korealaiseen yhteiskuntaan muistakin kuin vain maahan vihamielisesti suhtautuvista lähteistä ja käsitykseni on hieman muuttunut/muuttumassa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Niitä laihoja vuosia on ollut jo enemmän kuin seitsemän.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niinpä!
Toivotaan, että lihavia vuosiakin tulee enemmän kuin seitsemän.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ne noin seitsemän lihavaa vuotta olivat jo 2000-luvun alussa ennen Lehman Brothersia 2008. Tuleeko lisää vai eletäänkö Lännen iltaruskoa; saa nähdä.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat