veksi

Avautuuko mahdollisuus Karjalan palauttamiseen?

Onko kenties Suomelle avautumassa tulevaisuudessa vielä uusi mahdollisuus Karjalan saamiseksi takaisin?

 

”Amerikkalaisen Stratfor-tiedusteluyhtiön  kymmenvuosiennusteessa uskotaan Venäjän hajoavan Moskovan vallan heikkenemisen myötä. Ennusteen mukaan esimerkiksi Puola, Unkari ja Romania yrittävät saada takaisin Venäjälle menetettyjä alueitaan. Ennusteen mukaan myös Karjala pyrkii liittymään uudelleen Suomeen.

Stratfor ennustaa myös, että Euroopan unioni ei pysty ratkaisemaan perustavanlaatuista ongelmaansa, joka ei ole euroalue, vaan vapaan kaupan alue. Ennuste olettaa unionin rakoilevan entistä enemmän seuraavien vuosien aikana. Stratfor huomauttaa ennustaneensa vuonna 2005 kansallismielisen politiikan vahvistuvan Euroopassa ja odottaa nyt tämän trendin jatkuvan edelleen.”

Mielenkiintoisia ennusteita. Venäjän tilanteen kehittyminen näyttää koko ajan kulkevan ennustuksen suuntaan.  Talous lähes sakkaa ja Putinin hallitseva ote saattaa alkaa herpaantumaan. Jos maa ajautuu poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen, voi todella avautua mahdollisuus neuvotella Karjalan tilanteesta. Tietysti poliittinen kaaos on arvaamaton, varsinkin kun kyseessä on kunniastaan äärimmäisen herkkä ydinasevaltio.

Kannattaa huomata ennusteessa se, että aloitteentekijänä voikin olla Karjala eikä Suomi.

Ennuste näyttää olevan toteumassa myös EU:n osalta. Kiihtyvä kansainvaellus asettaa vakavia ongelmia EU:n ratkottavaksi. Ainakin Shengenin sopimus on vaakalaudalla. Voi olla, että Englanti ilmoittaa seuraavan vuoden sisällä eroavansa EU:sta.

Ennusteesta poiketen myös euroalue voi alkaa murentua. Varmasti moni maa miettii eroa, myös Suomessakin asiasta on ainakin ruvettu keskustelemaan.  Ensimmäisen eron toteutuessa moni voi seurata perässä. Oman valuutan edut ovat olleet selvästi havaittavissa mm. Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa. Mahdollisuudet mm. devalvaatioon houkuttavat talouslaman aikoina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Karjalan palautukselle oli tuhannen taalan paikka Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, mutta se missattiin, tai haluttiin missata silloisen valtiojohdon toimesta. Toivottavasti seuraavaa mahdollisuutta ei enää missata.

Jenkit eivät kuitenkaan oikein ymmärrä historiaa, maantiedettä eivätkä tilannetta tältä osin: "Ennusteen mukaan myös Karjala pyrkii liittymään uudelleen Suomeen."

Jos joku "Karjalassa" "pyrkii liittymään Suomeen", niin silloin ei puhuta luovutetusta Karjalasta, vaan Karjalan tasavallasta, josta luovutettua aluetta on vain pieni pala Laatokan pohjoispuolella. Sellaisella halulla ei siis ole mitään tekemistä "palautuksen" kanssa. Palautus tulee tapahtumaan suomalaisten tahdosta, jos tapahtuu. Luovutetulla alueella ei asu karjalaisia eikä Karjalan kannas (luovutetun alueen vaurain osa) edes kuulu nykyiseen Karjalan tasavaltaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Palautus tulee tapahtumaan suomalaisten tahdosta, jos tapahtuu. Luovutetulla alueella ei asu karjalaisia eikä Karjalan kannas (luovutetun alueen vaurain osa) edes kuulu nykyiseen Karjalan tasavaltaan."

Tuskin aloitetta naapurin puolelta tuleekaan ja jos tulee, niin neuvotteluissa tietenkin tarkennetaan alue joka tulee kysymykseen.

Kaikissa tilanteissa mm. Viipuri tulee olemaan ongelmallinen niin Pietarin läheisyyden kuin kaasu- ja öljysatamien vuoksi. Kuitenkin juuri Viipuri olisi se osa Karjalaa, jonka suomalaiset ensimmäiseksi haluaisivat.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Entä Petsamo ja sitä kautta aukeava reitti Jäämerelle ja Aasiaan ym. Eikös se nyt ainakin pitäisi palauttaa, siitä Pohjois-Suomi saisi hyvän piristysruiskeen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #3

Hyvä kysymys. Aivan ehdottomasti.
Se ei vain ollut amerikkalaisten ennusteessa mukana,

Jukka Nieminen

Venäjän silloinen Boris Jeltsin tarjosi suomelle karjalaa kahden (2) miljardin hintaan, ja esitti tarjouksen Ahon hallitukselle. Presidentti Koivisto kielsi edes aloittamasta neuvotteluita eikä niitä ikinä aloitettu. Ainoa joka aloitettiin valtiojohdon toimesta oli silloisen Karjalan alueen parjaaminen ja köyhyys&kurjuus -aspektin ylikorostaminen. YLEn toimittajat kävivät siellä kuvailemassa vinoja tönöjä ja varoittelivat että kaikki pitää rakentaa verovaroista.

