Venäjän pakotteet purkautumassa?

 

"Venäjän vastaiset pakotteet poistetaan ehkä jo tänä vuonna, Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa koordinoiva Daniel Fried sanoi pitäessään puhetta American Universityssä Washingtonissa."

"Hänen mukaansa näyttää siltä, että Venäjä alkaa suhtautua tilanteeseen vakavammin ja toivoo Ukrainan kriisille diplomaattista ratkaisua, Amerikan ääni kertoo.

Daniel Fried uskoo, että pakotteet poistetaan heti Minskin sopimuksen toteuduttua eli sotatoimien lopettamisen ja Donbassin vaalien jälkeen sekä kun Ukrainan itäraja on saatu entiselleen.

Friedin mielestä on toivoa, että tämä tapahtuu jo tänä vuonna.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi lisäksi, ettei Washington ollut tyrkyttänyt EU:lle Venäjän vastaisia pakotteita vaan ne ovat yhteistyön tulos."

 

Yllä olevan uutisen on julkaissut Sputniknews.

Kaikki meistä varmaan toivovat, että USA:n ja myös EU:n pakotteet  Venäjää vastaan purkautuvat vähitellen ja vallinnut taloudellinen toimeliaisuus pääsee uudelleen käyntiin. Varsinkin Suomelle pakotteitten purkaminen olisi ratkaisevaa  maan talouden uudelleen elpymiseksi .

Valitettavasti asiassa on vielä monta mutkaa matkassa. Krimin kysymys on edelleen ratkaisematta,  "Donbassin kansantasavallan” uusi asema samoin. Melkoisen vaikeaa tulee olemaan myös sopiminen Ukrainan itärajasta ja sen valvonnan aukottomasta järjestämisestä.

Oman mausteensa soppaan tuo Ukrainan pyrkiminen NATO:n jäseneksi. On lapsellista kuvitellakaan, että Ukraina nyt saamansa opetuksen jälkeen luopuisi jäsenhakemuksesta. Myös Ukrainan pyrkimys EU:n jäseneksi on selvä ja iso oka Venäjän lihassa.

Toisaalta sovun löytymiselle on  puoltaviakin  seikkoja. Suurin niistä on öljyn hinnan pysyminen hyvin matalalla ja jopa laskeminenkin nykyistä 30 dollaria alemmalle tasolle. Alhainen öljy suistaa ennen pitkää Venäjän talouden niin  syviin syövereihin, että maan politiikkaa on pakko muuttaa. Yksi muutos olisi pyrkiä jälleen varteen otettavaksi kansakunnaksi muitten kansakuntien joukossa ja muuttaa hallintoaan lähemmäs normaalina pidettävää edustuksellista demokratiaa.

Vaarana on kuitenkin, että koko maa ajautuu  hallitsemattomaan poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen. Historia kuitenkin osoittaa, että venäläinen kärsii hallintonsa taholta lähes mitä vain, joten ennustajan työ on epäkiitollista kuten aina.

Siitä huolimatta esitän ennustuksen, että Venäjä, USA ja EU eivät ainakaan tänä vuonna pääse sen lähemmäksi sopua kuin aiemminkaan. Sekin olisi hyvä, jos konflikti ei enää laajenisi mihinkään suuntaan

veksi
Sitoutumaton Kouvola

Eläkeläinen.
Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu