veksi

Suomi 100 vuotta ja kommunismi 100 vuotta

Samalla kun Suomi vuonna 2017 täyttää 100 vuotta, eräs toinenkin institutio täytää samat 100 vuotta. Kommunismi nousi Venäjällä valtaan lokakuun vallankumouksessa vuonna 1917 ensimmäisenä valtiona maailmassa. Ainakin muistamisen, jos ei niinkään juhlimisen aihe, sekin.

Pitkään hallinnut tsaari Nikolai ll  kukistettiin ja valtaan nousivat Leninin johtamat bolshevikit. Maa ajautui pitkään sisällissotaan, joka loppui vasta vuonna 1921. Näistä tapahtumista on katsottava kommunismin valtaan nousun alkaneen.

Kommunismin historia on maailmanlaajuisesti muistelemisen arvoinen. Kun sen saavutukset 100 vuoden aikana kootaan yhteen, niin esimerkiksi meidän  kaikkien tuntema Adolf Hitler näyttää siinä valossa partiopojalta. Kommunismin tilillä on niin paljon rikoksia ihmiskuntaa vastaan, että sille ei löydy vertaa koko maailman historiassa ja tuskin koskaan tuleekaan.  Ihmeellisintä kaikessa tässä on se, että teoreettinen kommunismi pyrki kokonaan toisenlaisiin muutoksiin, vähentämään sosiaalisia ja taloudellisia eroja maailmassa.

Mikä sitten menikään pieleen? Miksi maailmaan vuonna 1917 ilmaantunut kommunismi pystytti heti verisen diktatuurin ja muuttui rikolliseksi hallitusjärjestelmäksi?  Oliko ensimmäinen syy se, että kommunismi pääsi aluksi valtaan juuri Venäjällä? Maan historia oli jo useita satoja vuosia ennen kommunismin tuloa pelkkää yhteiskuntaluokkien ja vallanpitäjien taistelun ja koston kierrettä. Tsaari Iivana Julma oli vasta 12 vuotias tuomitessaan pääministerinsä ruhtinas Suiskin koirien revittäväksi vuonna 1543. Puolison kuolema 1560 sai hänet kostonhimoiseen raivoon, joka johti käsittämättömään murhaamisen aaltoon silloisella Venäjällä. Vuonna 1572 hän murhasi omin käsin oman poikansakin, valtansa perijän.

Venäjällä vallitsi Iivana Julmasta aina Pietari  Suureen asti ilmapiiri, jossa rajattomaan yksinvaltiuteen yhdistyi valtiovallan harjoittama rahvaan ja maan eliitin täydellinen alistaminen ja orjuuttaminen. Maaorjuus kukoisti koko valtakunnassa.  Kaikki nuo tapahtumat loivat pohjaa lokakuun vallankumoukselle, maahan syntyi väkivallan kultturi.

Kun talonpoikien massat sitten pääsivät valtaan, he ryntäsivät murhaamaan aatelisia ja harjoittamaan silmitöntä väkivaltaa. Maassa vuosisatoja vallinnut koston kierre jatkui katkeamattomana kommunistien hallitessa, jopa julmempana mitä ennen.

Sanotaan, että rikos johtaa rikokseen ja väkivalta väkivaltaan. Lisäksi vielä Leninillä oli oma henkilökohtanen kostonsa, hänen veljensä Aleksandr oli hirtetty syytettynä keisari Aleksanteri lll murhayrityksestä.

Uudesta Neuvostoliitosta tuli kommunismin johtava maa. Muitten uusien kommunistivaltioitten johtohenkilöt koulutettiin omaksumaan samat opit kuin Neuvostoliitossa, jolloin kaikissa maissa kehittyi rikollinen valtiodiktatuuri. Miljoonat ja taas miljoonat ihmiset menettivät henkensä diktatuurin uhrilampaina.

Pelkästään kommunismiterrorismin uhreina maailmassa on menehtynyt noin 100 miljoonaa ihmistä. Lisäksi muu kommunismin aiheuttama kärsimys on lähes mittaamatonta. Ja se jatkuu edelleen mm. Kiinassa ja pohjois-Koreassa.

