veksi

Tänä vuonna maailman väkiluku ylittää 7,5 miljardin rajan

Muistan hyvin ajan, jolloin kerrottiin maailman väkiluvun olevan 2 miljardia ihmistä. Tänään maailman väkiluku on tilastojen mukaan ainakin 7 475 507 426 henkeä. 7,5 miljardia menee rikki syyskesällä. Kasvu jatkuu hillittömänä, vaikka hallitsemattoman kasvun vaarat ovat olleet tiedossa jo kauan.

Väestön kasvussa piilee yksi suuremmista ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista. Ruuan puute uhkaa, vedestä tullaan käymään jopa sotia, ilmastonmuutos kiihtyy väestön kasvaessa, ihmisten vaellus valtiosta toiseen ruuan ja rauhan perässä aiheuttaa rasistisia mellakoita vastaanottajamaissa, aavikoituminen pakottaa ihmisiä myös pois asuinsijoiltaan. Työtä ei enää koskaan tule riittämään kaikille, osa jää koko elämänsä ajaksi sosialiturvan varaan niissä valtioissa, joilla on sitä varaa kustantaa.

Ihmiskunnan kasvuun on muutama erityisen painava syy, tärkein niistä lienee terveydenhoitomme kehittyminen. Maailmalta on saatu poistettua entisaikojen synkät sairaudet, kolera, isorokko, tuberkuloosi, espanjankuume ym. jotka toimivat luonnollisina  esteinä ihmiskunnan ylikasvulle. Lisäksi terveydenhoito tehokkaine lääkkeineen on pidentänyt ihmisten elinikää monilla kymmenillä vuosilla.

Osansa asiassa on ollut myös muutamalla uskonnolla, jotka ovat kieltäneet tehokkaan ehkäisyn.

Jotkut vakuuttavat, että vieläkin maapallolla riittää reilusti tilaa yhtä ihmistä kohden. Varmaan onkin, mutta väestö ei jakaannu tasaisesti ympäri maailmaa, vaan kasaantuu ruuan, veden ja työn perässä kaupunkeihin, jotka slummiintuvat. Viimein poliisi ja muut viranomaiset menettävät otteensa slummeista ja ongelmat kasvavat hallitsemattomiksi. Jopa niin lähellä kuin Ruotsissa on slummiutumisesta tulossa vakava ongelma.

 

Jos ihmiskunnan hallitsematonta kasvua tarkastellaan vähän asioita oikoen, niin voidaan todeta sen olevan ainakin osasyyllinen lähes kaikkiin ihmiskunnan ongelmiin: sotiin, aavikoitumiseen, ruuan niukkuuteen, työttömyyteen, ilmaston muuttumiseen, kansojen vaeltamiseen paikasta toiseen, jopa terrorismin lisääntymiseen maailmassa.

Manun kuuluisia sanoja lainaten: Tarttis tehrä jotain !

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi ruokaa pystyy tuottamaan, merivedellä, uusiutuvalla energialla ja ilman maaperän tuhlausta, tekniikka on olemassa, mutta haluja sen toteuttamiseen ei löydy vieläkään.
Miksi niin?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Eikä ilmeisesti rahaakaan. Jopa kiinalaiset vuokraavat ja ostavat viljelysmaita ympäri maailmaa sen sijaa, että viljelisivät ruokaa omassa maassaan uusimpien huipputekniikoitten avulla.
Vielä kokonaan eri asia on, että jossain köyhässä Afrikan valtiossa alettaisiin harjoittaa kaikkein nykyaikaisempia viljelytekniikoita.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Rahaa on, Afrikan nälänhätä ongelma olisi voitu hoitaa aikapäiviä sitten. Ahneet sijoittajat vaan tekevät lisää rahaa ruualla, ja keinottelee sillä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #7

Ruuan tuotantoon sijoittaminen ei ole parhaita bisneksiä. On kyllä olemassa firmoja kuten Monsanto, joka kerää valtavia tuloja mm. kasvinsuojeluaineilla ja muuntogeenikasveilla.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #8

Joo, niin on. He yrittävät parhaansa mukaan pitää ihmisiä nälässä. Ruoka on valtaisa bisnes ja rahakone. Meillä tällä hetkellä syötetään todella paljon epäluonnollista ruokaa, vaikka ruuan voisi tuottaa luonnonmukaisemmilla keinoillakin.

