veksi

Entiset pääministerit auttamistoimissa Venäjällä

Venäjällä ollaan erittäin taitavia hyödyntämään tunnettuja ulkomaisia poliitikkoja erilaisten hankkeittensa edistämisessä. Suomalaiset näyttävät olevan erikoisen kysyttyjä, samoin saksalaiset.

Kaikki meistä muistavat kaasuyhtiö Nord Streamin hankeen rakentaa valtava kaasunsiirtoputki Itämeren pohjaan, osin Suomenkin hallinoimalle vesialueelle.  Lupien saamisen helpottamiseksi apuun huudettiin Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka sittemmin auttoikin Venäjää tehokkaasti  lupien saamisessa. Eteläisempien alueitten luvansaannissa Lipposta autteli saksalainen virkaveli, entinen liittokansleri Gerhard Schröder.

Nord Stream -putken  rakennusaikana Euroopassa vallitsi vielä lapsellinen kuvitelma siitä, että Venäjällä ei olisi ketunhäntää kainalossa sen rakentaessa valtavaa kaasuputkea, joka sittemmin tekisi isot alueet Euroopasta riippuvaiseksi venäläisestä energiasta.

Pari viimeistä vuotta on osoittanut, että ketunhäntä oli suunnitelmissa mukana. Nyt mietitään monella taholla, kuinka kaasuriippuvuudesta voitaisiin päästä tai saada siihen helpotusta.

Ukarinan sota ja Krimin liittäminen Venäjään toi mukanaan talouspakotteet, jotka edelleenkin ovat voimassa. Niitten teho alkaa näkyä Venäjällä, talous laskee, hinnat nousevat ja ennen pitkää kansa ymmärtää, mistä oikein kaikki johtuu. Osansa hankalaan tilanteeseen antoi öljyn hinnan lähes romahtaminen parissa vuodessa.

Parempaa Venäjällä on tuskin näköpiirissäkään, sen talous on liian yksipuolinen, jotta nopeaa suunnanmuutosta  taloudessa voisi tehdä.

Talouden pakotteet  rasittavat valtavasti maan pankkien toimintaa. Pakotteitten lisäksi myös luottamus niitten toimiin ulkomailla ja myös kotimaassakin on vähintään vaakalaudalla. Kaikkinainen luottamus pankkitoimintaan on venäläisten pakko saada säilymään. Apuun ollaan taas huutamassa suomalaista entistä pääministeriä.

Vaatimaton veikkaukseni on, että Esko Aho valitaan varmasti tehtävään. Näin pankki saa myönteistä näkyvyyttä ja samalla luottamus sen toimiin saa vahvistusta.  Ehkä jälleen toinen valinta kohdistuu johonkin entiseen sakasaiaspolitiikkoon. Euroopan vauraimman maan edustaja pankin hallituksessa ei olisi mitenkään paha juttu.

Onnea siis Esko Aholle, venäläistalouden tulevalle pelastajalle. Reipas korvaus työstä korvaa varmasti pienen miinuksen moraalisella puolella. 

Mitä suurin osa suomalaisista uuden viran vastaanottamisesta sitten ajattelee?Todennäköisesti eivät kovin hyvällä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat