veksi

Liika sokeri vaarantaa varmuudella terveytemme

Olen huomannut olevani aika normaali vanheneva mies.  Tarkoitan tällä tottumuksiani ja myös sairaskertomuksiani. Minulta löytyvät tyypillisimmät ikääntyvien suomalaisten miesten sairaudet, angina pectoris, diabetes tyyppiä 2. flimmeri sydämessä ja sairastettu aivoinfarkti. Vain hyvällä onnella ja hyvän suomalaisen terveydenhuollon ansiosta olen vielä tallaamassa kotikaupunkini katuja.

Kun tarkastelen tuttavapiiriäni ja oikeastaan koko  omaa ikäryhmääni, en tunne olevani mitenkään poikkeus. Samanlainen sairaskertomus on liki joka toisella, ellei enemmälläkin. Liikalihavuus, jonka onneksi olen kyennyt välttämään, näyttää myös vaivaavan useimpia ikäisiäni.

Kun olin nuori (-40 luvulla) en tuntenut yhtään lihavaa ihmistä. En myöskään tiennyt kenenkään sairastavan vanhuusiän diabetesta. Sydänvikoja oli joillakin vanhuksilla, mutta niitä ei pitkästi sairasteltu. Kuolema paransi sydänvaivat.

Mikä onkaan saanut aikaan tällaisen muutoksen? Vaivojen olisi pitänyt hoidon parantuessa vähetä, eikä päinvastoin lisääntyä. Tupakastakin on päästy pitkälti eroon, sen syyksi luettiin monet sairaudet, sydänsairauksista lähtien. Ravinto on parantunut  ja elinolosuhteet helpottuneet.

Mikä on sitten muuttunut?

Sokeri on astunut tupakan tilalle. Tällä hetkellä syömme ravinnossamme aivan liikaa lisättyä sokeria. Sen on varmuudella todettu olevan osasyyllinen diabeteksen yleistymiseen ja liikalihavuuteemme, joka taas osaltaan on osasyyllinen sydänsairauksiin, tuki- ja liikuntaelimien sairauksiin, verenpainetautiin ja moniin muihinkin sairauksiin.

Jotkut tutkijat ovat päätelleet, että sokerin liikakäytöstä on tulossa tupakkaakin isompi terveydellinen ongelma, ellei se ole sitä jo nyt. Olisi korkea aika kirjoittaa sokeria runsaasti sisältävien elintarvikepakkausten kylkeen teksti: "-SOKERI VAARANTAA  VARMUUDELLA TERVEYTESI".

Myös ruokaan lisättyä sokeria voisi verottaa tupakan kaltaisesti. Jos emme reagoi aiaan mitenkään, edessämme on valtava terveysongelma, josta emme ehkä selviä ilman terveydenhoitojärjestelmämme romahtamista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Meillä on kivikautinen elimistö, jostain vaikkapa 30-50000 vuoden takaa. Vilja tuli ruokavalioon muutama tuhat, sokeri parisataa vuotta sitten. Terveyden alamäki oli syntynyt. Emme ole sopeutuneet näihin ruoka-aineisiin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Elimistömme sietää hedelmistä, juureksista ja vähän viljastakin tulevaa sokeria. Ruokaan lisättyyn puhtaaseen sokeriin se ei ole sopeutunut.

Ehkä ei koskaan sopeudukaan. Ei elimistömme oppinut sietämään tupakkaakaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Karhut lihottavat itsensä marjoja syömällä. Kannattaa vähän katsoa paljonko fruktoosia eli hedelmiä tai marjoja syö päivässä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #3

Karhut ovat sopeutuneet siihen vuosituhansien ajan.Ehkä ihminenkin sietää fruktoosia kohtuullisia määriä. Joka tapauksessa paljon paremmin kuin puhdasta sokeria.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #4

Ymmärrykseni mukaan elintarvikkeissa oleva luontainen sokeri, ei ole terveelle ihmiselle haitallista. Saadun kokonaisenergiamäärän pysyessä päivätasolla kulutuksen suhteessa voi aivan huoletta syödä hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ihan niin paljon kuin lystää.

