veksi

Tulevat työeläkkeet pienenevät, mutta eläkerahastot kasvavat

Vallitseva keskustelu eläkeindeksin muuttamisesta on herättänyt nuorissa pelkoa eläkkeitten maksuvalmiuden säilymisestä myös silloin, kun he siirtyvät eläkkeelle. Huoli on jo todistettu turhaksi muutenkin, mutta tässä vielä eräs näkökohta asiaan.

Ns. suuren ikäluokan huippu on jo siirtynyt eläkkeelle, seuraavat vuosiluokat ovat joka vuosi edellisiä pienempiä. Muutaman vuoden kuluttua suuret ikäluokat poistuvat rasittamasta eläkekuluja. Ennen näitä ns. suuria ikäluokkia maksuun tulleet työeläkkeet olivat suurelta osin alimittaisia, johtuen siitä, että eläkevuosia ei monellekaan ehtinyt kertyä täyttä määrää. Täyteen 60 %  eläkkeeseen piti työvuosia olla noin 40 vuotta.  Vajaaksi jääneellä työhistorialla oli selvästi työeläkeyhtiöitten eläkemenoja alentava vaikutus.

1940-1960 luvuilla syntyneillä on selvästi parempi mahdollisuus saada kasaan täysi työhistoria ja samalla ansaita täysi 60 % alkueläke. (sanon siksi "alkueläke", koska taitettu indeksi alkaa sitä heti toisena eläkevuotena alentamaan) Työtä oli kaikille halukkaille tarjolla, eivätkä työttömyysajat lyhentäneet monenkaan eläkehistoriaa. Lisäksi korotettu eläkekarttuma viimeisinä työvuosina toi monelle pienen ylimääräisen lisän eläkkeeseen.

Tulevina vuosikymmeninä eläkkeelle siirtyvien tilanne on toinen. Hyvin harva pystyy enää kokoamaan neljänkymmenen vuoden työhistorian, joka takaisi täyden eläkkeen. Koulutus leikkaa työvuosia alkupäästä, työttömyys ja uudelleen kouluttautuminen toiseen ammattiin keskivaiheilta työvuosia ja  mm. sairaspoissaolot ja pätkätyöllisyys loppupäästä. Luultavasti 30 työvuotta tulee olemaan tulevaisuudessa jo aikamoinen saavutus. Se takaisi vain noin 45 % eläkkeen. Lisäksi, niin vaikeaa kuin se onkin sanoa, tulevaisuudessa tulee olemaan myös iso joukko ihmisiä, joilla ei tule kertymään työuraa ollenkaan, eikä siten myös työeläkettäkään.

Kaikki nämä yhdessä tulevat vaikuttamaan siten, että tulevat eläkevuodet jäävät vajaiksi, jolla taas on selvä alentava vaikutus maksettavien eläkkeitten tasoon. Työeläkeyhtiöille se tietää pieneneviä eläkemaksatuksia ja entistä suurempia kertymiä eläkerahastoihin.

Ei siis ole suurtakaan pelkoa siitä, että nykyiset eläkeläiset söisivät myös lapsiensa eläkerahat. Rahastot tulevat tällä menolla paisumaan valtaviin mittoihin, ellei niitä käytetä siihen mihin ne kerätty.

 

399

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ihmiset ovat jo melko laajasti havainneet, miten haitallinen on pitempään eläviä köyhdyttävän eläkejärjestelmä. Eikä se riitä. Kun järjestelmään yhdistetään nykyiset pätkätyöt ja suuri työttömyys, yhä useamman eläketaso jää alle 60 prosentin keskimääräisestä vuosityötulosta laskettuna. Jos 60 prosentin tasoon pääseekin, eläke on silti vastaavaa aikaisempaa tasoa alempi sillä ansiotulot ovat olleet jo vuosia laskusuunnassa ja se suuntaus jatkuu ties miten pitkään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Kun järjestelmään yhdistetään nykyiset pätkätyöt ja suuri työttömyys, yhä useamman eläketaso jää alle 60 prosentin keskimääräisestä vuosityötulosta laskettuna."

Juuri noin tulee väkisinkin käymään. Työeläkeyhtiöille se on hieno juttu. Maksutulo vähän pienenee, mutta lopputulos jää runsaasti plussalle.

Pekka Iiskonmaki

Eikös Kouvolassa ole yksi kuntaduunari ja kuusi esimiestä?

Ei siinä silloin rahat riitä eläkkeisiin. Pitää saada puistot kauniiksi.

Siellä voi eläkeläinen nähdä nälkää kauniissa miljöössä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Varsovassa oli kuulemma vanhoina hyvinä aikoina hotelli, jonka hississä oli kolmen miehen miehist: oli ovimies, konemies ja päällikkö. Matkustajia mahtui vielä yksi, joten kyllä sosialismissakin sai yksilöllistä palvelua.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tietosi on ihan oikea: Kouvolassa oli kuntaliitoksen jälkeen enemmän johtajia kuin duunareita.
Nyt kun tiedämme, että terveys- ja sosiaalitoimi menee valtiolle (maakunnille) niin kuntaliitokset kaikkine kärsimyksineen kustannuksineen olivat ihan turhia.

Pekka Iiskonmaki

#4
Veikko. Kohta puistot kukkivat ja on kaunista, kun duunareilla on uusi esimies jokaiselle viikonpäivälle.

Minun kunniakas KymPionP on toivottavasti pihoiltaan kaunis. ''Läpi harmaan kiven''

Olikos se tanssipaikka nimeltään Kallioniemi Korialla? Siellä oli kauniita tyttöjä. Tytöt ymmärsi sotapoikaa ja se oli vain eduksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #6

Lapissa, kun Wehrmacht pari vuotta vetelehti sotimatta, kuulemma keskityttiin tekemään tyylikkäitä riukuja metsään, niin, että ainakin upseereilla oli arkiriu`un lisäksi myös sunnuntairiuku.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #7

Melkein tekisi mieli korottaa sinut tärkeimpien toisen maailmansodan tuntijoitten joukkoon.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #6

Kallionienipä hyvinkin. Toimii muuten vieläkin.
Pioneerit taas majailee tuossa alle parin kilometrin päässä Vekaranjärvellä.

Kaikista esimiehistä huolimatta Valkealan liittäminen Kouvolaan kaivertaa vieläkin ja pahasti. Ei olisi uskonut, että vuosisatoja vanhan kunniakkaan kunnan lakkauttaminen kävi niin halvasti ja eleettömästi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

Älä ole Veikko apealla mielellä.

''Ennen hymy hyytyy kuin Kymi jäätyy''

Veikko on huumorimiehiä. Kun olin armeijassa, niin tämä oli Kallioniemessä suosikkikappale.

https://www.youtube.com/watch?v=7SbZM2MceQ0

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #10

1969 tuommoiset biisit soi. Meikäläinen palveli armeijassa v. -61-62, koulutus oli hevosvetoisen tykín johtaja, alikers. (kuulostaa juhlalliselta sanoa se nyt 55 vuoden kuluttua)

Veikko Lavi oli silloin myös kova sana musiikkimiehenä. Meikäläisellä oli kunnia tuntea hänet henkilökohtaisesti. Joskus jopa konjakkipulloa yhdessä kallisteltiin. (tosin aika hillitysti).
Toisaalta hetkeä aikaisemmin oli pyyhitty kyyneliä pois silmäkulmista kuunnellessa Vepan esiintymistä.
Vepa oli tunnettu saman kaltaisista biiseistä.

Toimituksen poiminnat