veksi

Ylivelkaantuminen pieneläkeläisen kohtalona

"Velkaantuneita auttavassa Takuu-Säätiössä on pantu merkille, että ylivelkaantuminen alkaa olla yhä korostuneemmin eläkkeelle jääneiden tai jäämässä olevien ongelma. Tämän ryhmän yhteydenottojen määrä säätiöön kasvaa nyt voimakkaimmin. "

Eläkkeitten kertymisestä ja eläkkeisiin vaikuttavan indeksin muuttamisesta väännetään maassamme parhaillaan kättä. Eläkeläisten asemaa pidetään useinkin hyvänä ja tulotasoa riittävänä. Eläkeläiset itse ovat asiasta toista mieltä ja pyrkivät oikeutetusti parantamaan asemaansa.

Eläkeläisten asemaa valaisee osaltaan tuo yllä oleva Takuu-Säätiön julkistama uutinen, joka kertoo eläkeläisten olevan yksi suurimmista ylivelkaantuvista ryhmistä maassamme. 

Uutinen on surkeata luettavaa. Jos jo "eläkeuran" alkupuolella kohtalona on ylivelkaantuminen, kuinka taloudenpito onnistuu enää silloin, kun taitettu indeksi on pienentänyt jo ennestäänkin pienen eläkkeen ostovoimaa?

Pieneläkeläisten tulevaisuus ei kovinkaan valoisalta näytä.

 

398

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Tässä eläkeläisissä on mukana myös 90-luvulla velkavankeuteen ajettuja yrittäjiä ja takaajia. Näistä ollaan aina ihan hipi hiljaa, koska kukaan Tasavallan Presidenttiä lukuun ottamatta, ei uskalla sanoa samaa ääneen, kuin hän: "90-luvun uhreja kohdeltiin väärin ja ansaitsevat korvauksen".

Pääministeri Sipilä totesi: "90-luku oli traaginen ja se vaikuttaa edelleen tänä päivänä 2016"

mm. Lindorff perii täysin vastuuttomasti ja lainvastaisesti 90-luvun velkoja, joista ei ole edes velkakirjoja, saamistodistusta eli laskua. Näitä peritään siitäkin huolimatta, että alkuperäinen velkoja, tai myöhemmin perintätoimisto ei ole tehnyt tilitystä velan,suoritusten tai realisoinneista saatujen varojen välille.

Näissä asioissa Velallisten Tuki ryhmän tiedottajana olen joutunut auttamaan kymmeniä vanhoja ihmisiä - saamaan oikeutta.

Pekka Pylkkönen

Eläkeläisten tulot ovat kasvaneet kaikkein nopeimmin:

http://www.stat.fi/til/tjt/2014/02/tjt_2014_02_201...

"Raha-automaattiyhdistyksen yhteiskuntavastuupäällikkö Hannu Rinkinen arvioi, että rahapelejä pelaavilla vanhuksilla voi olla muita pelaajia suurempi riski peliongelmiin."
-LV 20.6.2015

"Eläkeläiset juovat alkoholia selvästi enemmän kuin ennen"

http://www.hs.fi/kotimaa/a1363583839124

Ja edelleen, taitettu indeksi nimenomaan ei pienennä ostovoimaa keneltäkään.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

En edes itse ole vielä eläkeläinen, mutta sen verran minäkin aihetta asiakkaiden kautta ole seurannut, että eläkeläisten tilanne alkaa olla todella hurja - ja heistä ei välitä kukaan - heidän omaisuudelleen löytyy kyllä ottajia: hoitolaitokset, kunnat, kaupungit ja "edunvalvojat" -kaikki nämä ovat kärkkymässä ennen omaisia ja laillisia perillisiä.

Pekka -tules noiden tilastonikkareiden kanssa katsomaan todellisuutta silmiin:

Eräs vanha puolituttu mies katseli kaupassa eri hyllyiltä alennettuja -50% paketteja. Joka kerta hän laski paketin takaisin onnettoman oloisena. Kysyin, voinko jotenkin auttaa, jonka jälkeen tuo 85v. mies kyynelsilmin kertoi, että eläke meni sähkölaskuun, vuokraan ja lääkkeisiin - ruokaan jäi 2 euroa!

Teimme pikapäätöksen kauppiaan kanssa ja keräsimme vanhukselle kunnon ruokakasit ja lähdin ne kantamaan hänelle kotiin. Siellä selvisi, että hän oli vuodepotilas vaimonsa omaishoitaja. Jääkaapissa oli puolikas piimäpurkki ja valo.

