veksi

Nord Stream -kaasuputki uhka Suomen tulevaisuudelle

 

 Venäläisomisteinen  kaasuputkiyhtiö Nord Stream rakensi putken Venäjältä Saksaan.. Hanke oli mahtava; kokonaispituus yli 1200 kilometriä, matkan varrella on mm. seitsemän jättikokoista pumppuasemaa, joista tärkein lähellä Viipuria. Putki kuljettaa kaasua yli 26 miljoonan kotitalouden tarpeisiin ja kaasun vuotuinen energiamäärä vastaa  noin kahdenkymmenen viiden Olkiluodon uuden ydinvoimalan tuotantoa.

Rinnalle rakennettavan toisen kaasuputken myötä kaasua virtaa putkistoissa 55 miljardia kuutiota vuodessa. Aivan valtava määrä!

Suomen hallitus harkitsi ennen  lupapäätöstään, että putken aiheuttamat uhkat ja haitat  rajoittuvat ainoastaan rakennusvaiheen mukana tuleviin ongelmiin, ympäristöllisiin haittoihin, sekä kalakannalle koituviin vahinkoihin.  Sotilaallisia haittoja ja uhkia hallitus ei näköpiirissä havainnut. Entinen pääministerimme jopa toimi innokkaana ”välivouhkana”, venäläisten palkkalistoilla.

 Ennen talvisotaa silloisen Neuvostoliiton pääkaupunki Leningrad sijaitsi miltei Suomen rajan tuntumassa. Tarvittaessa Suomen rannikkotykistö olisi voinut valvoa ja estää sinne suuntautuvan meriliikenteen lähes täysin. Ei ollenkaan ihme, että Neuvostoliitto oli jopa asevoimin valmis työntämään rajan turvallisen matkan päähän. Mm. marsalkka Mannerheim olisi mielellään nähnyt rajan määritettävän etäämmälle, jolloin tulevilta riidoilta olisi kenties vältytty.

 Luvan myöntämistä kaasuputkelle olisi pitänyt tarkastella jo toteutuneen historian valossa. Jos pelkkä pääkaupungin sijainti aiheutti lopulta parikin sotaa, samanlainen vaarallinen asetelma on edelleen olemassa Suomenlahden itäpäässä.. Ennestään siellä on, miltei kivenheiton päässä Suomen rajasta, Venäjän suurin öljyn vientisatama ja nyt sen viereen, vieläpä Suomen talousvyöhykerajan Suomen puolelle, on jo rakennettu  yksi ja halutaan rakentaa vielä toinenkin  maailman suurin kaasuputki tykötarpeineen. Venäjällä on sen toteuduttua sormi lähes koko Euroopan ”energialiipasimella”, Se voi kaikesta vakuuttelusta huolimatta herättää tulevaisuudessa Venäjällä monenlaisia intohimoja, varsinkin nyt, kun maailmantilanne on muuttunut aiempaa kriittisemmäksi.

 Puola ja varsinkin Ruotsi ovat käyneet epäröimään toisen kaasuputken rakentamista.   Ruotsi ei todennäköisesti anna satamaa Gotlannista, Puola varoittaa EU:ta aivan aiheellisesti liiasta sitoutumisesta Venäjän energiaan. Myös NATO varoittaa putken vaaroista.

Suomelle tilanne on jälleen sama kuin ennen sotia. Venäjän valtion lähes suurimmat intressit sijaitsevat taas liian lähellä Suomen rajoja.  Nykyinen tai seuraava ”Stalin” voi hyvinkin todeta, että rajankäynnille on jälleen tarvetta. Pienempiä ongelmia tulee täysin varmasti; mikään valtio ei jätä näin tärkeitä asioita sotilaallisen valvontansa ulkopuolelle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pahalle olisi todellakin pantava jo rajoja, kuten presidenttikin totesi: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228772-p...

