veksi

Apteekissa odottaa yllätys

Vuoden 2016 ensimmäinen apteekkikäynti tulee olemaan monelle yllätyksellinen. Hallitus laati suuressa viisaudessaan lääkemaksuille 50 euron omavastuun. Tavanomainen lääkekorvaus astuu voimaan vasta sen jälkeen, kun tuo viisikymppinen on ensin maksettu, ainoana poikkeuksena ovat alle 18 -vuotiaat, joita omavastuu ei koske.

Pahimmin uudistus kohtelee niitä pitkäaikaissairaita, jotka ovat saaneet lääkkeensä erityiskorvattuina, sekä niitä suurta osaa ihmisiä, jotka käyttävät lääkkeitä niin vähän, että jäävät kokonaan korvausten ulkopuolelle.

Viimeksi vaalien alla lähes kaikki puolueet lupasivat isoon ääneen parantaa sairaitten, pienituloisten ja eläkeläisten asemaa. Nyt toteutuneena voi hyvin sanoa, että hallitus on suhteellisesti kaikkein rankimmin kurittanut sairaita, pienituloisia ja eläkeläisiä.

Onko tulevaisuuden vaalitaistoja kuunnellessa käsitettävä niin, että kun jotakin luvataan, niin sitä ei ole tarkoituskaan toteuttaa. Olisiko rahojen säästämiseksi kansanedustajat valittava arvalla, lopputulos tuskin poikkeaisi oleellisesti nykyisestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se arpomissysteemi saattaisi olla hyvä ajatus; silloin ei raha ratkaisisi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Olen osittain eri mieltä plogistin kanssa. Minusta sellainen, joka on työelämässä voi hyvin maksaa sen 50 euron edestä lääkkeitä vuodessa.
Kun olin vielä palkkatöissä niin ihmettelin, että miksi yhteiskunta maksaa minun muutaman euron lääkkeistä osan. En olisi sitä tarvinnut, vaikka en ollutkaan mikään suurituloinen. Eikä se nyt ole kohtuuton eläkeläisellekään, rapiat 4 euroa kuukaudessa omista.
Omavastuu 50 euroa on paikallaan niille, jotka ovat työelämässä. Sitten on asia erikseen niiden kohdalla, jotka sairastavat paljon. Se vain on niin, että yhteiskunnalla on entistä niukemmin varoja käytettävissä, joten on pakko priorisoida varojen käyttöä. Ja että niitä varoja sitte riittäisi niille, jotka niitä todella tarvitsevat.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Miten se työelämässä olo tsekataan?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Missäs kohtaa siinä on ongelma?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #5

Onko työttömillä jokin paperi? Kysyn kun en tiedä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #6

Nyt en osaa kyllä sinulle tuohon vastata. Kai työkkäristä jonkinlaisen paprun saanee?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #7

No eihän se ole edes tarpeellinen tieto, kun se 50 e omavastuu on kaikilla blogin mukaan. Mietin vaan, että jos olisi niin kuin sanoit, että vain työelämässä olevat maksaisivat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monelta eläkeläiseltä lohkaistaan 5-8% vuoden ensimmäisestä eläkkeestä pelkästään lääkkeiden omavastuuosuutena.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Niinpä lohkaistaan. Toimeentulotukea saa, jos rahat eivät riitä eli tämä ns. uudistus siirtää menoja kunnille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Monelle ikäänsä omilla toimeen tulleella eläkeläiselle ei tulisi mieleenkään hakea toimeentulotukea.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Tottahan se on, että moni toimeentulotukeen oikeutettu ei hae - systeemi pitäisi saada kevyemmäksi ja vähemmän leimaavaksi - niin sen on tarkoitettu toimivan.

Pekka Pylkkönen

Jos nyt ihan koko tätä talouskriisiä katsoo niin vain suurituloisin 5% väestöstä on tästä toistaiseksi kärsinyt. Pienituloisin 10% on saanut 2008 lukien joku 6% lisää rahuskia reaalisesti.

Lääkkeillä ikäihminen varmasti voi saada itsensä sossun luukulle mutta silloin sinne kannattaa vain pystyssä päin marssia. Sieltä saa aika paljon rahaa nykyaikana. Ja ilmaiset reseptilääkkeet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta on, että tuloerot ovat tasoittuneet köyhyysrajan alapuolella.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Suomessa keskimääräinen eläke taitaa olla noin 1300 euroa/ kuukausi.
Sillä ei juurikaan vietetä pröystäilevää elämää.
Kun katsoo hallituksen säästötoimia, niin suuri osa niistä kohdistuu juuri tuohon kansanryhmään, tai vieläkin pienituloisimpiin.