Meillä on kyllä aihetta muistella mennyttä kommunismin 100 vuotta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Suomi 100 vuotta ja kommunismi 100 vuotta''

Kummalla menee paremmin?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kummallakaan ei ole kehumista. Suomi voi tästä noustakin, kommunismi ei. Venäläiset tuhosivat käyttökelpoisen aatteen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi on itseasiassa yli 200 vuotta vanha, perustamisvuosi oli 1809.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja jo vuoden 1918 talvella oteltiin itsenäisyyden olemuksen tilasta !

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tosiasiassa taisi olla kyseessä luokkasota, ideologiat olivat toissijaisia.
Työläisten asema oli Suomessa kovin huono.

Valitettavaa on, että mitään oppia tuosta kisasta ei otettu. Nyt ollaan menossa samanlaisiin luokkaerimielisyyksiin kuin tuolloin v. -18.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Totta, mutta tuon ajan työläisten asema oli huono myös kaikkialla muussa Euroopassa, mutta Leninin mukanaan tuomat intohimot ajoivat erikoisesti vain juuri läheisen Suomen punaterrorin myötä vallankumoukselliselle linjalle ja kansalaissotaan.

Samanlaisiin propagandan myötä vallankumoukseen Venäjällä johtaneisiin luokkaerimielisyyksiin 100 vuotta takaperin ei ole enää paluuta, vaan ihmiskunta joutuu vääntelehtimään jatkossa vähenevien luonnonresurssien ja exponentaalisen väestönkasvun mukanaan tuomien ongelmien parissa ideologioista riippumatta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #6

Luokkaerimielisyyksien kärjistyminen saattaa olla lähempänä kuin arvaammekaan. Ainoa, mikä voi siirtää niitä paljon eteenpäin on kunnollinen nousukausi joka tuo jaettavaa köyhimmillekin.

Ihmiskunnan varallisuus kertyy sellaista vauhtia muutamien harvojen käsiin, muun kansan köyhtyessä, että se ei voi jatkua loputtomiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Muutamille harvoille kertynyt varallisuus ei muuta tilannetta puoleen tai toiseen isossa kuvassa sinänsä, vaan paisuvan ihmiskunnan on väestöineen jatkossa tyytyminen vähempään kulutukseen ja luonnonvarojen käyttöön. Viimeisen sadan vuoden aikana Suomen itsenäistyttyä ja 100 vuotiaan hyvään pyrkivän sosialismin vallattua kansakuntien päätäntäfilosofiaa kuin myös toimia, luonnon osuus on ollut täysin toissijainen.

Kulutus ( luonnonvarojen kulutus ) on lisääntynyt pelkästään II-maailmansodan jälkeen 20 kertaisesti ja ihmisten korvaparien määrä viisinkertaistunut. Luonnon elukoiden korvaparien määrä on samalla enemmän kuin puolittunut ihmisen hyvinvoinnin vaatimusten seurauksin. Tälle kulutusjuhlalle ja väestönkasvulle ja sen myötä väistämättömälle ihmisten eriarvoistumiselle ei näy lainkaan loppua.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

"Tälle kulutusjuhlalle ja väestönkasvulle ja sen myötä väistämättömälle ihmisten eriarvoistumiselle ei näy lainkaan loppua."

Eipä näy ei.
Molemmat ongelmat pitäisi saada ratkaistua.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Ei suomalaiset lähde kapinaan. Ne on jo niin laitostuneita sohvillaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #20

Kun nälkä alkaa kurnia vatsassa, niin sohva voi unohtua.
Toivottavasti Suomessa asiat lutviutuvat muuten kuin kapinoimalla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen itsenäisyyden aikana vuoteen 1995 päästiin aika hyvään taloudelliseen tasavertaisuuteen, Unionin aikana on otettu takapakkia, varsinkin demokratian menettäminen oli kova asia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Jotkut eivät näe demokratiaa menetetyksi. Tosiasia on, että meitä hallitsevat muut EU-maat, suurelta osin.
Onneksi meitä ei kuitenkaan hallitse kommunismi, iloitkaamme siitä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

”Mikä sitten menikään pieleen? … Oliko ensimmäinen syy se, että kommunismi pääsi aluksi valtaan juuri Venäjällä?”

