veksi

Suden häntiä ostetaan

Keskiviikkona 30.11.2016 uutisoi Tv 1 ( A-studio ) Suomen ja Venäjän välille virinneestä  uuden muotoisesta suurpetoyhteistyöstä.  Susikanta Suomen ja Venäjän välisellä rajaseudulla normalisoidaan siten, että suomalaiset tiedottavat venäläisille yhteistyöhenkilöille rajan yli tulevista susista ja venäläiset poistavat omalla alueellaan sudet pois kirjanpidosta.

Venäjä maksaa suden kaatajalle tapporahan ja suomalaiset lupaavat ostaa susien hännät käyvästä hinnasta.  Hännät ovat oiva luonnontuote, joilla voi huiskia pölyjä tai pyyhkiä pullanmurusia pöydiltä. Hännillä on tähän saakka ollut enemmän kysyntää kuin niitä on ollut tarjolla, nyt tarjonta ilmeisesti lisääntyy.

Yllä olevassa kirjoituksessa on mukana hieman sarkasmia, mutta asioissa on usein totta toinen puoli. Tässäkin on selvästi luettavissa tavallisen rajaseudun kansan huoli liian korkeaksi kasvaneesta susikannasta.

Susi, koko maailman mittasuhteessa, ei ole ollenkaan sukupuuttoon kuolemassa. Eri puolella maailmaa on isoja susipopulaatioita, jotka elävät niille hyvin luontaisissa ympäristöissä. Suomi ei ole mitenkään kelvollinen alue susireservaatioksi, meillä ei mitenkään pystytä kasvattamaan nykyisen kokoista populaatiota niin, ettei ihminen ja luonnonvarainen eläinkanta ja kotieläimet siitä liikaa kärsisi.

On käsittämätöntä, että ihmisen pitäisi jälleen perääntyä villieläinten ehdoilla tuhansien vuosien mittaisten reviiritaisteluitten jälkeen. Ihminen on koko olemassaolonsa ajan kilpaillut ruuastaan ja asuinpaikoistaan suurpetojen kanssa.

Onnea susiyhteistyölle, hännän ostajista tuskin tulee pulaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kerrassaan niin nerokas oivallus harventaa rajaseudun susikantaa, että ihan mieltä lämmittää. Enää ei tarvita kuin yhteys jonka kautta häntiä voi lunastaa, niin halukkaita Suomesta varmasti löytyy.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

On aivan ilmeistä, että häntiä menee kaupaksi runsaasti.
Puuttuu vain tosiaan yhteyshenkilö tai ainakin tilin numero.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei monellakaan ole itse mahdollisuuksia matkustella Venäjälle kaatoja tarkastamaan häntiä saadakseen tai muutoin toimintaa tukeakseen, mutta jos hännän ostaminen on helppoa ja nopeaa, kauppa käy ympäri Suomen. Sen verran monella "kasvaa tatti otsassa".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Susi kuuluu Suomen luontoon. Niitä pitäisi saada lisää.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Venäjällä maksetaan tapporaha euroissa vajaa 60 ja jos suomalaiset maksavat lisäksi 50, jolloin käteen jää reilu satanen. Se on suunnilleen viikon palkka Venäjällä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomen pitää ottaa vastaan Karjalan susipakolaiset.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Toki.
Aloitetaan vaikka Ahvenanmaasta, siellä ilmeisesti ei ole ennestään yhtään kappaletta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onneksi et kirjoittanut monikossa, mahtuistänne kymmenekin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun maailman norsukantaa pyritään säilyttämään, on norsunluun myyminen kielletty koko maailmassa. Vielä 80-luvulla sitä myytiin erilaisina artikkeleina Intian basaareilla surutta. Olen itsekin ostanut joitain norsunluutuotteita siellä matkustaessani.

Ehkäpä susien häntien kanssa pitäisi tehdä samoin ja rangaista voisi myös ostajaa Suomessa. Esimerkiksi 20.000 € sakkoja tai vuosi vankeutta t.m.s.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Siinä tapauksessa häntiä voisi ostaa edelleen suoraan Venäjällä ja lahjoittaa ne saman tien maatuskoille pölyhuiskuiksi.
Venäjälle voisi perustaa sivutoimisen sudenhäntien ostoasiamiehen viran, jonka tehtävänä olisi varmistaa, että samaa häntää ei myytäisi toista kertaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tasapainoisen susikannan hyvä indikaattori on se, että sudet katoavat pihoista ja koirat lakkaavat katoamasta. Niin kauan kuin susi ei väistä asutusta ja ihmistä, kanta on liian suuri.