Ei se 50 € työssäkäyville ole juuri mitään, pienituloisille, sairaille ihmisille sillä on merkitystä.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Tosiaan muistan kun kävin apteekissa hakemasta omia lääkkeitä, niin kelakortilla sain muutaman euron ostoksesta parin euron alennuksen. Ihmettelin apteekkarille silloin, että mitä varten minäkin työssä käyvä saan kelakorvauksen vielä näin pienestä ostoksesta. Hän sanoi, että niin se vaan menee.
Silloin ajattelin, että kyllä kela tuhlaa minunlaisiin asiakkaisiin turhaan euroja.
Nekin rahat olisi mieluummin suunnattu eläkeläisille tai paljon lääkkeitä käyttäville sairaille.
Tarkennuksena, että olin vain tavallinen palkannauttija, en suurituloinen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Korvausten hyödyntäminen on vapaaehtoista. Olisit jättänyt ottamatta. Lääkkeet saa kyllä lunastettua ilman kelakorttiakin vaikka henkilöllisyystodistuksella. Vähän sama kun marina lapsilisistä, joita ei tarvi. Kukaan ei ole kuitenkaan jättänyt hakematta :D

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #21

Nyt ei ole kyse marinasta tai siitä, että olisin jättänyt kelakortin näyttämättä. Kyseenalaistin vaan tämän systeemin, kun on sitä niukkuutta vain jatkossa jaettavana, niin riittäisi edes niille, jotka niitä tukia todella tarvitsevat.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #22

Haluat siis lisää byrokraatteja määrittelemään kenelle ne parin euron kelakorvaukset kuuluvat? Tuollaisten päätösten teko maksaa hieman enemmän yleensä kuin sen pari euroa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #26

Ville Ylitalo

Kelan korvaamien lääkekorvausten määrä on n. 1,3 miljardia euroa. Kyllä tähän summaan voisi pientä byrokratiaa suunnitella.

Lääkkeet ovat kalliita. Minun glaukooman kurissapitämiseen tarvittava silmätippa-annos maksaa ilman lääkekorvausta yli 70 euroa. Kertaostoksella omavastuu on kuitattu.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #27

Lääkärin määräämien lääkkeiden käyttö on kokonaisuudessaan kansantaloudelle niin kannattavaa, että sitä kannattaa tukea. Ajatellaanpa nyt, että joku porho saa turhaan korvausta lääkkeestä, johon hänellä on varaa muutenkin. Hän on kuitenkin maksanut oletettavasti veroja ja näin ollen oikeutettu saamaan myös jonkin verran hyötyä maksamistaan veroista. Lääkkeistä saatava hyöty on usein monin verroin suurempi kuin niistä aiheutuvat kustannukset. Siksi yhteiskunnan on järkevää tukea lääkkeiden hankintaa.

Ei ole järkevää rakentaa sellaista ylimääräistä kontrollijärjestelmää, jonka tarkoituksena on heikentää lääkkeiden käytön kannustimia, jos ei siitä ole osoitettavissa jotain erityistä hyötyä. Euron säästöllä saa ehkä puoli euroa lisää byrokratiaa ja pahimmassa tapauksessa monen euron tappiot kun lääkärin määräämät lääkkeet jäävät käyttämättä. Jos kelan korvauksia pitäisi tulevaisuudessa erikseen hakea, monelle sairaalle ja iäkkäälle se olisi liian raskas prosessi ja silloin lääkkeet jäisivät hankkimatta. Itse lähtisin mielummin kehittämään järjestelmää siihen suuntaan, että lääkärin määräämät lääkkeet olisivat eläkeläisille ja alle 18-vuotiaille ilmaisia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Vähän siinä ja siinä. Approksimoiden kaikki (perusterveydenhuollon) hoitojonossa olevat potilaat paranevat ilman hoitoa ja lääkkeitä ihan vain jonottamalla. Voi olla että kokonaisuuden kannalta olisi edullisempaa olla käyttämättä lääkkeitä. Etenkin verenpaine- ja kolesterolilääkityksen hyödyt on kyseenalaistettu aika laajalti, ja niitähän suomalaiset syövät. Eniten euromääräisesti tietysti masennuslääkkeitä jotka voisi korvata lenkkeilypakolla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #31

Ei ole edullisempaa olla syömättä lääkkeitä. Suomessa olisi kuolleisuus aivan eri tasolla, jos ei esimerkiksi diabetestä lääkittäisi. Lapset kuolisivat tulehduksiin, tuberkuloosiin, kurkkupaiseisiin ja erilaisiin rokkoihin.

Toki kaikkien lääkkeiden osalta hyödyllisyyttä pitää arvioida koko ajan kun tutkimustieto lisääntyy ja mielenterveysongelmissa pitäisi suosia terapiaa ja muita tehokkaita hoitokeinoja lääkkeiden sijaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

No juu, eiköhän tosiaan pelkät rokotuksetkin tee jo lääkkeistä kokonaisuutena kannattavia.