Näin ei tullut karjalaa korkeimman valtiojohdon että tavallisen rivikansalaisen tahdonmukaan - eikä tule.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Näin silloin varmaan kävi. Ihan käsittämätön moka, jollaista ei ikinä uskoisi tapahtuneen.

En silti, vaikka historia on näin epäoikeudenmukainen, usko sitä, etteikö uusi mahdollisuus vielä tulisi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Niemisen väite Karjalan palautuksen tarjouksesta on vain pelkkää höpsötystä. Tuollaista tarjousta ei ole koskaan tehty.
Epäilen, että kyseessä on vain tamperelaista Rajaportin saunan kuumissa löylyissä syntynyttä pispalalaista huumoria.
Vauhdikasta tarinaa. Ei saisi kuitenkaan hoopottaa vanhoja palautuspuuhastelijoita. Pahoittavat vain mielensä, kun heräävät toiveunestansa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Koivisto kielsi edes aloittamasta neuvotteluita eikä niitä ikinä aloitettu. Ainoa joka aloitettiin valtiojohdon toimesta oli silloisen Karjalan alueen parjaaminen"

Kyllä Mauno Primorsk ent. Koivisto aloitti muutakin. Vanhan suomalaisalueen Inkerin suomalais- ja "suomalais"väestön etnisen puhdistamisen tynkä-Suomeen. Siinä tuli joitain inkerinsuomalaisia, mutta myös joitain muita, myös KGB-taustaisia tulijoita...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Avautuuko mahdollisuus Karjalan palauttamiseen? "

Tämä edellyttäisi Venäjän täydellisen pirstaloitutumisen, eli Venäjän tasavallat ohittaisivat nykyisen keskusvallan Moskovassa.

Suomensukuisten kansojen yhdistyminen Pietarin ympärillä edellyttäisi Pietarin tunnustamista vapaakaupungiksi.

Olisko Pietarin pormestarina nykyinen Venäjän presidentti Vladimir Putin, sukujuuret ovat Suomen karjalaisissa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Mahdollista on, että Venäjän tasavallat eroaisivat siitä. Tosin mahdollisuus on pienempi kuin Neuvostoliiton hajotessa.

Kun, ja jos, Venäjä ajautuu kaaokseen, Putin on viralta pois.
(Ehkä jonottaa autorisalla pääsyä Suomeen pakolaiseksi.)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä me tekisimme nykyisellä rajan takaisella Karjalallamme, kun nykyisiäkään maita emme jaksa asuttaa? Kansaa siirretään poliittisin päätöksin Riihimäen eteläpuolelle. Palauttakaame Pähkinänäsaaren rauhan rajat ja luovuttakaamme joutomaa vapaaehtoisesti ryssille niin heitä ei tarvitse enään sitten pelätä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aivan ehdottomasti se olisi tavattoman iso ruiske koko Suomen taloudelle. Huolimatta nykyisestä lamasta.

Asiassa on tietysti ongelmia, ilmeisesti noin 300,000 kappaletta. Asukkaat haluaisivat todennäköisesti myös muuttaa Suomeen ja se on ongelma. Jos alue saadaan tyhjänä, ongelmat olisivat pieniä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen
Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #19

Jossain arvioitiin, että tuommoinen määrä ihmisiä tulisi Suomeen Karjalan mukana, jos se olisi sallittua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lauros, minäkin jodun muuttamaan 16 km eteläänpäin Suomessa, mutta suurella todennäköisyydellä muutan Eestiin saakka, jossa minulla on asunto ja olekelu sekä työlupa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Joskus täällä kotomaassa rassaa niin paljon, että jos olisin parikymmentä vuotta uudempi, niin harkitsisin vakavasti Aimon tempun tekemistä.
Nyt ei voi muuta kuin seurata katseella, kuten armeijassa opetettiin.

Pekka Iiskonmaki

Miten 300.000 venäläistä olisi Suomelle ongelma? Etnisesti melkein samaa kansaa kuin suomalaiset.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Valtaosa alkaisi vain nauttimaan Suomen sosiaaliturvaa. Siinä olisi tarpeeksi kestämistä.
Vaikka olisivatkin etnisesti suomensukuisia, sukupolvien pituinen oppiaika venäläisyyteen on tehnyt tehtävänsä.

Pekka Iiskonmaki

#13
Olen useasti nähnyt miten hiki virtaa, kun venäläinen painaa töitä. Aluksi sen pitäisi olla ns. erityisalue, jossa olisi aluksi eri lait.

Esim. todella pienet verot, että töitä kannattaa tehdä. Sehän on suurin jarru nytkin Suomessa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Olen useasti nähnyt miten hiki virtaa, kun venäläinen painaa töitä"

Kaikessa on poikkeuksensa, tunnen minäkin venäläisiä jotka tekevät työtä (Suomessa) ja pärjäävät.
Kuitenkin meillä lähes kaikilla on venäläisistä aika nurja käsitys. Olen koko ikäni kuullut viljeltävän sanontaa: -on taas tehty ryssäksi. Se kuvaa hyvin asioitten hoitoa Venäjällä. Jokainen voi sen todeta päivän vierailulla naapurimaahan.
Oiva tehoisku tulee vaikka katsomalla Ville Haapasalon ohjelmia Venäjältä.

Toimituksen poiminnat