veksi

Venäjän pakotteet purkautumassa?

 

"Venäjän vastaiset pakotteet poistetaan ehkä jo tänä vuonna, Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa koordinoiva Daniel Fried sanoi pitäessään puhetta American Universityssä Washingtonissa."

"Hänen mukaansa näyttää siltä, että Venäjä alkaa suhtautua tilanteeseen vakavammin ja toivoo Ukrainan kriisille diplomaattista ratkaisua, Amerikan ääni kertoo.

Daniel Fried uskoo, että pakotteet poistetaan heti Minskin sopimuksen toteuduttua eli sotatoimien lopettamisen ja Donbassin vaalien jälkeen sekä kun Ukrainan itäraja on saatu entiselleen.

Friedin mielestä on toivoa, että tämä tapahtuu jo tänä vuonna.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi lisäksi, ettei Washington ollut tyrkyttänyt EU:lle Venäjän vastaisia pakotteita vaan ne ovat yhteistyön tulos."

 

Yllä olevan uutisen on julkaissut Sputniknews.

Kaikki meistä varmaan toivovat, että USA:n ja myös EU:n pakotteet  Venäjää vastaan purkautuvat vähitellen ja vallinnut taloudellinen toimeliaisuus pääsee uudelleen käyntiin. Varsinkin Suomelle pakotteitten purkaminen olisi ratkaisevaa  maan talouden uudelleen elpymiseksi .

Valitettavasti asiassa on vielä monta mutkaa matkassa. Krimin kysymys on edelleen ratkaisematta,  "Donbassin kansantasavallan” uusi asema samoin. Melkoisen vaikeaa tulee olemaan myös sopiminen Ukrainan itärajasta ja sen valvonnan aukottomasta järjestämisestä.

Oman mausteensa soppaan tuo Ukrainan pyrkiminen NATO:n jäseneksi. On lapsellista kuvitellakaan, että Ukraina nyt saamansa opetuksen jälkeen luopuisi jäsenhakemuksesta. Myös Ukrainan pyrkimys EU:n jäseneksi on selvä ja iso oka Venäjän lihassa.

Toisaalta sovun löytymiselle on  puoltaviakin  seikkoja. Suurin niistä on öljyn hinnan pysyminen hyvin matalalla ja jopa laskeminenkin nykyistä 30 dollaria alemmalle tasolle. Alhainen öljy suistaa ennen pitkää Venäjän talouden niin  syviin syövereihin, että maan politiikkaa on pakko muuttaa. Yksi muutos olisi pyrkiä jälleen varteen otettavaksi kansakunnaksi muitten kansakuntien joukossa ja muuttaa hallintoaan lähemmäs normaalina pidettävää edustuksellista demokratiaa.

Vaarana on kuitenkin, että koko maa ajautuu  hallitsemattomaan poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen. Historia kuitenkin osoittaa, että venäläinen kärsii hallintonsa taholta lähes mitä vain, joten ennustajan työ on epäkiitollista kuten aina.

Siitä huolimatta esitän ennustuksen, että Venäjä, USA ja EU eivät ainakaan tänä vuonna pääse sen lähemmäksi sopua kuin aiemminkaan. Sekin olisi hyvä, jos konflikti ei enää laajenisi mihinkään suuntaan

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä iloa Ukrainasta olisi EU:lle tai NATO:lle? Ukrainassa vallitsee niin kova korruptio, ettei se taida oikeen soveltua EU-maaksi muutenkaan.

Itse näkisin, että Suomen suurin etu on, että maamme säilyy itsenäisenä, eikä tule NATO:n ja Venäjän sotaa, jossa olisimme pahasti puristuksessa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Mitä iloa Ukrainasta olisi EU:lle tai NATO:lle? Ukrainassa vallitsee niin kova korruptio, ettei se taida oikeen soveltua EU-maaksi muutenkaan"

Niinpä niin. Asioita on kuitenkin hankalaa perua. Niin EU kuin Natokin, ovat korviaan myöten sidoksissa Ukrainaan. Molempien projekteja on pakko jatkaa jotta uskottavuus ei menisi.

Rauha olisi tietysti helppo tehdä pelkästään Venäjän vaatimuksiin suostumalla, niin vain ei ole mahdollista tehdä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä asioita pitäisi perua? Eihän Ukraina ole EU:n eikä NATO:n jäsen.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #5

Eivät olekaan, mutta molemmat ovat jo moraalisesti sidoksissa Ukrainaan.
Jäsenyysneuvottelut molempien osalta alkavat aikanaan.

