veksi

Muutetaan säädöksiä puolustustarvikkeitten viennistä

 Naapurimme Ruotsi saa vuosittain miljardiluokan tulot puolustustarvikemyynnistä ja työllistää tuhansia ihmisiä. Pääosa Ruotsin omien puolustusvoimien kalustosta on kotimaista valmistetta, raskaastakin kalustosta vain panssarivaunut on hankittu ulkomailta. Kotimaiset hankinnat korjaavat kauppatasetta ja luovat työpaikkoja ja verotuloja. Aikojen saatossa Ruotsiin on syntynyt laaja osaaminen puolustarvikkeitten valmistamisessa, omaa valmistetta löytyy mm.  lentokoneissa, tykeissä, ohjuksissa jopa risteilyohjuksia myöten,  sukellusveneissä ja korveteissa, laivatykeissä, ilmatorjunnassa, singoissa, tutka- ja viestivälineissä. Luetteloa voisi vielä jatkaa pitkään.

On myös huomattava, että puolustustarvikkeitten valmistuksen sivutuotteena on varmasti syntynyt runsaasti uutta siviiliosaamista, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa.

 

Suomalaista sotateollisuustuotteitten vientiä rajoittaa säädökset puolustustarvikkeitten viennistä. Se vaatii luvan jokaiselle vientierälle. Luvan saanti varsinkin sotaa käyviin maihin on tunnetusti ollut kiven alla.http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2013/suomen_puolustustarvikevientia_toteutetaan_voimassaolevien_saadosten_mukaisesti.5443.news

Olisiko lakia rohkeasti muutettava huomattavasti sallivammaksi?  Jos emme aseita valmista ja myy, sen tekee takuuvarmasti joku toinen. Huomattavalla sotatarvikevalmistuksella ja myynnillä olisi taloutemme tervehdyttämisessä selkeä tilaus.

Myös Suomesta löytyy vielä osaamista. Meillä on Tampella, Patria, Valmetin lentokoneteollisuus, Sako, laivanrakennusosaaminen ja paljon muutakin. Uutta teollisuutta syntyisi varmasti ja nopeasti, jos vain vienti sallittaisiin. Työpaikkoja syntyisi ja kauppatase paranisi.

Viennin salliminen lienee kiinni poliittisesta idealismista. Sinisilmäisesti toivotaan, että Suomen aseviennin rajoittamisella on merkitystä konfliktien loppumisessa maailmasta.  Jokainen  meistä ymmärtää kuitenkin, että sillä ei ole asiaan mitään merkitystä.

Jos aseita emme me myy, niin joku toinen myy, takuuvarmasti.

Konfliktit maailmassa pitää pystyä lopettamaan neuvottelemalla, kaikkia miekkoja emme kuitenkaan koskaan pysty takomaan auroiksi.

 

425

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä ny moni pahoittaa rauhallisen Joulunsa.

Pekka Iiskonmaki

Matkitaan nyt vaan Ruotsia.

Omia ideoita meiltä ei löydy kuin verotuksessa ja holhouksessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Veikko Kärkkäinen,
teoriassa tämä voisi hieman auttaa, mutta tuskin kovin paljoa.

Maidemme eroavaisuudet aseteollisuuden suhteen lähtevät historiallisista syistä.Rauhansopimuksessa, tarkemmin sanottuna sen 17. artiklassa, määrättiin rajoituksen Suomen armeijan aseistukseen:

"Suomi älköön pitäkö, valmistako tai kokeilko mitään atomiasetta, minkäänlaisia omalla käyttövoimallaan kulkevia taikka ohjattavia ammuksia tai sellaisia laitteita, jotka liittyvät niiden laukaisemiseen (paitsi sellaisia torpeedoja ja torpeedojen laukaisemislaitteita, jotka kuuluvat tämän sopimuksen sallimien sota-alusten tavanomaiseen aseistukseen), kosketuksetta räjähtäviä herkkyysmekanismin avulla sytytettäviä merimiinoja tai torpeedoja, miehitettäviä torpeedoja, sukellusveneitä taikka muita veden alla kulkevia aluksia, moottoritorpeedoveneitä tai erikoistyyppisiä rynnäkköaluksia."

Sama artikla kielsi Suomelta myös ohjukset, mutta vuosikymmenten saatossa sopimusta tulkittiin niin, että Suomi saattoi hankkia ilmatorjuntaohjuksia. Rauhansopimuksen sotilasartiklat kumottiin vasta hallituksen tiedonannolla syyskuussa 1990 ydinaseita koskevaa kohtaa lukuun ottamatta.

Tämän vuoksi Suomi saanut omistaa eikä sitä kautta myöskään valmistaa edistyksellisimpiä aseita ja ei varsinkaan hyökkäyssotaan. Siten suuri osa varsinkin kalliimmista uusista asejärjestelmistä oli sellaisia, ettemme niitä voineet kehittää ja valmistaa.