Epäilen vahvasti, että syynä ei ollut se, että kommunismi pääsi aluksi valtaan Venäjällä, vaan siinä, että rakennelma ei ollut (eikä ole) toteutettavissa esitetyssä muodossa. Pieleen menon syynä on siihen sisään rakennettu ongelma. Kommunismia on yritetty rakentaa monessa maassa, mutta kehitys on jokseenkin poikkeuksetta kulkenut samaa latua. On aloitettu edistyksen ja liberaalisuuden nimissä ja päädytty kurjuuteen, diktatuuriin ja terroriin. Tuoreimpana esimerkkinä on nyt Venezuela. Kommunistinen puolue on ensin hankkinut valtamonopolin ja ryhtynyt sen jälkeen tukahduttamaan eriäviä mielipiteitä ja oppositiota tarvittaessa terrorin keinoin.

Oikeastaan kannattaa mennä vielä 125 vuotta varhaisempaan aikaan, Ranskan vallankumoukseen ja Jakobiiniklubiin. Jakobiineja voidaan hyvin pitää jonkinlaisina protokommunisteina ja Lenin taisi ammentaa heiltä enemmän kuin Marxilta konsanaan. Jakobiiniklubi oli alkuvaiheessaan vuosina 1789–1792 valistushenkinen ja liberaalivetoinen. Vuonna 1792–1793 äärivasemmistolaisen vuoripuolueen jäsen Maxmilien Robespierre sai klubin haltuunsa ja klubin liberaalit girondistit erotettiin. Klubista tuli vuosien 1793–1794 terrorivallan keskipiste, kunnes terrorivalta sitten aikanaan romahti. Ja tämä sama kaava on toistunut monta kertaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Stalinin hirmuvallalla oli yhtä vähän tekemistä kommunismin kanssa kuin oli Napoleonilla Ranskan vallankumouksen kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mutta Stalin oli kommunistisen vallankumouksen tuote kuten Napoleon oli Ranskan vallankumouksen tuote.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #16

Jokaiseen kommunistiseen valtioon, sen johtoon, on näyttänyt löytyvän oma Stalin. Kommunismi toimii (?) vain diktatuurissa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kommunismi syntyi v. 1848 kommunistisessa manifestissa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niin syntyi, mutta pääsi valtiolliseen valtaan vasta 1917.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Veikko Kärkkäisen kirjoituksessa on niin monta porvariston hellimää väittämää ja suoranaista virhettä, että sitä on pakko oikaista.

"Suomi 100 vuotta ja kommunismi 100 vuotta"

Suomen itsenäisyys täyttää todellakin ensi vuonna 100 vuotta. Suomen eron Neuvosto-Venäjästä hyväksyivät Leninin johtamat bolshevikki-kommunistit, jotka äänestettiin jo 1903 Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen johtoon.

Sen sijaan kommunismi on paljon vanhempaa perua. Jos kommunismille pitäisi jokin alkuvuosi paaluttaa, se olisi vuosi 1848 ja Kommunistisen puolueen manifesti, joka julkistettiin saksankielisenä Britanniassa.

"Miksi maailmaan vuonna 1917 ilmaantunut kommunismi pystytti heti verisen diktatuurin ja muuttui rikolliseksi hallitusjärjestelmäksi?"

Vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen maailman ensimmäinen sosialistinen valtio Neuvosto-Venäjä joutui imperialistisen hyökkäyksen ja kansainvälisen intervention kohteeksi. Vuosien 1917-1923 vastavallankumoukseen ja sotaretkeen osallistui 21 ulkovaltiota, yhtenä joukossa myös Suomi.

Kun Venäjän kommunistinen puolue perustettiin vuonna 1918, se otti ohjelmaansa sosialismin toteuttamiseksi työväenluokan diktatuurin. Se oli vastaus Marxin ja Leninin historialliselle havainnolle, minkä mukaan kapitalismissa vallitsee omistavan luokan diktatuuri.