Sama toimii rotilla. Ne tulevat röyhkeiksi ja uhkarohkeiksi kannan ollessa suuri, mutta kannan pienentyessä ne tulevat varovaisiksi ja säilyttävät kannan sillä keinoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pihasudet tulevat laumansa johtajan menettäneistä yksilöistä. Tuo johtaja on usein sala-ampujan kaatama. Susien pitää antaa elää rauhassa omissa laumoissaan korpien kätköissä ilman metsästystä. Sillä tavalla niistä kasvaa terveitä ja luonnonmukaisia yksilöitä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #18

Kärsämäellä susi tuli ottamaan koiraa häkistä ja kuoli, seraavana aamuna nähtiin aikainen susi kahden penikan kanssa lähistöllä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kun on kyse pahuudesta, tyhmyydestä ja yleisestä k-päisyydestä, on "tavallisen rajaseudun kansan" kekseliäisyys loputon. Töitä ja rehellistä toimeentuloa ne eivät vaan näytä itselleen pystyvän keksimään, vaan etelästä pitää niitä elättää.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Etelässä on ainakin kova tarve hääräillä miten siellä rajaseuduilla pitäisi elellä. Elättämisen kanssa on sitten vähän niin ja näin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Minusta on hirveän kohtuutonta, että susipolitiikasta päättävät ihmiset joille itselleen niistä ei koskaan ole mitään haittaa.
Pitäisi kuunnella niitä, jotka asuvat, tekevät työnsä ja kasvattavat lapsensa susien häiritsiminä.

En ole myöskään tiedostanut ainuttakaan järjellistä syytä, miksi mm. juuri susia pitäisi olla Suomessa ollenkaan.

Lisäksi vielä: jos lukeutuisin rajaseudun asukkaisiin saattaisin suhtautua kommenttiisi aika nuivasti. Hekin on ihmisiä siinä missä etelän asukitkin ja on aika järkyttävää puolustaa suden asumista rajaseudulla ja vähätellä ihmisen asumista siellä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Selaainen viisitoista vuotta takaperin asuimme lasten kanssa kahden susilauman reservaatilla... toinen lauma seurasi isompaa ja siinnä oli iso alfa ja kaksi pienempää ja toisessa oli kuusi sellaista komeaa sutta... tulivat peuralaumojen myötä ja menivät niiden perässä (itä-länsivaellus vuodenaikojen mukaan metsäpeuralla). Eivät vienee vanhaa koiraa pihasta... lapset laskettelivat potkukelkalla maantietä pitkin mäkeä alas ja juoksivat nämä kolme juuri edestä... tulivat minua kerran vastaan metsäpolulla mutta kääntyivät...
Asuttiin silloin Kuhmossa... eniten harmia aiheuttivat yksinäiset sudet, jotka eivät saaneet ravintoa luonnosta talvella vaan söivät pihakoiria. Yksi tällainen kantava naaras ammuttiinkin virkavallan toimesta silloisen talomme läheisyyteen...
En osaa sanoa susipolitiikasta muuta, kuin että jossain vaiheessa luottamus viranomaisiin katkesi sanelupolitiikan tähden ja paikalliset asukkaat tarttuivat omankäden oikeuteen. Näillä mennään.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tarpeellinen muutos lakiin olisi suden ampumisen salliminen pihapiiristä. Sellaiset sudet ovat aina jollain tapaa "hukassa", jos sellaista ilmaisua voisi tässä yhteydessä käyttää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei ole suomalaista susikantaa. Susi liikkuu Stavangerista Argangeliin. Saattaapi joku lautalla seilata Alaskankin puolelle. Susi on sisäistänyt globalisaation eikä rajoja kunnioita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Susi tulisi saada ampua, kun se tulee 150 metriä lähemmäksi asuttua taloa, kissan saa taas ampua kun se on 150 metriä kauempana asuinpaikastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös ne kaukana olevat kissat olisi juusi sopivaa suden ruokaa, jolloin asia olisi sopivasti balanssissa ilman uusia määräyksiä kummankaan eläimen kohdalta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Ilves ainakin tappaa kissat, susista en tiedä, koska ne eiväi kiipeä puuhun minuntietääkseni.

Toimituksen poiminnat