45 vuoden takamatka kehityksessä ja valmistuksessa on saanut aikaan sen, ettei näillä alueilla ole juurikaan osaamista, vaikka muuta aseteollisuutta onkin. Sen takamatkan kiriminen nopealla aikataululla ei ole oikein mahdollista.

Ohessa vielä linkki artikkeliin Ruotsin säädösten suunnasta aseviennissä. Mielestäni se ei kovin paljoa eroa Suomesta, vientiluvat tarvitaan sielläkin.
http://yle.fi/uutiset/3-8105781

Tuon toteamuksen joku ne valmistaa kumminkin etiikka ei välttämättä oikein kestä kriittistä tarkastelua. Se sitten olisi jo oma keskustelunsa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitos asiallisesta kommentista.
On totta, että rauhansopimuksesta johtuen olemme jääneet jälkeen kehittelyssä ja osaamisessakin.
Oma osansa on myöskin liian vähäisellä ja vaikealla vientilupien saannilla.
Ei uskalleta kehittää, kun ei ole varmuutta voidaanko koskaan myydä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oletko Veikko sitä mieltä, että hirmuhallitsijan urkinta-, tappo- ja kidutusvälineiden hovihankkija ei ole millään tavalla vastuussa hänen uhreilleen?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ei mielestäni ole.
Ei kirveen valmistaja ole vastuussa jos joku kirveen ostanut käyttää sitä murha-aseena.
Olen edelleenkin sitä mieltä, että aina joku myy aseen vaikka me ei myytäisikään.

Pekka Iiskonmaki

Mikä on Esa Mäkisen ajatus asiasta?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Poijjaat taitaa nokitella toisiaan täällä.
Kenties risteilyohjuksen käyttötarkoitus myydessä on aika selvä, halkoja sillä hakkaa hemmetin huonosti ja muussakin käytössä kovin huono - kenties patsaana puistossa?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Soisin kernaasti, että joku suomalainen firma valmistaisi myyntiin risteilyohjuksia ja hankkisi niin maalle valuuttaa. Joku niitäkin joka tapauksessa valmistaa ja myy.
Ruotsalaisetkin rakensivat oman risteilyohjuksensa. Ilmeisesti omat puolustusvoimat eivät niitä ainakaan heti hankkineet käyttöönsä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Omaa tuotantoa lähinnä omaan tarpeeseen pikku hiljaa. Vieraaseen kamaan saattaa olla koira haudattuna. Ei puhuta mistä tahansa autokaupasta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Boforsilla on pitkä historia tykkien valmistuksessa, mutta miksi Ruotsin kenttätykistö loistaa nykyään poissaolollaan?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Vuonna 1999 ruotsalainen lentokone- ja aseteollisuusyhtiö Saab AB osti niin ikään ruotsalaisen Celsius-yhtymän, jonka mukana siirtyi myös sen tytäryhtiö Bofors Saabin omistukseen. Vuonna 2000 yhdysvaltalainen United Defense Industries osti Boforsin tykkituotannon, ohjustuotannon jäädessä Saabin omistukseen. Nykyään Boforsin toimintaa jatkavat Saabin omistama Saab Bofors Dynamics AB ja BAE Systems Bofors AB, jonka omistaa BAE Systems sen ostettua United Defensen tytäryhtiöineen keväällä 2005.

Viime vuosina Boforsin maine Ruotsissa on tahriintunut epäilyttävien kauppojensa takia, joista tunnetuin tapaus on ollut intialaisten poliitikkojen lahjomiset vuonna 1986 tehtyjen tykkikauppojen yhteydessä.

Ehkäpä yllä oleva valottaa tilannetta Boforsissa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tykistöä on karsittu rajusti kuten muutakin jalkaväkipuolustusta ruotsalaisten luultua tuon osan puolustustansa tarpeettomaksi globaalissa rauhallisessa maailmassa. Tykkivalikoimaan on tullut Archer-systeemi, jossa yksi automaattitykki tietyillä kantamilla vastaa melkein tavanomaisen patterin tulivoimaa ampumalla useampia ammuksia eri lentoradoille osuakseen samaan kohteeseen yhtäaikaa.

http://www.suomensotilas.fi/ruotsi-sai-vihdoin-ens...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Mielenkiintoista ja uutta minulle.
Tulenjohdolle ei juuri jää aikaa korjauksiin, maali on ensin haettava yksittäisillä laukauksilla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #15

Taitaa olla niin moternia kolmiuloitteista digitaalia ja reaaliaikaista sodanjohtoa sekä eri ilmanaloihin sopeutunutta tekniikkaa, että tulenjohtajia ei ehken erikseen tarvita lainkaan. Merkitään vain tykki ja maali tarkasti järjestelmän kartalle ja kompuutteri laskee suuntaukset tietyillä ruutimäärillä ja meteorologisilla oloilla. Pitäisi tutustua tarkemmin.

Toimituksen poiminnat