veksi

Kuin teuraalle talutettava lammaslauma

Ehkä tuo otsikko on hivenen liian kovasti sanottu, mutta kieltämättä pieneläkeläisten käyttäytyminen muistuttaa kohtaloonsa alistunutta lammaslaumaa. Kaikki nykyisen hallituksen, niin kuin aikaisempien hallitustenkin,  iskut vyön alle hyväksytään mukisematta, ihan pieniä protesteja lukuunottamatta. Kun tiedetään, että jopa alle tuhannen euron eläkkeensaajia on Suomessa noin 350,000 henkeä, alistuminen protestoimatta ainaiseen elintason huonontamiseen tuntuu lähes uskomattomalta.

Pieneläkeläisten elintasosta viedään siivu kerrallaan. Eläkeindeksi on leikannut eläkkeitä noin 10 vuotta. Viimeisin korotus vietiin pois kokonaan. Asumisen kustannukset nousevat, lääkkeet kallistuvat, verotus kallistuu, terveydenhoitomaksut kallistuvat. Kurjuutta on jälleen jaossa roppakaupalla.

Yhteen kansanryhmään kohdistuvat leikkaukset ovat miltei järjettömiä.  Ei voi olla tarkoitus, että maan taloudellinen asema  pyritään korjaamaan kurjistamalla yhden kansanosan elämä sietämättömäksi.

Kaiken kukkuraksi maan eläkevakuutusyhtiöissä muhii käsittämättömän iso omaisuus, yli 183 miljardia euroa. Potin suuruudesta saa käsityksen vertaamalla määrää valtion vuoden budjettiin, joka on vain kolmasosa ko. summasta. Myös Suomen valtionvelkaan eläkepottia voi verrata, sillä voi kirkkaasti maksaa Suomen velat pois kerralla.

Kerta kaikkiaan yhtälö on käsittämätön. Onko odotettavissa, että yksi kaunis päivä eläkesäästöt kaapataan valtion toimesta johonkin muuhun käyttöön? Tervehdytetäänkö maan talous kertaheitolla eläkeläisten ja työnantajien kivulla ja säryllä kootuilla miljardeilla? Entä, jos sijoitustoiminta sujuukuín yhtä huonosti kuin esimerkiksi Japanissa, jossa yhtenä vuotena sijoitukset tuottivat yli 60 miljardin euron tappiot?

Hämmästystä herättää myös se, että eläkeläiset perin vaisusti ovat kannattaneet kansalaisaloitta "taitetun indeksin muuttamisesta palkkaindeksiksi". Kannatuksia tarvitaan vielä runsaasti lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Tässä nyt arvostellaan demareita, koska leikattu indeksi oli Lipposen suuri unelma, minkä hän sitten toteuttikin. Antti Rinteen pitäisi tulla selittämään hyvissä ajoin ennen vaaleja, miten tarpeellinen ja oikeudenmukainen eläkeläisten leikattu indeksi on ja miten hyvin se sopii oikeusvaltio Suomen politiikkaan. Kepulta ja kokoomukselta ei tällaisiin asioihin liikene aikaa eikä tarmoa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

On totta, että alkuaan indeksin leikkaus on SDP:n aikaansaannos. Jostain syystä se tunnutaan siunaavan myös muitten puolueittenkin toimesta.

Kaikkein karmeimmin perussuomalaiset söivät sanansa ja tukevat aiemmista puheistaan huolimatta pieneläkeläisiä kurjistavaa politiikkaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kyllä minun kohdallani elintaso on pysynyt samana laskematta 20v eläkkeelle jäämiseni jälkeen ellei peräti ostovoimani kohonnut tänä aikana.
Ilmeisesti indeksi ei kuitenkaan ole laskenut täysin nollaan.
Kalasteluni alkaa olla kalasteltu ja metsässtys liian kallista minulle.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olemme hävinneet noin prosentin vuodessa, joinakin vuosina enemmänkin.

