veksi

Joulukirje vanhukselta

Jouluviikon ensimmäisen päivän kääntyessä iltaan, istahdin lukemaan ystäväni lähettämää joulukirjettä.  Ystäväni on jo vanha, mutta silti kulunut vuosi oli ollut hänelle mielenkiintoinen ja tapahtumia täynnä. Oli vietetty rauhallinen kesä maaseudulla, perheeseen oli syntynyt uusi lapsenlapsi ja pari syvää tyydytystä antanutta projektia oli tullut lopullisesti toteutettua. Kaikenkaikkiaan, ihan hyvä vuosi.

Kirjeestä oli aistittavissa myös syvää huolta tulevasta. Monen vuosikymmenen työllä tienattu eläke pienenee pienenemistään. Muutaman vuoden sisällä, eli aivan lähitulevaisuudessa oli jo näkyvissä päivä, jolloin eläke ei enää riittäisi kunnialliseen ja ihmisarvoiseen elämään. Laskelma oli helppo tehdä: tulot pienenisivät vastaisuudessakin ainakin prosentin, parikin, vuodessa ja menot lisääntyisivät vuosittain sitäkin runsaammin.

Kirjeestä näki hyvin, että ystävääni oli tuleva kehitys mietityttänyt paljon. Onko Suomessa vanhusten kunnioittaminen pyyhkäisty sivuun aivan turhana? Onko vanhuksista todella tullut nyky-yhteiskunnalle  tuottamaton ja rasittava taakka, jota vain pitää raahata mukana kun eroonkaan ei pääse.

Lukiessani ihmettelin hänen aivan tarkkoja tilastoja nykyhetkestä. Eläkerahastoissa on eläkevaroja yli 183 miljardia euroa. Niistä ei jostain syystä voi käyttää murto-osaakaan eläkeläisten hyväksi,  vaikka se ei olisi valtion budjetista pois. Mihin niitä säästetään, vielä huonompien aikojen varalleko?

Kirjeessä oli vielä yksi kohta, joka sitten lopulta sai minut kirjoittamaan tämän blogin. Kun vanhojen, eläkevaroja tuhlaavien eläkeläisten arvostus on näin alhalla, niin olisiko eläkejärjestöjen alettava ajaa Suomeen eutanasian sallivaa lakia? Jokainen voisi niin halutettaan auttaa yhteiskuntaa sen taloudellisessa ahdingossa siirtymällä vapaaehtoisesti syrjään. Monille se voisi olla helpotus taistellessa vanhuuden kipuja vastaan riittämättömällä varallisuudella.

Myönnettävä on, että sama asia on vilahtanut allekirjoittaneenkin mielessä joskus pahana päivänä.

 

Kuitenkin: Hyvää Joulua maan hallitukselle, vaikka se on tyystin syönyt vanhuksia koskevat sanansa, Hyvää Joulua kaiklle eläkeläisjärjestöille, vaikka niitten edunvalvontatoimista ei ole tullutkaan juuri mitään, Hyvää Joulua työmarkkinajärjestöille, jotka unohtavat ihmiset kokonaan heidän jäädessään eläkkeelle, Hyvää Joulua kaikille maan eläkerahastojen johtajille, jotka tällä hetkellä ovat palkkakuopassa vaikka istuvat vaarallisen korkean rahavuoren huipulla ja lopuksi Hyvää Joulua Tasavallan Presidentille, vaikkakaan hän ei ole puhunut ISOJA SANOJA vanhusten puolesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

http://demokraatti.fi/jattimainen-kansallisomaisuu...

Aika vaikeaa on tavallisen eläkkeennauttijan käsittää miksi näin menetellään.
Ei ainakaan olisi ollut tarvetta leikata pois ensi vuoden indeksikorotusta, jolla sitä paitsi olisi lisätty kotimaista kulutusta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

– Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) TV-puheessa ja ministereiden tiedoissa on miljardien virhe.

Näin painavasti sanoo ex-eläkeasiantuntija, sosiaalineuvos Veikko Simpanen (sd.) Espoosta Demokraatille torstaina lähettämässään viestissä.

– Onko kysymys pääministeri Sipilän tietämättömyydestä vai harhauttiko hän tahallaan kansaa puhuessaan taas Suomen kovasta velkaantumisvauhdista? Samaa väärää tietoa toistavat muutkin ministerit, Simpanen kirjoittaa.