Työväenluokan diktatuuri on valtaa ja kansan omistuksen turvaamista. Veriset diktatuurit ja rikolliset hallinnot ovat lännen ja uskontojen aikaansaannosta.

"Pelkästää kommunismiterrorismin uhreina maailmassa on menetynyt noin 100 miljoonaa ihmistä."

Väite perustuu ranskalaisen antikommunistin ja provokaattorin Stéphane Courtois'n Kommunismin mustaan kirjaan. Se on pelkkää proosaa, eikä perustu miltään osin faktaan.

Ei kommunismilla ollut mitään osuutta I ja II maailmansotien syntyyn. Lopettamiseen kyllä, kun Neuvostoliiton puna-armeija kukisti natsi-Saksan ja esti kymmenien miljoonien ihmisten lahtaamisen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Moneen kertaan kävivät länsimaiset hyväntekijät varsinkin USA:sta auttamassa Neuvostoliiton kommunistien aiheuttamia nälänhätiä ruoka-avuin ja pelastaen täten miljoonia kommunistihallinnon alistamia ihmishenkiä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Vastauksena Raunolle:

"Suomen itsenäisyys täyttää todellakin ensi vuonna 100 vuotta. Suomen eron Neuvosto-Venäjästä hyväksyivät Leninin johtamat bolshevikki-kommunistit, jotka äänestettiin jo 1903 Venäjän sosiaalidemokraattisen työväenpuolueen johtoon.

Sen sijaan kommunismi on paljon vanhempaa perua. Jos kommunismille pitäisi jokin alkuvuosi paaluttaa, se olisi vuosi 1848 ja Kommunistisen puolueen manifesti, joka julkistettiin saksankielisenä Britanniassa. "

1.Tuo on totta ja ilmenee jo aikaisemmissa kommenteissa. On 100 vuotta siitä, kun kommunismi nousi valtaan ensimmäisessä valtiossa.

"Miksi maailmaan vuonna 1917 ilmaantunut kommunismi pystytti heti verisen diktatuurin ja muuttui rikolliseksi hallitusjärjestelmäksi?"

2.En näe mitään perustetta väittää jotakin muuta, jos pelkästään Neuvostoliiton alueella kommunismin uhreja syntyi n 20 miljoonaa.

"Pelkästään kommunismiterrorismin uhreina maailmassa on menehtynyt noin 100 miljoonaa ihmistä."

3.Väite perustuu tosiaan Kommunismin mustaan kirjaan, jonka soisin kaikkien lukevan. Siihen voisi kohta kirjoittaa toisen osan.
Pidän kirjaa ehkä kaikkein luotettavimpana teoksena kommunismin historiasta. Ainakaan minulla ei ole tietoa, että todellisuudessa mikään olisi mennyt toisin mitä kirja väittää.
4. Diktatuuri, olipa se sitten työläisten tai jonkun muun ryhmän, ei ole oikeudenmukainen hallintotapa. Kaikkialla diktatuureja vastaan taistellaan, ollaan tyytymättömiä.
Seuraava laajempi diktatuuri voi olla rahan diktatuuri, koska maailman omistus kertyy liian harvoihin käsiin. Kommunismi lienee häviävä diktatuurin muoto.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Korjataan nyt vaikka vain tuo Lintusen väite, jonka mukaan kommunismilla ei ollut osuutta toien mailmansodan syntyyn. Toisen maailmansodan aloitti Saksan ja Neuvostoliiton yhdessä sopima Puolan jako. Sitä koskevalla Molotovin-Ribbentropin sopimuksella on hyvin olennainen osuus toisen maailmansodan synnyssä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU:ssa ja yhteisvaluutassa Suomi on yhtä kehnossa vaihtoehdottomassa tilanteessa kuin olisimme täydessä kommunismissa. Komissaareilla euvostoliitossa ja Neuvostoliitossa ei ole mitään eroa kansalaisten vaihtoehdottomuuden suhteen ja aivopesu molemmissa on samanlaista, Suomessa ei ole edes oppositiolla mediaa.

Toimituksen poiminnat