Kasviksissa olevat suoja-aineet kompensoivat mahdolliset haitat ja maksa kyllä osaa hyödyntää raaka-aineet ja tuottaa niistä käyttövoimaa, kunhan se tankkaus on samassa suhteessa kulutuksen kanssa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Liika sokeri vaarantaa varmuudella terveytemme

ooo

Juuri niin. Sen sijaan, että terveysviranomaiset kehottavat meitä lukemaan
tuoteselosteita, heidän pitäisi seistä elintarviketeollisuustehtaan portilla pysäyttämässä väärin lastattuja rekkoja.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Teollisesti valmistettu sokeri, väristä riippumatta on haitallinen tuote. Teollisuudelle sokeri on oiva lisä valmisteeseen, halpa ja maistuva. Ihankuin suolakin.

Säilöntäaineena teollinen sokeri on kyllä toki toimiva, mutta tuo on laiha lohtu sokerin haittoihin ja riippuvuuden aiheuttamiseen verratuna. Lisätyn sokerin käytölle ei ole kuluttajan elimistön kannalta mitään hyötyä. Maksahan kyllä osaa tuottaa glukoosia, ilman lisättyä sokeriakin elimistön polttoaineeksi. Liika sokeri varastoituss rasvaksi ja lisää mm ssa sitä huonoa kolestrolia.

Tuossa linkissä tiivistettynä joitain faktoja.

http://www.anttiheikkila.com/blogi/12-myyttia-soke...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kokemusta on asiasta itsellänikin. Parin kuukauden ajan noudatin Heikkilän oppeja, sokeri laski normaaliarvoihin. Lisäksi myös veren kolesteroli laski, mikä tuntui sillä ruualla mahdottomuudelta.
Myös painoni putosi 8 kiloa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mulla oli myös aikoinaan kolestroliongelma. kokeilin poistaa ongelman kaurapuuron avulla. Kaurassa kun on kolestrolia alentavia ainesosia. Ei onnistunut. Edelleen huono kolestrooli oli lähempänä 7. Vaihdoin aamupuuron pariin munaan ja jogurttiin, samalla vähensin myös leivän syöntiä. Lisäsin ruokavaliooni myös pähkinöitä n. kourallisen päivässä.

Huono kolestroli laski alle 6. Ja hyvä kolestroli nousi ja myös kokonaispaino laski muutaman kilon. Heitin myös kolestrolilääkkeet ( lääkärin luvalla ) roskiin.

Nykyään kolestroli, verenpaine ja veren sokeri on ihan ok tasolla, samoin lepopulssi on laskenut sinne 45 paikkeille. Tähän myös vaikuttaa liikunta, jota harrastan aktiivisti 5-7 X viikossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #12

#12

Onkohan tutkimuksilla selvitetty kuinka suuri osa kolesterolista tulee ruuasta ja kuinka suuren osan elimistö muodostaa.... niin ja kuinka suuret ovat yksilölliset erot?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Totta, sokeri lienee pahin terveysongelmien aiheuttaja.

Ihmisten ylipaino tulee lähes yksinomaan sokerista ja muista nopeista hiilareista.

Itse lopetin lähes kaiken sokerinkäytön n. 15v sitten.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Itse lopetin lähes kaiken sokerinkäytön n. 15v sitten."

Mielenkiintoista kuulla. Mitä on kehossa tapahtunut?

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Makeanhimo hävisi lähes täysin. En nykyään juuri välitä makeasta, se lähinnä ällöttää.

Ylipainoa ei ole koskaan ollut. Painonvaihtelu taisi pienentyä, nyt se on tasaisesti 74-75kg.

Leivän olen typistänyt minimiin, sillä minulla on fodmap-oireyhtymä ts. vilja turvottaa ja ummettaa. Pitää keksiä joku korvaaja leivälle, mutta se on vaikeaa. Kaura taitaa tosin olla ongelmaton.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Sokeria tai aspartamiinia tungetaan mitä ihmeellisempiin elintarvikkeisiin. Todella huolestuttavaa. Saamme huomaamattamme suuria määriä sokeria. Lapsiperheen äitinä pyrin tekemään kaiken itse (jugurtit, puurot, ruoat yms.) niin voin ainakin minimoida sokerin käytön (jos haluan makeutta laitan välillä steviaa).

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Stevia on hieno ja vaaraton makeuttaja. Sitä voi kasvattaa vaikka kukkapurkissa.

Toimituksen poiminnat