Olisi pitänyt uskoa KNFIJV-järjestöä jo vuonna 2007, kun se julkisti ao. tiekartan Itämeren 1. kaasuputken rakentamisen ehdoiksi kaikkien osapuolten win - win -hyödyksi. Mutta siitä tehtiin Putinstanin laillistettu rahasampo, jolla suomalaiskansoilta riistetty luonnonvara siirretään Suomelta ryöstetyn Viipurin Koiviston ("Primorsk") kautta kyynisille ostajille ilman eettisen ja ekologisen kestävyyden alkeitakaan.

***
Viime vuosien ehkä luovin ja raikkain kokonaisvaltainen turvallisuus- ja talouspoliittinen avaus ja tiekartta Itämeren alueen kestävään yhteishyvään – KNFIJV:n Ehdotus 2007 – toisi Venäjänkin mukaan Itämeren ja pohjoismaisen Nato-yhteistyön hyötyjäksi taloudellisen yhteishyvän lisäksi.

Tämä tiekartta takaa toteutuessaan rauhan ja vaurauden Itämeren alueellemme ja laajemmallekin sadoiksi vuosiksi eteenpäin – Katseet ja visio tulevaisuuteen! Missiona luottamus ja vauraus: kaikkia osapuolia kunnioittava naapuriystävällisyyden, aidon luottamuksen, poliittisen, ympäristöllisen ja taloudellisen turvallisuuden ja kestäviin arvoihin perustuvan lisääntyvän ja mahdollisimman oikeudenmukaisen vaurauden sävyttämä Itämeren alue eri kulttuureineen ja valtioineen keskinäisine suvaitsevaisine ja luonnollisine yhteistoimintoineen ja reiluine kaupankäynteineen. - Kas näin:

RAKENTAVA JA KAIKKIA OSAPUOLIA ARVOSTAVA EHDOTUS ITÄMEREN KAASUPUTKIHANKKEEN ORGANISOIMISEKSI SUOMEN, VENÄJÄN, EU:N JA NATON SUHTEIDEN PARHAAKSI SEKÄ VENÄJÄN WTO-JÄSENYYDEN TOTEUTUMISEKSI

Itämeren kaasuputken geopoliittisen ja ympäristövastuun voisi kantaa vakaa Pohjola. Kiristyksen ja uhkausten sijaan tarvitsemme realismia. Ja tarvitsemme rakentavaa ja kaikkia osapuolia arvostavaa ja kaikkien intressit huomioonottava asennetta. Tässä KNFIJV:n virallinen ehdotus 2007 – tiekartta siihen, miten kaavaillun Itämeren kaasuputkihankkeen luovalla uusvastuunjaolla voidaan lisätä kaikkien ympäristö-, talous- ja sotilaspoliittista turvallisuutta ja samalla parantaa Venäjän, EU:n ja Suomen suhteet lopultakin normaaleiksi ja aidosti hyviksi:

EHDOTUS 2007

1. Suomi ja Viro (ja mahdollisesti muut Baltian maat ja Puola) myöntävät Venäjän lentoliikenteelle kohtuullisesti erityislisätilaa Kaliningradin-liikenteen vaatimaa tarkoin seurattavaa ilmakäytävää varten. Lisäksi maat antavat hyvin hallinoidun ja ympäristöturvallisen Nord Stream -kaasuputken sijoittua alueelleen ja sitoutuvat huolehtimaan pientä tuottoprovisiota vastaan putken turvallisuudesta seuraavat 150 vuotta tarvittaessa kaikin käytössä olevin resurssein, myös täyden Nato-yhteistyön turvin. Suomi rakentaa Turku–Pietari-moottoritien nykyaikaiseksi huipputason tekniikoineen ja palveluineen ja kehittää Pietarin ympäristötekniikan länsistandardien tasolle sekä asettuu Venäjän WTO-jäsenyyttä voimakkaasti puoltavalle kannalle.

