veksi

Suomalainen sisu - hukattu kansallishyve

"Sisun käsite on osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Käsitys, että suomalaiset ovat pitkälti luonnon­olojen vuoksi sisukkaampia kuin useimmat muut kansat, tuli laajalti tunnetuksi 1900-luvun alku­vuosi­kymmeninä, mihin vaikutti erityisesti suomalaisten kestävyys­­juoksijoiden suuri menestys olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä urheilu­kilpailuissa. Entistäkin tunnetummaksi käsite suomalainen sisu tuli sittemmin talvisodan aikana. Ulkomaalaiset kirjeenvaihtajat ja toimittajat selittivät, että sana sisu kuvasi parhaiten Suomea. New York Times -lehti kirjoitti sisusta: "sisu-sana oli ihmeellisin heidän sanoistaan."

Ylläoleva on suora lainaus Wikipediasta. Viime aikojen valossa on alkanut epäilyttää, sopiiko tuo sisu -sana enää ollenkaan kuvaamaan suomalaisten elämäntapaa, sisukkuutta ja sinnikkyyttä.

Laman "yllättäessä" suomalaiset lannistuivat lähes täysin. Yhteishenki on lähes täysin hukassa, kansa ja sen päättäjät riitelevät, eikä sisukkuudesta laman torjumiseksi ole merkkejäkään.

Mikä on aiheuttanut sisukkuuden menettämisen?  Talvisodan ajoista moni asia on muuttunut. Kansa on rikastunut ja kuten rikastumiseeen usein kuuluu, myös laiskistunut. Vaikka lamasta surkeasti valitetaankin, kansa on kuitenkin globaalissa mittarissa mitaten varakasta. Sosialiturvamme toimii vielä niin hyvin, että ketään ei jätetä yhteiskunnan minimipalveluitten ulkopuolelle.

 Uinuuko sisu yhteiskunnassamme ja odottaa tarpeeksi pahoja aikoja esiin tullakseen? Näinkin voi olla, mutta vaarana on, että olemme menettäneet sen kokonaan.

Sisu on tänä päivänä selkeästi putkahtanut esille monissa Suomen ulkopuolisissa paikoissa. Se on läsnä esimerkiksi Virossa,  jossa todella pieni kansa tekee sisukkuudella kaikkensa maan itsenäisyyden ja talouden puolesta.

Sisu on varmasti läsnä myös Välimeren ylittävissä kuolemanvaarallisissa pakolaisveneissä, Venäjän opposition oman henkensä uhalla ylläpitämissä toiminnoissa ja Syyrian sodan toivottoman tuntuisissa taisteluissa. Tarvitaan normaalista poikkeava, uhkaava, vaarallinen  ja epäoikeudenmukainen tilanne, jotta sisu ja sisukkuus nousee esille.

Sisu on muuttanut pois Suomesta juuri silloin kun sitä jälleen tarvittaisiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kielitoimiston sanakirja määrittelee sisun seuraavasti: Sitkeä, hellittämätön tahdonvoima. Sinnikkyys, lannistumattomuus, uskallus, rohkeus.

Ovatko nämä kaikki nykyisessä Suomessa täysin hukassa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tänään Jyväskylässä kaatosateessa ja kovassa tuulessa nähtiin keillä nyky-Suomessa sitä sisua on ja keillä ei. Rasistien ja kansallismielisten piirien yhteistapahtumaan ei tullut juuri ketään. Heidän ideologiaansa ja toimintaansa vastustava värikäs sateenvarjomarssi keräsi noin 170 osallistujaa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hyvin harvassa on suomalaisten sisukkuuden osoitukset, vaikka juuri nyt niitä tarvittaisi yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Rasistien ja kansallismielisten piirien yhteistapahtumaan ei tullut juuri ketään."

Eikös se ole hyvä ettei rasisteja Suomesta löydy?

Toimituksen poiminnat