veksi

Eläkeläiset rikastuvat

Minua on jo pitkään hämmästyttänyt väite, jonka mukaan eläkeläisten tulotaso ei ole alentunut, vaan päinvastoin noussut koko ajan.

Päätoimittaja Reijo Ruokanen yritti vääntää asian minulle rautalangasta:  - Kiljunen on väärässä myös väittäessään, että nykyinen taitettu eläkeindeksi köyhdyttää eläkeläisiä. Ei köyhdytä. Eläkkeensaajien tuloero palkansaajiin kasvaa, jos reaalipalkat nousevat, mutta se ei tarkoita, että reaalieläkkeet pienenesivät. Ne nousevat, mutta nousuvauhti on pienempi kuin palkoissa.

Mielenkiintoinen selitys Talouselämä -lehden päätoimittajalta.

Eläkkeensaajia on monenlaisia. Toinen on jäänyt eläkkeelle 20 vuotta sitten ja saa nyt eläkettä noin 1000 euroa, toinen jäi samasta työstä eläkkeelle juuri äskettäin ja saa eläkettä noin 1500 euroa. Mielestäni reaalieläkkeessä on tapahtunut  raju lasku, selitetään sitä miten hyvänsä.

Esimerkki on fiktiivinen, mutta varmasti suurempiakin eroja löytyy.

Tietysti voi väittää, että palkansaajien reaalipalkat ovat nousseet ripeämmin kuin eläkkeet, mutta molempien tulotaso on kasvanut. Tämä väite ei ole kuitenkaan todenmukainen, vaan eläkkeen ostovoima on jäänyt rajusti jälkeen palkoista.

Toinen erikoisuus asiassa on se, että eläkeläiset on asetettu toisiinsa nähden eriarvoiseen tilanteeseen. Kauan eläkkeellä olleet (hyvin vanhat ihmiset) saavat samasta työstä ratkaisevasti huonompaa eläkettä kuin juuri eläkkeelle siirtyvät. Miksi näin pitää olla?  Ovatko oikein vanhaksi eläneet ihmiset arvottomampia kuin nuoremmat?

Kaikki kunnia Suomen Senioriliikkeelle sen otettua epäkohdan viimeinkin kunnolla esille. Asia on ollut tiedossa jo kauan, mutta mikään järjestö ei sille "korviaan lotkauttanut". Nyt juna kulkee ja tulee joskus pääteasemallekin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

http://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/j%c3%a4%c3...

Kannattaa lukea oheinen uutinen. Se selittää osaltaan, miksi työeläkerahastoja kasvatetaan älyttömyyksiin saakka.

Janne Suuronen

20-vuotta sitten eläkkeelle jääneeltä ja hänen työnantajaltaan on peritty pienempi työeläkemaksuja, kuin nyt eläkkeelle jääneeltä.

Vastaavasti vaikkapa omalta 60-luvulla syntyneeltä sukupolvelta ja meidän työnantajilta on peritty suurempia työeläkemaksuja, kuin tällä hetkellä eläkkeelle jääviltä sukupolvilta. Mutta muutosten vuoksi tulemme saamaan vanhempia sukupolvia pienemmän eläkkeen. Vaikka siis maksamme palkastamme sekä absoluuttisesti että suhteellisesti paljon suuremman osan työeläkkeisiin.

Mitä Ruokasen väitteeseen tulee, niin sehän on ihan totta. Mikäli ennen eläkkeellä sai yhden pullan ja nyt kaksi pullaa, niin eläkeläisen voi sanoa vaurastuneen. Vaikka samaan aikaan palkansaajan ostovoima olisi noussut yhdestä pullasta kolmeen pullaan.

Työttömyys on jatkanut nousuaan ja siten kaikkien työikäisten nettotulojen kasvu on pysähtynyt (palkkoja ei ole korotettu). Mutta eläkkeiden kokonaissumma vaan jatkaa kasvuaan. Kumpi ihmisryhmä vaurastuu ?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Työttömyys on jatkanut nousuaan ja siten kaikkien työikäisten nettotulojen kasvu on pysähtynyt (palkkoja ei ole korotettu). Mutta eläkkeiden kokonaissumma vaan jatkaa kasvuaan. Kumpi ihmisryhmä vaurastuu ?"

Ei eläkkeitäkään ole nostettu. Eläkkeitten kokonaissumma jatkaa kasvuaan siksi, että eläkkeellä on ihmisiä enemmän. Yhtä eläkeläistä kohti summa ei ole kasvanut ja sillä on jokaisen rahapussissa merkitystä.

Ruokasen väite on puolitotuus. Siinä puhutaan bruttotuloista, jotka näennäisesti ovat hiukan kasvaneet. Siinä ei huomioida mm, verotusta, maksujen korotuksia, sairaskulujen nousua ym.
Ja vaikka kuinka väitetään muuta, nykyinen eläkeindeksi jättää eläkeläiset jälkeen muista ja pahasti. Lakia laadittaessa sen tarkoitus oli aivan toinen.

Hallitukselle voisi antaa pienen vinkin: Palkkatyöläisille samanlainen indeksiautomaatti kuin eläkeläisille, yksi prosentti pois palkoista /vuosi.

Luulen, että siitä nousisi aika mökä, vaikka eläkelogiikalla siinä ei pitäisi olla mitään moittimista.

Toimituksen poiminnat