Ainakin sen olen huomannut tässä erästä läheistä seuratessa että lääkkeitä menee helvetisti hukkaan kun niitä voidaan joutua kokeilemaan kymmentä eri merkkiä eri vahvuuksilla ja aina pitää ostaa se 100 kpl boksi. Kaapit täynnä todella kalliita, käyttämättä jääviä lääkkeitä. Viime vuonnakin enemmän lääkekorvauksia meni hukkaan kuin hyötykäyttöön.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #26

En tiedä mitä pyrokratia maksaa, mutta se ei saa olla uudistusten esteenä. Minun argumentit on siinä, että kohdistetaan paremmin rajalliset korvausrahat niille jotka niitä todella tarvitsevat.

Pekka Pylkkönen

Pitää kuitenkin muistaa että tonnillakaan ei päästä lähellekään Suomen pienituloisimpia. Mutta kuten sanoin, lääke- ja sairaanhoitokulut voivat kyllä tehdä vähän suurempituloisestakin konkurssikypsän jos sinne sossuun ei mene. 50€ ei ole edes opiskelijalle mitään - jos se vain jäisi siihen.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kävin tänään apteekissa. Reseptilääkkeet maksoivat minulle sen 50 + 4 euroa.

Tästä lähti Suomi nousuun.

Pekka Pylkkönen

Mitä mieltä olet, oliko se sen arvoista? Mitä olisit tehnyt sillä ylimääräisellä viidellä kympillä? Entä mitä kuvittelet että se joka viime vuonna maksoi sen 50€ puolestasi - koska jostainhan se raha on tullut jos sinun ei sitä tarvinnut maksaa - tekee nyt sillä?

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Oliko se Jarmollakaan ylimääräinen 50 ? Joillakin ei totisesti ole olemassa ylimääräisiä viisikymppisiä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pylkkönen; Oli se sen arvoista. Minulla on kohtuullinen eläke. Naapurillani ei ole ja hän on kusessa.
Olen muuten esittänyt, että lapsilisiäkin tulisi jakaa vain tarvirsijoille.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #23

Minulle tulee vain liian usein sellainen kuva että jokaista etua pidetään itsestäänselvänä välittämättä lainkaan että miten se etu tuotetaan. Maassa on viisi ja puoli miljoonaa ihmistä omine haluineen, tarpeineen ja himoineen käsi ojossa tai pitämässä lompakostaan kiinni kynsin hampain. Jotenkin meidän pitäisi ottaa huomioon ihan kaikki. Herlinit ja ne sängyssä makaavat hengityshalvauspotilaat. Lapset ja eläkeläiset. Saajat ja maksajat.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No eipä oma eläkkeenikään aikanaan mikään iso tule olemaan. Pyrin etukäteen valmistautumaan siihen ettei elintason kuulukaan olla sama kuin nyt.

Vaan joku 50€ omavastuu on pässinlihaa jos sillä saadaan aikaan painetta rukata sitä velkakelloa ja veroastetta.
Tähän astihan sen viisikymppisen on maksanut joku muu.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Onpahan tällä ainakin yksi tervehdyttävä vaikutus. Nyt ainakin tiedän, mitä eräät lääkkeet oikeasti maksavat. Tähän asti olen tiennyt sen vain yhdestä reseptilääkkeestä, joka uutena ei kuulu, vielä, kelakorvattavien piiriin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei tuo 50 euron omavastuun tuleminen ole itsestään selvästi kaikille negatiivinen juttu, sillä uuden lain mukaan "Lääkkeiden peruskorvaus nousee nykyisestä 35 prosentista 40 prosenttiin." Siis kun tuo 50 euron omavastuun raja ylittyy saa aiempaa suuremman korvauksen lääkekustannuksista. Kalliimmista lääkkeistä saa enemmän korvausta kuin aiemmin.

Vuonna 2016 lääkkeiden vuosiomavastuu (lääkekatto) on 610,37 euroa.

Alla olevasta linkistä luettavissa yksityiskohtaisempaa tietoa.
http://www.kela.fi/ajankohtaista-yhteistyokumppani...

Muuten edellinen hallitus ja eduskunta olivat jo hyväksyneet omavastuuosuudeksi 45 euroa, jonka uusi eduskunta on nostanut 5 eurolla 50 euroon.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1426825680385

Suvi Eskelinen

Isot herrat voisivat leikata vaikka omasta palkastaan! Aina leikataan heiltä, joilta ei missään nimessä olisi varaa leikata yhtään.

Toimituksen poiminnat