Esimerkki on lukuisat "lisäaineet", ne menevät suomalaisille kaupaksi, mutta esim venäläisille ei mene. Valio on sen todennut.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #9

"esimerkki on lukuisat "lisäaineet", ne menevät suomalaisille kaupaksi, mutta esim venäläisille ei mene. Valio on sen todennut."
Luulen vakaasti, että venäläiset vain tapansa mukaan oikuttelevat.
Omassa maassa valmistetussa ruuassa he eivät edes tiedä mitä syövät, mutta länsimaita varsinkin pitää vähän ojentaa silloin kun voivat.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen Vastaus kommenttiin #9

Höpö höpö, venäläisistä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #7

Afrikan nälänhätä on varmaan ainoa tekijä joka siellä rajoittaa edes hieman väestönkasvua. Länsimaissa kulttuurin muutos on jo rajoittanut lisääntymisen niin että on jo laskusuhdanne väestönkasvussa. Mitenköhän sitä saisi fiksusti rajoitettua afrikassa yms.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ylikansoitusta on helppo moralisoida täältä pohjoiselta pallonpuoliskolta kohtuuttoman, kaukana kestävästä olevan ylikulutuksen keskeltä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Totta on mitä sanot.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että kyse on ongelmasta jota ei voi ohittaa noin vain. Se on, moralisointia tai ei, yksi suurimmista globaaleista ongelmista.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Älä ole huolissasi. Toisin kuin kulutukseen, väestönkasvuun ei oikeastaan edes yritetä puuttua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kylläpä Mäkinen melkoisen aasinsillan esitti. Toki on helppoa moralisoida täältä pohjoiselta pallonpuoliskolta, mutta se ei itse väestöräjähdyksen syihin tai sen seurauksiin liity pätkän vertaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Monen yhteisön ja kulttuurien ongelmat johtuvat juurikin viime vuosikymmenien holtittomasta väestönkasvusta. Yhteiskunta ja sen palvelut, koulutus, terveydenhuolto eivät pysy mukana, työtä ei riitä ihmisille jne.

Ja kun puitteet on sitten mitä on, mennäänkin taas jo kivikautta kohti. Jos esim. Lähi-Idän valtioiden väkiluvut eivät olisi 4-5 -kertaistuneet puolessa vuosisadassa, ne voisivat olla hyvin kehittyneitä ja moderneja maita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maapallon kestokyvyn mukaan koko väestö menehtyisi hapen puutteeseen, jos pelkästään jokainen kiinalainen perhe voisi hankkia oman bensiinillä kulkevan auton päivittäiseen käyttöönsä.

Kyseessä ei ole enää väkiluku vaan ns. länsimaisen elintason levittäytyminen kaikelle kansalle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Väestön kasvussa piilee yksi suuremmista ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista."

Väestönkasvu ei ole yksi suurimmista ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista vaan suurin. Muut suuret ongelmat ovat sen enemmän tai vähemmän suoria seurauksia. Väestön kasvu on köyhyyden olennaisnen syy ja taistelu niukkenevista resursseista on yksi merkittävimmistä taistelujen syistä.

Toivoa sentään on, sillä monilla maapallon alueilla väestönkasvu on saatu enemmän tai vähemmän hallintaan. Kiina on tietysti se näyttävin esimerkki, joka 1980-luvun vaiheilla aloitetun yhden lapsen politiikan avulla on saanut väestönkasvunsa kontrolliin ja onnistunut sen sekä talousreformiensa ansiosta huimasti vaurastumaan niin, että maailman köyhimpiin kuuluneesta maasta on äärimmänen köyhyys käytännössä hävinnyt.

Euroopassa, jossa asukastiheys on jokseenkin sama kuin Kiinassa, väestönkasvu on käytännössä pysähtynyt. Eikä väestönkasvu ole myöskään Amerikoissa merkittävä uhkatekijä. Myös Intiassa kehitys on lupaavaa, vaikkaakaan tilanne ei vielä ole mitenkään ongelmaton.

Ongelma-alueiksi jäävät Afrikka ja Lähi-Itä. Ja niissä kehitys on mennyt pikemminkin huonoon kuin hyvään suuntaan, mutta ainakin Afrikassa on paikoitellen merkkejä kehityksen kääntymisestä parempaan suuntaan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Toki väestönkasvua on Kiinassa saatu rajoitettua, ongelma on että kaikki kiinalaiset haluavat samanlaisen elintason, jopa sellaisen kuin meillä Suomessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo on aivan totta. Ja kertoo sen, että jos ihmisille halutaan kohtuullinen elintaso, väestön kasvun pysäyttäminen ei edes riitä, vaan väestön määrä on syytä saada laskuun.

