veksi

Hyvä kolumni, Riku Rantala

Suurella mielenkiinnolla lukaisin Riku Rantalan kolumnin: "Suomella on maailmanluokan kansallisaarre, emmekä edes tajua sitä."  Juuri näin asia on, me emme useinkaan kykene näkemään metsää puilta.

Maailmalla runsaasti matkustanut toimittaja katselee asioita avarammin kuin me muut. Hänellä on riittävästi perspektiiviä ja vertailukohteita. Me täällä näemme vain ihan tavallisen maan ja luonnon ja pyrimme hyödyntämään sitä jopa hyvin brutaalein tavoin, pääasiallisena tavoitteena mahdollisimman nopea  ja suuri rikastuminen. Lopputulos voi kuitenkin olla aivan päinvastainen.

Jos kuljemme omassa maassamme, sen eri puolilla, silmät ja mieli avoinna, seurauksena on syvä pettymys. Maatamme hoidetaan kuin vieraan omaisuutta, välittämättä juurikaan luonnon hyvinvoinnista,  monimuotoisuudesta ja sen mukanaan tuomista arvoista.

Me saimme lahjaksi yhden maailman hienoimmista maista, mutta saatamme tuhota sen ahneuksissamme lähes yhden sukupolven aikana.  Maasta, joka oli kukoisti vielä 1950 luvulla, ei ole juuri mitään jäljellä. Metsämme ovat nyt pelkkiä puupeltoja, suuria ja rumia aukkoja, tai sitten entisten peltojen synkkiä pajukoita. Järvistämme suuri osa on pilalla ja loputkin pilaantumisuhkan alla. Kauniit suomme ovat historiaa, nyt suurelta osin ojitettuja kitukasvuisia puupeltoja, taikka sitten turvetuotannon tuhoamia.

Maaseutuasutusta on jäljellä enää murto-osa entisestä, kauniita viljelymaisemia näkee kohta enää kuvakirjoissa. Maaseudulla ei enää saisi asuakaan, siitä on tällä menolla tulossa rikos.

Kuitenkin luonnossamme ja kauniisti hoidetussa kansallismaisemassamme saattaa hyvinkin olla koko Suomen tulevaisuus. Turismi kasvaa koko ajan, jo nyt se tuo meille ratkaisevan osan ulkomaan valuuttaa. Ilmaston muuttuessa, mikä on väistämätön tosiasia, myös maailma muuttuu. Suomi on yksi niistä valtioista, jotka voivat kirjata tililleen muutoksesta jopa etujakin.

Meidän vain olisi tosissaan jo nyt ymmärrettävä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja kiireesti alettava varautumaan muutoksiin.

Puupellot ja aukkohakkaukset on voitava  siirtää historiaan, on kehitettävä toisenlaisia, maisemaa säästäviä kasvatus- ja korjuumenetelmiä. Metsät on pakko saada jälleen näyttämään metsiltä.

Järviemme tila on myös pystyttävä korjaamaan luonnonmukaiselle tasolle. Järvien pitää olla puhtaita ja kalaisia, se on kaikkien suomalaisten etu ja houkuttaa tulevaisuudessa katsojia ja käyttäjiä kaikkialta maailmasta.

Myös maaseudulla asuminen on voitava sallia. Koko maan pysyminen asuttuna on matkailullinen valttikortti, jota ei kannata väheksyä.

 Rantala sanoo, että "kansalliseen taseeseemme on kirjattu muhkeita luontoarvoja. Ehkä vasta lastenlastemme lasten sukupolvi onnistuu niitä hyödyntämään."  Näin asia ei saisi olla, vaan ymmärryksen pitäisi tulla jo paljon aiemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Henrik Välimäki

Minne tahansa vielä säilyneeseen luontokohteeseen täytyy aina matkustaa Suomen maaseudun läpi. Suomen maaseutu on kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana rakennettu niin rumaksi ja luotaantyöntäväksi paikaksi, että se täytyisi ensin poistaa silmistä, jos luontomatkailijoita tänne aiotaan houkutella.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Minne tahansa vielä säilyneeseen luontokohteeseen täytyy aina matkustaa Suomen maaseudun läpi. Suomen maaseutu on kuitenkin viimeisten vuosikymmenien aikana rakennettu niin rumaksi ja luotaantyöntäväksi paikaksi, että se täytyisi ensin poistaa silmistä, jos luontomatkailijoita tänne aiotaan houkutella."

Tuo on totisinta totta. Kaikki näyttää pelkältä raiskiolta. Tilanteeseen pitää saada muutos, muuten ei koko maalle "kunnian kukko laula".
On pakko kehittää metsien kasvatus- ja korjuumenetelmät, jotka sallivat kaikenikäisen puuston samanaikaisen kasvun metsissämme. Vähän lisää se ehkä maksaa, mutta pelastaa maiseman, marjat ja sienet, sekä luonnon villieläinkannat.

Lisäksi se tuo turistit maahamme.

Minna Tarvainen

Juuri näin, "ympäristöpuolue" vihreätkin on jo kauan sitten hylännyt luonnon ja sen suojelun, Suomen talouden ja sosiaaliturvan alasajo on nähtävästi paljon ylevämpi tavoite.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onhan tästä aiheesta paljon puhuttu, mutta ei tuo ole saanut sen enempää tuulta siipiinsä. Toisaalta jotain olisi pakko keksiä, jotta me voisimme olla jotain muutakin kuin kuihtuva pohjoinen euroalueen periferia.

Meillä tarjoillaan ratkaisuksi erilaisia korkean teknologia piiriin kuuluvia aihepiirejä. Hyvä niin, mutta niiden ideoiden ulkopuolelle jää suuri joukko väestöä, jolla ei ole tarvittavaa tietämystä osallistua tämänkaltaisiin tehtäviin.

Luonnon ja maiseman hyödyntäminen voisi tarjota työtä ja toimintaa suuremmallekin joukolle. Tarvittaisi asiaan innostumista laajemminkin. Mitähän se saisi aikaan, jos valtiovalta sijoittaisi asian edistämiseen saman kuin Talvivaaraan, 500 mlj€

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Tarvittaisi asiaan innostumista laajemminkin. Mitähän se saisi aikaan, jos valtiovalta sijoittaisi asian edistämiseen saman kuin Talvivaaraan, 500 mlj€"

Se olisi valtava summa. Oikein käytettynä sen turvin Suomesta voitaisiin luoda yksi maailman matkailumaista. Sitä paitsi siinä ei turmeltaisi luontoa, päinvastoin.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hyvä kirjoitus. Luonto ja kulttuurimaisemat ovat keskeinen osa yhteistä omaisuuttamme, eikä niiden turmelemisessa ole järkeä ensinkään.

Toimituksen poiminnat