Jos niin ei kävisi, se olisi suuri heikkouden osoitus ja Venäjä korjaisi sen hedelmät.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #6

Eikö voisi olla jokin välimaaston diili, jossa Ukraina olisi lännen ja idän itsenäinen puskurimaa, neutraalivyöhyke?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #8

Olisi varmaan ja se olisikin loistava tapa selvitä kunnialla tuosta kriisistä.
En vain millään voi uskoa, että Ukraina lähtisi edes ehdottamaan jotakin sellaista. He eivät luota enää Venäjään, tuskin ovat koskaan luottaneetkaan.

Venäjään ei valtiona luota ilmeisesti yksikään kansakunta, eivät nekään, jotka ovat näennäisesti hyvissä väleissä sen kanssa. Tuon asian muuttaminen tulee olemaan joskus ilmaantuvan "uuden venäjän" ensimmäinen ja tärkein tehtävä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #10

Eikö länsi ja Venäjä voisi keskenään sopia siitä, millaisia diilejä ne Ukrainan kanssa tekevät? Kummankaanhan ei tarvitse tehdä minkäänlaisia diilejä, jos eivät halua. Jos Ukraina ei luota Venäjään ja ei tee sen kanssa diilejä, niin länsi kädenojennuksena ei tee sen syvempiä diilejä, mitä Venäjä. Näin lähdettäisiin hitaasti rakentamaan uutta luottamussuhdetta Venäjän kanssa.

Venäjää ei pidä kumarrella, mutta jonkinlaista maltillista liennytystä voisi harjoittaa ja osoittaa sille, että lännen tarkoituksena ei ole saartaa ja uhata Venäjää, kunhan Venäjä ei tunkeudu länteen. Suomen ja koko Euroopan kannalta ikävin mahdollinen tilanne olisi sota Venäjän kanssa. Toki lännellä on suuremmat resurssit ja periaatteessa sen voittaisi, mutta sitten on se riski, että Suomi joutuu puolustautumaan Venäjää vastaan ja viimeisenä kostona Venäjä voi pamauttaa ydinpommin yhdessä tai useammassa lännen suurkaupungissa. Inhimilliset kustannukset olisivat kauhistuttavat ja taloudelliset biljoonia euroja siitä, että Venäjän federaatio nujerrettaisiin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #11

"Eikö länsi ja Venäjä voisi keskenään sopia siitä, millaisia diilejä ne Ukrainan kanssa tekevät? Kummankaanhan ei tarvitse tehdä minkäänlaisia diilejä, jos eivät halua. Jos Ukraina ei luota Venäjään ja ei tee sen kanssa diilejä, niin länsi kädenojennuksena ei tee sen syvempiä diilejä, mitä Venäjä. Näin lähdettäisiin hitaasti rakentamaan uutta luottamussuhdetta Venäjän kanssa."

Tuo on hieno ajatus, voisit kirjoittaa siitä blogin ja katsoa, miten siihen suhtaudutaan.
Unohdat kyllä oleellisen asian, kolmannen osapuolen, eli Ukrainan. Sen ehdoilla on kuitenkin toimittava. Luulen, että se ei ole kovin halukas sopimaan Venäjän kanssa mitään. Jos muistat, niin Venäjä kiistää osallistuneensa sotaan millään tavoin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Euro ja Dollari ovat käytännössä Venäjän johdon "parhaat" konsultit. Leipä ja elämisen edellytykset - ne ovat ennenkin kriisit ratkaisseet. Ja ehkäpä nyt - ilman suurempaa sotaa. Toivotaan nopeaa (arvioni on kaksi vuotta) - riittävää eheytymistä. Ennalleen ei tilanne palaa ainakaan kymmeneen vuoteen, koska luottamus on mennyt.

Pekka Iiskonmaki

Venäjän talous on jo niin heikossa hapessa, että on syytä antaa siimaa.

Tämä plogi saattaisi kiinnostaa Veikkoa. Siinä vedetään jo suuntaviivoja Venäjän tulevaisuuteen.

http://www.khodorkovsky.com/

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitoksia tuosta osoitteesta!

Mielenkiintoisia ennusteita ja tietoja Venäjän tulevaisuudesta.
Tunti vierähti mukavasti lueskellessa.

Toimituksen poiminnat