Hän toimi aikoinaan keskusjärjestö STTK:ssa sosiaalisihteerinä ja istui useammankin eläkeyhtiön hallituksissa ja asiantuntijana eri työryhmissä.

Simpasen mukaan kansainvälisissä eri maiden talousvertailussa katsotaan Suomen julkisen talouden varallisuudeksi myös Suomen lakisääteisten työeläkkeiden maksamiseksi rahastoidut varat.

Sipilän väite siitä, että Suomi velkaantuu joka tunti ei pidä paikkaansa, sillä Suomen valtion varallisuudeksi katsottavat lakisääteisten eläkerahastojen sijoitustuotot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin valtion velan oton kasvu.

– Lakisääteisten eläkkeiden eläkerahastojen varat olivat 182,9 miljardia euroa 30.6.2015. Lakisääteisten eläkerahastojen reaaliset sijoitustuotot vuoden 2015 kahden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana olivat 5,7 %. Samaa suuruusluokkaa ovat eläkerahastojen sijoitusten vuosituotot olleet keskimäärin koko tämän vuosikymmenen ajan, Simpanen muistuttaa.

– Sipilän väite siitä, että Suomi velkaantuu joka tunti ei pidä paikkaansa, sillä Suomen valtion varallisuudeksi katsottavat lakisääteisten eläkerahastojen sijoitustuotot ovat tänäkin vuonna suuremmat kuin valtion velanoton kasvu ja näin on ollut myös koko tämän vuosikymmenen kaikkina vuosina ja myös aiempina vuosina ja vuosikymmeninä, Simpanen sanoo.

Eläkerahastot ovat hänen mukaansa kasvaneet kasvaneet jatkuvasti. Olemme säästäneet tuleville sukupolville vuodesta 1962 lähtien jo yhteensä eläkerahastoihin noin 183 miljardia euroa ja säästämme koko ajan lisää. Tänäkin vuonna noin 10 miljardia euroa.

– Jätämme siis varallisuutta lapsillemme ja lapsenlapsillemme joka päivä kasvavan määrän emmekä suinkaan vähenevää määrää.

Yllä Sosialidemokraatista lainaamani kirjoitus. Minulle se antoi ajattelemisen aihetta. Vähän pelottavalta tuntuu se, että varat lasketaan mukaan Suomen valtion varallisuuteen. Ne on kerätty köyhältä kansalta pelkästään eläkkeitä silmällä pitäen. Onko ne mahdollista käyttää joskus jonkun hallituksen mokien maksamiseen.
Toinen mahdollisuus on, että varoille käy kuten Japanissa, yhdessä vuodessa eläkerahastot tekivät 60 miljardin euron tappiot.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ja kuinka monelta vanhukselta on viety eläkerahat kerrostalon uudessa remonttisuunnitelmissa, että kun mummo ei tajunnut myydä asuntoaan ajoissa ennen suuria ja kalliita remontteja (=vesiputkiremontti 700e/m2). Nyt sitten maksaa kohtapuoleen remonttien edistyessä yksin jo nuoruudessaan aviomiehensä kanssa maksamastaan 100m2 asunnostaan karmeaa n. 1300 euron vastiketta. Ja kun ei saa myytyä asuntoaan Oulun vaikeasta isojen kerrostaloasuntojen myynnin vaikeudesta johtuen, joutuu laittamaan vanhuuden eläkkeensä, jo kerran aviomiehensä maksamalleen kerrostalo-osaakkeelle. Niin aviomies kuoli ja jätti kohtuullisen hyvän lesken eläkeen, mutta nyt lesken eläke menee liki kokonaisuudessaan ison kerrostalo-osakkeen uudistamiseen.

Mikä 80-vuotiaalle leskelle neuvoksi, että pääsisi eroon kohtuu hinnalla uudelleen maksettavasta osakehuoneistostaan, josta korjauksen ajan maksut käyvät hänelle lian suuriksi eläkkeellään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Lisäksi mummo maksaa noin isosta asunnosta melkoista kiinteistöveroa ilman mitään vastinetta.
Melkoinen oravanpyörä, josta on paha pois päästä. Täydessä pattitilanteessa asunto kannattaisi lahjoittaa valtiolle tai luovuttaa ennakkoperintönä seuraaville sukupolville ja muuttaa pieneen vuokra-asuntoon. Rahaa jäisi muuhun elämiseen.

Toimituksen poiminnat