Vertaa eläkettäsi tänä päivänä samasta työstä eläkkeelle pääsevien eläkkeisiin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Vertaa eläkettäsi tänä päivänä samasta työstä eläkkeelle pääsevien eläkkeisiin."
Nykyinen ja silloinenkin työelämä vaati kouluttautumista tehtävässään ja sen olen eläkkeellä laiminlyönyt enkä oikein osaa verrata palkkoja siltä pohjalta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Voi olla kyse ns. näennäisetä elintason noususta. Eläkeläinen tulee toimeen vähemmällä kuin vielä työelämässä oleva ja emme ole juuri tottuneetkaan törsäämään.
Lisäksi emme todennäköisesti molemmat kuulu aivan vaatimattomampien eläkkeitten saajiin.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

En maininnut persuja, koska he eivät tee mitään nyt. Tulevaisuutta heillä ei olekaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ehkä niin.
Suuri pettymys minulle.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä jotain voidaan tehdä ja on jo tekeillä. SINÄ, joka luet tämän, allekirjoita kansalaisaloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591
Aloitteen tavoitteena on palauttaa alkuperäinen palkkaindeksi työeläkkeiden korotusperusteeksi. Taitettu indeksi köyhdyttää eläkkeensaajaa sitä enemmän, mitä kauemmin elää.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olet oikeassa. Itse olen kannattanut aikoja sitten, mutta ihmettelen syvästi, miksi kannatuksia tippuu niin hitaasti. Lähes 20.000 nimeä puuttuu vielä.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

En tiedä,mutta kun monella pieneläkeläisellä ei taida olla tietokonetta ja taitoakaan sähköisiin tunnistaumisiin,sun muihin,niin jää varmasti kirjoittamatta alle..minkäänlaista kampanjointiahan tuolla turuilla ja toreilla ei näy,eikä postiluukustakaan tipu mitään.
Jotenkin ihmettely siitä miksi eläkeläiset eivät tee mitään,tuntuu tekopyhältä taivastelulta,monet meistä ei kykene,ei jaksa,ja mitä apua siitä on,jos saa sanotuksi ettei rahat riitä,ettei ole mitään mistä vähentää senttiäkään.Yhteiskunta..lue sossu.. ei auta jos et ole juoppo,nisti,mamu,tai romani..jos olet vain vanha ja köyhä,menet leipäjonoon saamaan sen vanhan leipäkannikan sieltä ja tyydyt siihen.Entä sitten ne jotka kansanedustajina ovat lainlaatijoita,jotka voisivat lakia säätää niin,että,edes asiat pikkuisen paranis.Joka ikinen puolue on huolissaan vanhuksista ja eläkeläisistä.suomessa ei ole ainuttakaan vakavasti otettavaa puoluetta,suurin vitsi on persut,sen puolueen tavoite on nyt täyttynyt Peejii ulkoministerinä ja työmies oikeusministerinä,siinä se.Onneksi me kaikki eläkeläiset emme siihen kusetukseen alistuneet,mutta mitenkäs estät.Suomesta löytyi tyhjäpäisia äänestäjiä löytyi tarpeeksi.
Mikään muukaan puolue ei ole sen parempi..porvari on porvari,vasemmisto on täysin hampaaton..puheet siitä miten huonosti joillakin..eläkeläisillä asiat on on pelkkää tyhjän länkytystä.äänten kalastelua hyväpalkkaiseen hommaan..kuka todellakin auttaa apua tarvitsevia..ei kukaan..siis ei kukaan.Indeksejä sun muita leikataan..ei auta..olemme hiljaa..emme metsästele,emme kalastele emme käy muissakaan harrastuksissa,ei varaa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Joka ikinen puolue on vaalien aikan pitänyt eläkeläisten asiaa esillä iät ja ajat,mutta vain vaalien aikana.Vaalien väli on sitä aikaa,kun jotainta tarttis tehdä..vaan ei..se,että nyt tähän tarvitaan vielä kansalaisaloite,tuntuu aika kornilta..täyttyykö määrä,jos täyttyy käsitelläänkö jos niin tuleeko tulosta..tuskin.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

"mutta ihmettelen syvästi, miksi kannatuksia tippuu niin hitaasti. Lähes 20.000 nimeä puuttuu vielä."
Vaatii asiasta suurempaa meteliä eli markkinointia/mainostamista tms.
En tiennyt tätä ennen ko. listasta. Nimeni nyt listassa. Muut mukaan. Ei maksa mitään. Näytetään kansanedustajille ja puolueille, ettemme hyväksy epäoikeudenmukaisuutta. Mikähän Lipposella oli tässä takana?

Toimituksen poiminnat