Olli Kankaanpää

Päijänne järven jäälle mahtuu 1,08 miljardia ihmistä metrin välein. Ei tarvita kuin yksi pommi ja järviä jää vielä jäljelle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vähän sama ajatus on kuvitella koko maapallon väki Inarinjärven jäälle ihastelemaan revontulia ja odottelemaan kevättä ja kesää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kokeilkaapa kääntää ajatus toisin päin. Köyhyys on suurin syy väestönkasvuun. Taitaa olla kaikissa rikkaissa, ns. länsimaissa kantaväestön kasvu negatiivista.

Valtaojan eläkkeellelähtöpuhe oli hyvä, mutta ei ole enää areenassa, livetwiittiartikkeli kyllä löytyy: http://yle.fi/uutiset/3-8261706

Vielä parempi on Hans ja Ola Roslingin TED-talk How not to be ignorant about the world: http://www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_... ja tekstiversio: http://www.ted.com/talks/hans_and_ola_rosling_how_... Käännökset ruotsiksi ja eestiksi löytyy, muttei suomeksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Väestönkasvun ja köyhyyden väliset syy ja seuraussuhteet eivät ole niin yksinkertaisia, että toinen olisi syy ja toinen seuraus. Kyse on monimutkaisemmasta vuorovaikutuksesta Mutta totta on, että vaurastuminen ja väestönkasvun rajoittaminen ovat tukeneet toisiaan. Vastaavasti nopea väestönkasvu ja köyhtyminen ovat tukeneet toisiaan. Ja oleellista on, että tuo huono kehä saadaan käännettyä hyväksi. Hyviä ovat ne keinot, joilla se saadaan tapahtumaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

http://yle.fi/uutiset/3-8190745

Kyllä nämä ongelmat ovat vasta alussa.

Vuonna 1950 afrikan väestö oli 250 miljoonaa. Väestö on kasvanut vauhdilla. Kyllä kai se on se köyhyys ja siitä aiheutuvat ongelmat, jotka väestöä kasvattavat.

Jossain siis on epäonnistuttu pahasti.

Väestönkasvu lienee siis edelleen suurin ongelma, josta myös ympäristöongelmat kumpuavat.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Intia pian "ohittaa" Kiinan. Jo nyt lähes tasapeli.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Veikko aloitti kalenterivuoden 2017 paneutumalla heti alkuun keskeisimpään ongelmaamme. Kiitos kirjoituksestasi.

Tämä kuten moni muukin asia ovat todellisia ongelmia, jotka tahdomme enemmän tai vähemmän tietoisesti sysätä syrjään, olla välittämättä niistä.

Samanaikaisesti todellisuutemme täyttää esimerkiksi keinotekoisten ja itse luomiemme asioiden juhliminen kuten kymmenlukujärjestelmään ja ajanlaskujärjestelmämme sovittuun nollakohtaan perustuva kalenterivuoden vaihtumisen juhliminen.

Välillä ja aika useinkin nuo havainnot kieltämättä aiheuttavat absurdihkon olon.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitoksia Heikki.
Minua on aina ihmetyttänyt se, että todella suuriin ongelmiin reagoidaan globaalisti niin vähän ja hitaasti. Ne toimijat, joilla olisi suuret mahdollisuudet vaikuttaa, kuten YK alajärjestöineen, ovat jo rakenteeltaan hampaattomia. Ilmastokokouksien en ole huomannut edes ollenkaan puuttuvan liikakansoitukseen.
Ehkä aika lähellä on raja, jolloin on pakko asiaan puuttua kunnolla.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Uskoisitko, jos sanoisin, että väestönkasvu on jo pysäytetty? 11 mrd:iin.
Ongelma ratkaistu.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Muistan hämärästi nähneeni jossain tilaston, jossa todettiin maailman väkiluvun alkavan laskea jonkun lukeman jälkeen. En muista mikä luku oli kyseessä ja mihin päätelmä perustui.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Löytyihän se, Wikipediasta.
Maailman väkiluku kasvaa 10,1 miljardiin ja alkaa sitten laskea.

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6nkasvu

Toimituksen poiminnat