veksi

Onko meillä varaa lopettaa kenties yli 40 sairaalaa ?

"Miltei kaikki  nykyiset aluesairaalat muuttuvat pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niissä on päiväaikaisten perusterveydenhuollon palveluiden lisäksi esimerkiksi ortopedisiä tai neurologisia poliklinikoita. Tarkoitus on, että lääkärit liikkuvat, eivät potilaat.”

Tuo yllä oleva teksti on kotoisin uudesta suunnitelmasta Sote-palveluitten järjestämisessä. Äkkiä suoritetun laskennan mukaan Suomessa on aluesairaaloiksi luokiteltavia sairaaloita yhteensä 54 kappaletta. Niistä pelkästään 12 sijaitsee Helsingissä, loput jakautuvat ympäri maata. Osa sairaaloista on niin erikoistuneita, että niitä tuskin lopetetaan, mutta yli 40 sairaalaa on lopetuslistalla.

Kun perusterveydenhuollossakin tapahtuu varmasti karsimista ja keskittämistä, on turhaa luulla että noin suurelle sairaalaverkolle löytyisi käyttöä pelkästään kuntoutusta ja ehkä neurologisia ja ortopedisiä palveluita tarjoavaa käyttöä.

Selvää on, että suuri osa sairaaloista  jää tyhjäksi. Aluepolitiikkaa tehdään mitä rankemmalla kädellä.  On selvää, että yksi osa terveydenhoitokuluistamme, matkakustannukset, jäävät entistä suuremmassa määrin potilaitten maksettavaksi.

 

Yhdelle osalle terveydenhoitoverkostoamme aluesairaaloittemme alasajo saattaa olla miljoonien arvoinen onnenpotku. Uudistuksen myötä yksityinen sektori tulee vahvistumaan vauhdilla. Valmiiksi sairaalakäyttöön rakennettu rakennuskanta, jonka hinta muitten ostajien kokonaan puuttuessa jää mitättömäksi, kelpaa varmasti yksityisien yhtiöitten käyttöön.

Kulut maksetaan  sairaitten ihmisten palveluseteleillä ja maakuntien maksusitoumuksilla.

 

405

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varaa on myydäkin hyväkuntoist sairaalarakennuksetkin Päivärinteen sairaalakin Muhoksella myynnissä ja ostajaehdokkaana 2500 euron osakepääomalla toimiva osakeyhtiö.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Onko kyseessä sairaanhoitopalveluita tarjoava yritys?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko meillä varaa lopettaa kenties yli 40 sairaalaa?"

- Tuo ansaitsee vastakysymyksen: onko meillä varaa ylläpitää nykyistä sairaalaverkkoa?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ehkä ei ole varaa pitää niitä kaikkia. Toinen vastakysymys: onko meillä varaa elättää armeijaa taksinomistajia, kun sairaalamatkat lisääntyvät rajusti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Sairaalaverkon harventuessa eteen tulee väistämättä tapauksia, joissa hoitoon ei ehditä ajoissa.
Ehkä sekin on osa säästöä, siinä poistuu aina yksi sairas pois rasittamasta taloutta.
Voi olla myöskin, että tulee entistä enemmän ns. vihanneksia, joiden hoito on pitkäaikaista ja kallista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Valitettavasti poliitikkojen kielessä "palveluiden parantaminen" voi tarkoittaa nimenomaan sairaaloiden ja päivystysten alasajoa muualla kuin suurimmissa keskuksissa. (palvelut siis paranevat noissa suurissa keskuksissa, ja kaikkien pitäisi olla siitä iloisia)

Toimituksen poiminnat