veksi

Tuontiboikotti puree Venäjällä

 

-Venäläisten ykköspuheenaiheeksi on viime kuukausina noussut kohonneen ruoan hinnan taivastelu. Esimerkiksi Pietarissa tuntuu siltä, että ruokamarketit päivittävät tuotteiden hintoja ylöspäin lähes päivittäin. Erityisen nopeasti ovat nousseet ainakin vihannesten, hedelmien, kalan, lihan ja joidenkin maitotuotteiden hinnat

-Niinkin arkisista tuotteista, kuin kurkusta ja tomaatista on tullut venäläisille jo ylellisyysruokaa ja esimerkiksi tuoreen lohen hinta on jo karannut lähes tähtitieteelliseksi. Paikallinen teollisuus ei ainakaan vielä ole onnistunut korvaamaan halpaa norjalaista lohta venäläisvaihtoehdolla.
Pääsyinä ruoan kallistumiseen ovat ruplan devalvoituminen ja Venäjän kesällä asettamat vastasanktiot, eli tuontikielto useille länsimaissa valmistetuille elintarvikeryhmille.

-Pääsyinä ruoan kallistumiseen ovat ruplan devalvoituminen ja Venäjän kesällä asettamat vastasanktiot, eli tuontikielto useille länsimaissa valmistetuille elintarvikeryhmille .

Näin kirjoittaa Venäjän Aika.

Asiassa on lähes surkuhupaisaa se, että suurelta osin hintojen nousun syynä on Venäjän itse asettama tuontikielto länsimaisille tuotteille.  Voisi sanoa, että ”kalikka kalahti omaan nilkkaan”. Oma tuotanto ei ole pystynyt korvaamaan vajetta määrällisesti, eikä laadullisesti.

Tietysti öljyn hinnan halpeneminen on ollut toisena ratkaisevana syynä ruplan arvon heikkenemiseen ja siten myös elintarvikehintojen nousuun.

Tasapuolisuuden vuoksi on sanottava, että myös länsimaat, varsinkin Suomi, maksavat kovaa hintaa Venäjää vastaan suunnatuista pakotteista. Ei siis ole todellista syytä minkäänlaiseen vahingoniloon. Tavallinen kuluttaja maksaa laskut molemmissa maissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Asiassa on lähes surkuhupaisaa se, että suurelta osin hintojen nousun syynä on Venäjän itse asettama tuontikielto länsimaisille tuotteille.''

Ei tuo tyriminen ole vierasta Suomelle. Polttoaineiden verotuotto on valtiolle vain 5% valtion budjetista. Kuitenkin se nostaa Suomen hintatasoa n. 20%.

Siinä olisi valtava kilpailukykyloikka kerralla.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Ei tuo tyriminen ole vierasta Suomelle. Polttoaineiden verotuotto on valtiolle vain 5% valtion budjetista. Kuitenkin se nostaa Suomen hintatasoa n. 20%."

Mielenkiintoinen tuo laskelmasi. Tuotto lienee noin 2,5 miljardia? Ja se olisi pois valtion budjetista.
Hintatason osuus on vaikeampi laskea ja korkeampi hintataso tuo valtion kassaan mm. korkeampaa alv. tuloa. Toisaalta verotettava tulo lisääntyisi nopeasti kulujen laskiessa.

Täytyy paneutua tarkemmin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Eräs lousnaskahvila kärsii asiakaspulasta... työeläkettä saava vanhahko yksinelävä mieshenkilö asuu samassa rakennuksessa. Hän kävisi mielellään kerran päivässä syömässä alta kympin lounaan ko. paikassa, itselle kun ei viitsi isoja kokkauksia tehdä, kun vain olisi varaa. Tässä on Suomen talouskriisin ja työttömyyden ydin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ymmärrän hyvin mitä tarkoitat.

Suomessa on tällä hetkellä noin 400 000 eläkeläistä, joilla ei ole varaa syödä edes alle kympin lounaita. Vähemmällä pitää tulla toimeen.
Toisaalta on paljon pienyrittäjiä, joiden palvelut tai tuotteet muodostuvat verojen, maksujen ja byrokratian takia asiakkaille liian kalliiksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan tuo Venäjän länsielintarvikkeille asettama tuontiboikotti oiva esimerkki siitä että siinä haitataan ja rajoitetaan kaikkein eniten venäläisten itsensä valinnanvapauksia ja mahdollisuuksia.

Voi sitten miettiä onko sellainen päätöksenteko kaikkien kansalaistensa ja yritystensä etu vai haitta. Kun kansallinen päätöksentekokyky ja näennäinen itsenäisyys alkaa vaikuttaa pelkästään omia kansalaisiaan ja yrityksiään rajoittavana mielivaltana, ollaan kansalaisyhteiskunnasta kaukana.
Tämä näkyy monessa asiassa, ei pelkästään tuossa elintarvikkeiden tuontiboikotissa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Täytyy myös tarkastella ruoan hintaa Suomessa. Euroopasta tuodut vihannekset ja hedelmät ovat todella halpoja verrattuna parin kolmen vuoden takaisiin hintoihin.

Tämä tietysti johtuu siitä, että Putinin päättäessä kieltää vihannesten ja hedelmien tuonnin euroopasta, tuodaan euroopasta Suomeen ja kauempaakin todella edulliseen hintaa tuotteita. Tänään katselin just hintoja. Hedelmät, omenat, appelsiinit, päärynät alle € kilo. Norjalainen kokonainen lohi alle 6 € kilo.

