veksi

Kansakunta huolehtii vanhuksistaan sikamaisen huonosti

Eläkeindeksistä taitetaan kohta jälleen peistä, kun taitetun indeksin korjaamiseen tähtäävä aloite tulee eduskunnan käsittelyyn.

Tältä vuodelta 80/20 indeksi ei luultavasti pahemmin eläketuloon vaikuta, koska palkkojen nousu jää vähäiseksi. Tulevat vuodet kuitenkin tuovat jälleen palkankorotukset mukaan agendalle, ja samalla eläkeläisten tilanne tulee jälleen huonontumaan, ellei indeksikorjausta saada aikaan.

Indeksin mekitystä eläkkeisiin kuvaa osaltaan mm. Tilastokeskuksen tilasto eläkkeensaajista vuodelta 2014. Se kertoo keskimääräisen oman eläkkeen suuruudeksi ikäryhmässä 65-69 vuotiaat  1728 euroa, kun se ikäryhmässä  yli 80 vuotiaat on vain 1219 euroa. Luvut ovat bruttoja.      http://www.etk.fi/julkaisu/tilasto-suomen-elakkeensaajista/

Ero on huimat lähes 500 euroa. Kuitenkin juuri tuossa ikäryhmässä menot ovat kaikkein suurimmillaan,  mm. yksinasumisen ja terveydenhoitokulujen vuoksi.

Syitä noin suureen eroon on toki muitakin kuin indeksi, mutta sen osuus on kuitenkin suuri. Onko kansakunnalla varaa kohdella vanhuksiaan todella näin julmasti?

Samanaikaisesti eläkerahastot paisuvat kuin pullataikina, uusien eläkevakuutusten ottajista kilpaillaan säälimättömästi aiemmin eläkemaksuina kerätyillä ja rahastoiduilla rahoilla, eläkevakuutusjohtajien palkat  hipovat pilviä ja eläkerahastojen vuosittaiset hoitokulut ylittävät  puolen miljardin rajan.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ei ole kyllä eläkeläisillä mitään häpyä.

Ensin maksetaan vuosikymmeniä pieniä eläkemaksuja ja sitten kun ollaan eläkkeellä kasvatetaan eläkemaksut maksimiin ja revitään tulevien sukupolvien selkänahasta ylisuuria eläkkeitä eikä sekään riitä. Onneksi Kiljusen ryöstöaloite ei näytä menevän läpi, koska hallitus koittaa jättää edes oikeudenmukaisuuden rippeet jäljelle epätasa-arvoiseen eläkejärjestelmään.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kiljusen aloitteen suurin meriitti on se, että harvoin puolueen nuorisojärjestöt ovat näin avoimesti tuominneet oman puolueensa veteraanivaikuttajan. Kertoo millainen hirviömäinen aloite siellä on nyt käsittelyssä, joka ei ansaitse armoa.

http://demarinuoret.fi/2016/04/18/nuorisojarjestot...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Demarinuoret eivät ymmärrä mitä puhuvat.

Kun he joskus todennäköisesti alkavat lähestyä eläkeikää, puheet muuttuvat. Asioita, ja tilastoja, voi lukea ja tulkita eri tavoin.
Kannattaa lukea Kiljusen vastaus ko. kirjeeseen

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Tuo Kiljusen teksti vilisee asiavirheitä ja suoria valheita.

- "Nykyeläkeläinen on ainoa tulonsaajaryhmä, joka ikääntyessään kokee lakisääteisen elintason laskun" - Väärin. Elintaso ei laske, koska elinkustannusten noustessa eläkkeet nousevat. Taitettu indeksi nimenomaan tukee tätä, etenkin nyt kun palkat ovat jäissä.

- "Kukin sukupolvi kartuttaa omat eläkesäästönsä, nuorten osalta pääurakka on vielä edessä." - Täyttä valhetta. Nykyisten työntekijöiden maksuilla rahoitetaan eläkkeet tälläkin hetkellä.

Laskuissa Kiljunen ei tuo esille mitään faktoja tukemaan oletuksiaan, ettei kaikkien muiden esittämät oletukset jotka perustuvat matematiikkaan ja faktoihin toteutuisi.

Reiluinta olisi minusta purkaa koko järjestelmä ja antaa valtion huolehtia eläkeläisten perustoimeentulosta kuten nykyään, mieluusti siltä pohjalta että jatkossa mentäisiin perustulopohjalle joka takaisi myös eläkeläisille verottomasti 800 euroa käteen. Palkan sivukulut romahtaisivat, palkat kasvaisivat ja ihmiset voisivat itse säästää halutessaan omat eläkkeensä.