2. Venäjä palauttaa Suomelle Viipurin läänin ja Petsamon ja Virolle Narvamaan yms. itäosat. Venäjä kotiuttaa alueilta väestön sen osan, joka ei motivoidu opiskelemaan suomen/viron kieltä ja kulttuuria ja/tai alueiden jälleenrakennustyön kannalta relevanttia ammattitaitoa.

– Itämeren Viipuri–Greifswald-kaasuputkihanke on puhuttanut monesta näkökulmasta EU:n ja Venäjän välejä hiertävän puutullikiistan tapaan. Välillä virallinen Venäjä on olevinaan niin kuin pitäisi hanketta vain kaupallisten toimijoiden ja ehkä vähän myös ympäristöpiirien asiana. Oikeasti se on koko Venäjän kohtalonkysymyksiä. Ja monelta osin tärkeä sen ulkosuhteiden ja naapureiden kehitykselle.

Globaalitalouskonsultti KNFIJV

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hieno kommentti!
Jospa joskus tuota kaikkea saataisiin aikaan.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Nykyinen tai seuraava ”Stalin” voi hyvinkin todeta, että rajankäynnille on jälleen tarvetta."

Aivan varmasti näin tulee jossain vaiheessa tapahtumaan. Suomessa ei ole lainkaan ymmärretty sitä, että Venäjä on vaarallinen naapuri ennen kaikkea vuosisataisen totalitaristisen perintönsä ja venäläisen kansanluonteen vuoksi. Ne eivät muutu mihinkään, vaikka johdossa silloin tällöin olisi rauhallisempikin "tsaari".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tuskin sellaista vaaraa on, mutta Venäjällä on hyvä tekosyy "suojella" putkea vaikka sotilaallisella väliintulolla.

Kieltämättä putki on houkutus terroristeillekin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomella ei ole hätää, kun metsiemme tuotto hyvin hoidetaan. Nord Stream kaasuputki on loppuunimetyille Ruhrinalueille takoitettu.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ruhrin alueella voi terästehtaat kylmetä kun Venäjä vetäisee kaasukraanat kiinni.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ihan vaan korjauksena, että NL aikoi vallata KOKO Suomen, eikä vain työntää rajaa lännemmäksi Leningradin kohdalta. Eikä Suomi uhannut Leningradia mitenkään. Se oli vain teosyy aloittaa valloitussota Suomea kohtaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Taisi alkuperäinen vaatimus olla rajan siirtäminen edemmäs, lieneekö ollut silti heti tarkoitus vallata koko Suomi.
Valloitussodasta olemme yhtä mieltä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Uusinta tietoa. Lainaukset Tekniikka ja Talous -lehdestä.

Venäjältä Saksaan vedettävä Nord Stream 2 -kaasuputki kuumensi Ruotsin turvallisuuspoliittisen keskustelun niin, että yhtiötä kiellettiin käyttämästä Gotlannin satamaa kaasuputken varastointiin
. ”Suomen kanta on oikea, koska Suomi lähtee siitä, että kyseessä on ennen kaikkea Venäjän ja Saksan yhteishanke, jossa mukana ovat Gazpromin ohella viiden EU-maan energiayhtiöt, sanoo hallituksen puheenjohtaja Paavo Lipponen Cosmopolis-yhtiöstä. Entisen pääministerin yhtiö konsultoi Nord Stream 2 -hanketta - samoin kuin jo Nord Stream ykköstä
Vaikka EU:ssa pelätään Venäjä kiristävän kaasulla Eurooppaa, on huomattava, että kaasunmyynti on myös Venäjän prioriteetti. Öljy ja kaasu ovat maan ykkösvientituotteita.
Komissio ei ole lupaviranomainen, eikä Nord Stream 2 tarvitse lupia EU-elimiltä. Etenkin merenpohjan käyttö on EU:n toimivallan ulkopuolella. Kansalliset viranomaiset päättävät siitä kunkin valtion merialueella.

Toimituksen poiminnat