Kun Venäjän elintarvikeviennin päätuote oli maitotuotteet ja juustot, niidenkin hinta on laskenut. Valio sanoo saavansa kaiken kaupaksi, mutta eivät saa tuotteista niin hyvää hintaa kuin Venäjälle vietäessä. Enpä siis tiedä totuutta. Jos Valio tekee tappiota, niin koko kansan ruokalasku on kyllä nyt maitotuotteet mukaanlukien halvempi kuin ennen. Minusta on tärkeämpää kansalle halvoista hinnoista ja kilpailusta syntyvä hyöty kuin Valion etu. Valio nyt sattuu olemaan pakotteiden suurin valittaja. Pitää kysyä, miksi Valio pisti kaikki munat samaan koriin ? Oli varmaan helppoa, mutta riskiä ei tunnistettu.

Muu Venäjän viennin vähentyminen johtuu kyllä Venäjän valuutan heikkoudesta ei pakotteista. Tänään yhdellä eurolla sai 90 ruplaa. Venäläisen keskipalkka tällä ruplan kurssilla on reilu 300 €. Venöjän oligarkkeja ja Kremlin hännystelijöitä eivät kalliit hinnat haittaa. Heille riittää ilmaiset hedelmä- ja vihannespöydät. Kansa opetelkoon kaailin syönnin. Vihannes se on kaalikin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ei ole tullut ajateltua asiaa tuosta näkökulmasta.
Olet varmaan aivan oikeassa. Monet hinnat, mm. hedelmät ja lohi ovat halventuneet. Syyksi kelpaa hyvin Venäjän vientiromahduksen aiheuttama ylitarjonta.

Pekka Iiskonmaki

#8
Suomessa lisäksi Lidl on pistänyt ässän ja koon oikeaan kilpailuun. Lidl ostaa valtavia määriä hedelmiä ja jakaa myymälöihinsä.

Ässä ja Koo ovat torikauppiaita Lidlin rinnalla.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Asioidaan Lidlissä melko usein. Välillä toivoisi heidän kiinnittävän lisää huomiota hedelmävalikoimaan, se on aika suppea.
Hintoja en kyllä moiti ollenkaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Nälkään kuolevat, piruparat.

Sputnik News tänään 11.2. "Wall Street Journal kirjoitti, että vuonna 2016 Venäjästä voi tulla yksi maailman suurimmista viljan viejistä ohittaen tällä alueella sekä USA:n että Kanadan, jotka ovat tällä hetkellä viljamarkkinoiden johtavia maita.

Lehden mukaan ruplan arvon heikkeneminen auttaa Venäjän maataloustuottajia valtaamaan uusia asemia."

Lue lisää Venäjän maataloustuotannosta: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20160211/8188...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Maailman kolmanneksi eniten viljelty kasvi on vehnä, maissin ja riisin jälkeen. Suurin tuottaja on EU 157 miljoonaa tonnia, Kiina 130 milj tons, Intia 89 milj tons, Venäjä 60 milj tons ja USA 56 milj tons.

https://www.worldwheatproduction.com/

Maataloustuotteiden suurimmat viejät dollareissa mitattuna ovat:

World Top 10 - Agriculture Exporters Countries

Country
United States 42,826 mil US dollars
France 24,262
Netherlands 19,780
Germany 13,842
United Kingdom 11,613
Canada 10,107
Australia 9,824
Italy 9,446
Belgium 9,013
Spain 6,621
In Million Dollars

http://www.whichcountry.co/top-10-agricultural-exp...

Nämä tilastot ovat viime vuodelta julkaistu 09.01.2016. Ei näy Venäjää kymmenen vientiarvoltaab suurimman maan joukossa.

Kuvan puimurit näyttävät oleva New Holland merkkisiä. Amerikkalaista tuotantoa ja tekniikkaa.

Sputnik News on oikonut alkuperäistä venäläisen uutiskanavan (RT) raportin. RT tosin väittää, että Venäjästä tulee maailman suurin vehnän viejä.

https://www.rt.com/business/331720-russia-grain-to...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vielä 1900-luvun alkupuolella Ukraina oli Euroopan vilja-aitta... Milloinkahan palaa markkinoille?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #14

Martti Haverinen

Ukrainan vehnän tuotanto on lähes puolet Venäjän tuotannosta 27 mil.tonnia. Ukraina vie vehnää 18 milj. tonnia. Suurin ostaja on Kiina ja Turkki.

Tuohon Sputnik News juttuun vielä palatakseni niin Venäjän pitäisi myydä koko vehnäsatonsa jotta se saavuttaisi lehdessä olevan väitteensä 20 miljardista dollarista vientituloja.

Oikea luku vehnän ja muun viljatuotteiden vientitulosta liikkuu 4 miljardin dollarin kieppeillä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Venäjällä totuus on aina suhteellista.

Pekka Iiskonmaki

#11
Rauno ei ole oikea toveri. Kommunisti, joka kannattaa Venäjän äärioikeistoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Toivon Rauno todellakin että viljanviennin mahtimaaksi pääsyn hinta ei ole mikään holodomor 2.0 - suunnitelma niinkuin viimeksi. Siitäkin monella vielä arvet parantumatta. Tuntuu päinvastoin kornilta että kotimaankin ruoan hinnan noustessa sitä riittäisi vientiin. Mitäpä rodina ei tekisi saadakseen USD- ja eurovaluuttaa?

No, tuo on sitä heikäläisten kansallista itsemääräämisoikeutta ja riippumattomuutta. Mitäpä siinä kansalaisen väliä?

Toimituksen poiminnat