veksi

Aivoinfarktista selviytyminen on minuuteista kiinni

 

 

”Nopeus on infarktin hoidossa valttia. Mitä kauemmin hoitoon pääseminen kestää, sitä pienempi on todennäköisyys, että potilas toipuu oireettomaksi”, sanoo Aivoliiton ylilääkäri, professori Risto O. Roine. (Hesari 25.9.2016)

Aivoinfarkti johtuu äkillisestä valtimotukoksesta aivoissa. Sen seurauksena osa aivokudoksesta jää ilman happea ja joutuu pysyvään kuolioon.

Suomessa aivoinfarktin saa vuosittain 18 000 henkilöä. Infarktin vuoksi menetetään enemmän laadukkaita elinvuosia kuin minkään muun sairauden takia. Infarkti voi koitua kuolemaksi, ellei hoitoa aloiteta ajoissa, lisäksi se vammauttaa suuren joukon potilaita pitkäaikaisesti tai pysyvästi.

”Hallitus haluaa keskittää vaativan erikoissairaalapäivystyksen 12 sairaalaan. Lukumäärä on ollut tiedossa, paikkakunnat eivät.  Viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa ovat esityksen mukaan laajan päivystyksen sairaaloita. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa sijaitsevat Lahdessa, Porissa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Muut nykyiset keskussairaalat jatkavat suppeamman päivystyksen sairaaloina.

Miltei kaikki nykyiset aluesairaalat muuttuvat pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niissä on päiväaikaisten perusterveydenhuollon palveluiden lisäksi esimerkiksi ortopedisiä tai neurologisia poliklinikoita. Tarkoitus on, että lääkärit liikkuvat, eivät potilaat.”

Yllä on hallituksen esitys erikoissairaanhoidon järjestämisestä tulevaisuudessa. Selkäpiitä vähän kylmäsi sitä lukiessa. Kun katsoo esitystä kotikaupunkini Kouvolan horisontista, ei enää voi puhua minkäänlaisesta sairaanhoidon parannusesityksestä, päinvastoin.

Jos kaikki toteutuu suunnitellusti, se on alueellinen katastrofi. Paikallinen Kuusankosken aluesairaala, joka sivumennen sanottuna rankattiin maan tehokkaimmaksi, lakkautuisi kokonaan ja Kotkan keskussairaalaan jäisi vain supistettu päivystys. Mahdollinen ympärivuorokautinen terveyskeskuspäivystys on luultavasti sekin pois suljettu.

Kymenlaakson pohjoisosista tulee Kotkan keskussairaalaan matkaa noin 110 kilometriä. Se on liian pitkä matka todellisen hengenvaaratilanteen sattuessa . Liotushoito mahdollisessa aivoinfarktissa toteutuu liian myöhään, samoin sydäninfarktin sattuessa hoito myöhästyy . Pelastushelikopteri ei ainakaan toistaiseksi liiku pohjoisen Kymenlaakson taivaalla.

Aluesairaala poliklinikoineen olisi ollut kaikkien tavoitettavissa, pisimmillään sinne olisi ollut noin 40 km. matka, ajassa noin 45 minuuttia.

Hallitus on nyt kovaa vauhtia luomassa terveydenhoitojärjestelmää, joka on perustuslakimme vastainen. Se asettaa kansalaiset täysin eriarvoiseen asemaan asuinpaikasta riippuen. Hyvää ja varsinkin nopeaa hoitoa on tarjolla yliopistollisten sairaaloitten lähialueilla, muualla maassa hoitoon pääsy tulee vaikeutumaan ja varsinkin hidastumaan niin ratkaisevasti, että lisääntyviltä kuolemantapauksilta ei tulla välttymään.

Aivo- ja sydäninfarktipotilaat, sekä monet muut kiireellistä hoitoa vaativat potilaat tulevat olemaan terveydenhoitouudistuksemme karvaita maksumiehiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Vuoden 2014 loppupuolella sain aivoinfarktin ja selvisin siitä hengissä. Vasen jalka ja käsi halvaantuivat. Kiitos erinomaisen suomalaisen terveydenhoitopalvelun olen toipunut siten, että jalka on ok, käsi jäi osittain halvaantuneeksi, mutta elämä on ihan ok.

Kiitos Meilahden, Hyvinkään ja Kiljavan sairaaloille, joiden upeita henkilökuntia tulen loppuelämäni muistamaan iltarukouksessani. Suomalainen sairaanhoito akuuteissa tapauksissa on maailman huippua. Toivon, ettei umpisurkea hallituksemme onnistu pilaamaan tätä osaa hyvinvointivaltiomme rippeistä.

Olen ollut koko ikäni tulojen liiallisesta verotuksesta kitisijöistä, mutta en kitise enää. Prioriteetit muuttuu, kun käy kuoleman porteilla.Veroilla maksamme yhteisesti meidän kaikkien mahdollisuuden upeaan hoitoon, kun jotain todella pahaa sattuu.

Niin tulee olla jatkossakin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Sairastin itsekin aivoinfarktin kuutisen vuotta sitten. Apu oli silloin Kuusankoskella (joka nyt on lopetustuomiolla). Sain nopeasti apua ja selvisin vähin vaurioin. Jos olisin joutunut menemään nyt suunnitteilla olevaan lähimpään sairaalaan, Kotkaan, en olisi tätä kirjoittelemassa.

Olen kiitollinen kaikesta tähän asti saamastani sairaala-avusta.
Toivon vain, että voisin yhä odottaa saavani yhtä hyvää apua kuin ennenkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hallitus rappeuttaa sairaanhoitoa (väittää sen olevan "tehostamista") Kymenlaaksossa. Täällä asuvana olen huomannut. Olen myös käsittänyt että kautta Suomen on vähän sama meno. Vähän surullisenahan tätä seuraa. Lakkautettavia paikkoja on ollut muutenkin terveydenhuollossa paljon (omasta mielestäni liikaa) kun kaikki halutaan keskittää/tehostaa (vähän sitä tehostamista epäilen, mutta vaatisi tilastoja että kommentoisin enemmän...).

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kouvolan osalta on kyse katastrofista. Vielä nytkin suunnitellaan uutta sairaalaa, vaikka kaikki entinenkin näyttää luhistuvan pois.

Toimituksen poiminnat