Hoitolaitoksissa kelpaa vanhuksen eläke, mutta hoidon taso on useissa hoitokodeissa täysin ala-arvoista. Jos ei vanhuksen valitusta muutoin saada hiljaiseksi, niin laitetaan sellainen määrä lääkkeitä sekaisin, että varmasti on hiljaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

No miksei kukaan ole ohjannut häntä sossuun? Kaksi eläkeläistä saa pelkkää takuueläkettä jotain luokkaa 1500€. Nyt jos kaksikko maksaa vaikka vuokraa 800€ ja sähköä 20€ kuussa, jäljelle jää huomattavasti enemmän kuin 2€. Noilla tuloilla ja vuokralla he olisivat lisäksi oikeutettuja eläkeläisen asumistukeen, joka tuossa tapauksessa olisi yli 200€ kuussa.

Että miten ne eläkkeet ja asumistuet ovat huvenneet vuokraan ja sähköön? Tarinasta puuttuu nyt iso palanen joka luultavasti selittäisi mistä on kyse.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

Minkä ihmeen takia eläkeläisen pitäisi mennä sossun luukulle? Tuo 85-vuotiaskin on varmasti ikänsä tehnyt töitä eläkkeensä eteen ja tässä kiitos, että joku Pekka pääsee taas motkottamaan ja mölöttämään. Kaikki eläkeläiset eivät niitä sossutukia saa. Ymmärrä nyt hyvä ihminen se.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

No minkä ihmeen takia kaikille pitäisi maksaa tukia sen kalleimmalla sairastavan henkilön lääkemenojen mukaan? Siinä ei ole vähääkään järkeä. Sen takia niitä syyperustaisia tukia on, että ihmiset välttyvät tilanteilta jossa eivät esimerkiksi saa tarvitsemaansa lääkitystä.

Se että anekdooteilla yritetään perustella eläkkeiden korotuksia on vain hölmöä. Suurin osa eläkeläisistä ei käytä niin kalliiden omavastuiden lääkkeitä että niistä aiheutuisi mitään ongelmia.

Järkeä saa käyttää.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #4

Hilkka Laikko:
Olen saanut puhelinsoittoja vastaavanlaisessa asemassa olevilta vanhuksilta.
Mitenkään mukavalta ei ole tuntunut yrittää olla myötätuntoinen kun juuri muutakaan en ole voinut.
Juuri siksi yritän aina joskus edes kirjoittamalla tuoda asioita esille.
Jos asioista ei tiedetä, mitään mahdollisuutta parannukseen ei ole.

Meidän aiemmin niin hieno Suomemme on muuttumassa maaksi, jossa ei enää tunneta solidaarisuutta vähempiosaisia kohtaan.

Pekka Pylkkönen

No voihan hemmetti. Kun eläkeläiset eivät ole menettäneet tulojaan ja he ovat päätyneet kenties enemmän velkaongelmiin niin kai sitä syytä pitää yrittää etsiä jostakin.

Jos syitä ei selvitetä, tehdään huonoja päätöksiä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #5

Syyt ovat selvät. Kaikki hinnat ovat nousseen ihmisen ulottumattomiin. Palvelukodeissakin asuvat saavat maksaa kohtuuttomia summia palveluistaan. Ai niin se kuuluisa sossu ei edes huomioi yksityislääkärilaskuja vaan kaikkien eläkeläisten pitäisi kiltisti nököttää jonossa odottelemassa armopaloja. En yhtään ihmettele, että ihminen velkaantuu kun sille sanotaan että syöpäleikkaukseen on nyt tämmöinen yli puolen vuoden jono, että odotappas sinne. Moni kyllä menee ja ottaa sen saakutin kulutusluoton, että pääsee nopeammin hoitoon, ennenkuin syöpä alkaa levitä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Anna yksi esimerkkitapaus jossa julkinen puoli olisi jättänyt asianmukaisesti hoitamatta syöpäpotilaan jonojen vuoksi. Lääkärit tekevät sen arvion että miten ja milloin hoidetaan, eivät potilaat. Henkeä uhkaavasta tilanteessa hoito järjestetään aivan varmasti mistä tahansa - kunhan se on parhaan tiedon valossa perusteltua.