Nykyiset eläkevarat eivät tosin riittäisi nykyeläkkeiden maksuun kuin joksikin aikaa, mutta olisi reilua jakaa ne takaisin kerralla siten että kukin saa takaisin suhteessa maksamiinsa eläkemaksuihin vähennettynä jo saaduilla eläkkeillä. Toinen sosialistisempi vaihtoehto olisi kansallistaa ne varat ja luopua kertarysäyksellä kaikista työeläkkeistä ja käyttää ne rahat valtionvelan maksuun ja kaikkien (ei siis työ-) eläkkeiden korottamiseen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Minun puolestani Suomi voisi vähitellen siirtyä kohti järjestelmää, jossa kaikille vanhuksille taataan mukava vanhuus, mutta jossa valtio ei järjestele korkeita eläkkeitä, vaan korkeata eläkettä haluavat järjestäisivät sen itse itselleen. Tietenkin tuleville eläkeläisille pitää maksaa suunnilleen sen verran kuin heille on luvattu, mutta vähitellen järjestelmää voisi muuttaa (vapaaehtoisilla eläkkeillä täydennettyä) tasaeläkettä kohti.

Aloitetaan vaikkapa nostamalla noiden vanhimpien ikäryhmien eläkkeitä. Pieni leikkaus nuorimmille ja rikkaimmille eläkeläisille sopii varmaankin kaikille ;-) .

Eläkkeiden maksamista varten kerättyjä massiivisia rahamääriä kannattaa valvoa, sillä mielellään poliitikot käyttävät ne muihin tarpeisiinsa kuin (heille jo tarpeettomien) vanhusten elämän turvaamiseen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Tietenkin tuleville eläkeläisille pitää maksaa suunnilleen sen verran kuin heille on luvattu, mutta vähitellen järjestelmää voisi muuttaa (vapaaehtoisilla eläkkeillä täydennettyä) tasaeläkettä kohti."

Älykästä puhetta! Järjestelmää voisi huoletta muuttaa kuvaamaasi suuntaan.
Nyt kaikki pieneläkeläiset kokevat, että heitä on petkutettu. Perustuslain on aina koettu takaavan omaisuuden suojan, mutta eläkkeitten osalta se ei ole sitä taannut.

Pekka Pylkkönen

Vanhuksiin käytetään rahaa suunnilleen 40 vuoden takaisen koko bruttokansantuotteen (inflaatiokorjattuna) verran. Olisi mielenkiintoista nähdä miten nykyeläkeläiset olisivat pystyneet vastaavanlaisessa huoltosuhteessa huolehtimaan omista vanhuksistaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Nykyeläkeläiset nimenomaan huolehtivat omista vanhemmistaan. Silloin ei ollut joko lainkaan eläkkeitä, tai ne olivat mitättömiä ja yhteiskunta oli muutoinkin kyvytön auttamaan.

Pääsääntöisesti vanhukset hoidetiin hautaan omalla rahapussilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin, virkamiesten eläkkeet maksettiin suoraan verotuloista ja työeläkemaksuista osa käytettiin vanhempien työeläkkeisiin, osa rahastoitiin. Sitäpaitsi Suomen eläkemenot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat eurooppalaista keskitasoa. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa eläkemenojen osuus on selvästi suurempi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Meillä on Euroopan toiseksi suurimmat terveydenhuoltomenot ja nopeimmin vanheneva väestö. Ne tuovat myös kustannuksia. Toki rahaa voisi siirtää palveluista eläkkeisiin jos näin haluttaisiin.

Pekka Iiskonmaki

''Kansakunta huolehtii vanhuksistaan sikamaisen huonosti''

Suomessa on itäinen kulttuuri ja omaisten pitäisi huolehtia vanhuksista. Niin se on aina ollut Suomessa............kunnes

Demarit muuttivat ikiaikaisen perinteet väkisin ja voimalla. Kaikki laitoksiin vauvasta vaariin.

Ps. Veikko. Vieläkö sillä Kouvolan kaupungin kuuluisalla duunarilla on kuusi esimiestä?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ei siihen suurtakaan korjausta ole tullut, ehkä pientä muutosta oikeaan suuntaan.
Nyt täällä riidellään tulevan sote-uudistuksen kanssa ja manataan sitä, että kerittiin tekemään täysin turha kuntaliitos.

Toimituksen poiminnat