Edit: Ja ihan oikeasti, kuinka moni Suomessa käy syöpäleikkauksessa yksityisellä? Sitä osaamista on enemmän yliopistosairaaloissa ja sinne päätyy varmasti approksimoiden 100% myös niistä potilaista jotka muuten käyttävät vain yksityistä puolta.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #10

No niin sä et nähtävästi ikinä enen ole ollut sairaana?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #11

Sosiaaliapu ei ole kaikille samanlaista. Jos sinulla on vaikka maaseudulla pikku mökki, se pitäisi ensin muuttaa rahaksi ja syödä pois, sen jälkeen kenties saisit vastikkeetonta sosiaaliapua.
Jos sen sijaan kuulut vaikka maahanmuuttajiin tai kotimaiseen vähemmistöön, apu tulee kuin "apteekin hyllyltä".

Lisäksi moni tahtoo taivaltaa maisen matkansa kunnialla, turvautumatta koskaan yhteiskunnan apuun. (vastakohtana on sitten paljon niitä, jotka elää koko elämänsä yhteiskunnan avun turvin)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Mökkiä vastaan voit ottaa vaikka pankista lainaa sen 700€ minkä se lääkekatto on. Saat pitää mökin.

Jos joku haluaa elää ilman sosiaalitukia niin se on vain ja ainoastaan hänen oma valintansa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #14

"Mökkiä vastaan voit ottaa vaikka pankista lainaa sen 700€ minkä se lääkekatto on. Saat pitää mökin"

Ilmeisesti moni on jo ottanut lainaa, koska on joutunut vaikeuksiin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

"
Jos joku haluaa elää ilman sosiaalitukia niin se on vain ja ainoastaan hänen oma valintansa."

Eipä nyt oikeastaan.. tästä nyt on aikaisemminkin ollut juttua, mutta aika useat eivät osaa/pysty/jaksa/jne. hakea edes tukia mikäli nyt edes tietävät mitä tukia heille kuuluisi. Ei tarvitse uskoa.. ehkä se on oma valinta. Tukien alikäyttö on reippaasti suurempi ongelma (aiheuttaen entistä suurempia ongelmia) Suomessa. 5 sekunnin googletuksella moinen selviäisi tai 10 ellei kymmensormijärjestelmä ole hallussa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #16

Voi se varmaan jollakin olla oma valintakin. Mutta aika usein on kyse siitä, että ei ole tietoa oikeudesta tukeen tai voimia hakea sitä.

Usein myös päättävät virkamiehet tarjoavat kielteistä päätöstä, johon muutoksen hakeminen vaatii helposti sellaisen tukea, joka on valmis tappelemaan sosiaaliviranomaisten kanssa. 85-vuotias eläkeläinen esimerkiksi siihen enää harvoin kykenee. Se voi ottaa elämäntilanteesta riippuen lujille nuoremmallakin.

JK. Siksi kannatan perustuloa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Kyse oli vastauksesta tähän:

"Lisäksi moni tahtoo taivaltaa maisen matkansa kunnialla, turvautumatta koskaan yhteiskunnan apuun. (vastakohtana on sitten paljon niitä, jotka elää koko elämänsä yhteiskunnan avun turvin)"

Vanhuksia ja muita tarpeessa olevia pitää ilman muuta auttaa hakemaan heille laillisesti kuuluvat tuet erityisesti tilanteessa jossa heillä uhkaa jäädä vuokra maksamatta tai lääkkeet/sapuska hankkimatta. Mutta siitä se ei jää kiinni, etteikö lainmukainen sosiaaliturva riittäisi näihin kaikkiin.

Jollekin viranomaiselle pitäisi määrätä vastuu siitä että Toimeentulo-ongelmat havaitaan ajoissa. Voitaisiin vaikka kirjoittaa laki jonka mukaan esimerkiksi vuokranantajan on ensin otettava yhteys kunnan sosiaalitoimistoon ja annettava näille pari viikkoa aikaa selvittää tilanne mikäli joku laiminlyö vuokranmaksunsa. Tämä siis ennen perintätoimia, jos vuokranmaksusta ei ole sovittu. Se ei pidentäisi häätöä nykyisestä ehkä puolen vuoden prosessista juuri lainkaan, mutta auttaisi sossua havaitsemaan ongelmat ajoissa.

Lääkkeiden kohdalla voisi tehdä ainakin sen että apteekki ei veloita reseptilääkkeistä mitään vaan lähettää laskun Kelalle. Kela vähentää oman osuutensa ja laskuttaa loput asiakkaalta. Taas olisi yksi viranomainen joka voisi ilmoittaa sossuun mikäli lääkelaskut jäävät syystä tai toisesta maksamatta.

Väliinputoajat ja liian ylpeät kaverit pitäisi löytä helposti ja automatisoidusti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #18

Pekka:
Aina ei olla oltu samaa mieltä asioista.
Yllä olevaa komppaan sataprosenttisesti.

Toimituksen poiminnat