Hinnat halpenevat enää vain Lidlissä

S-liike aloitti alkuvuodesta hintojen halpuutuskampanjan, johon K-kaupat vastasivat lähes välittömästi. Asiakkaat tervehtivät halpuutuskampanjoita ilolla, yleisesti oltiin jo pitkään epäilty kauppojen hínnoittelevan tuotteita ylihintaisiksi. Myös kauppojen luksusrakentaminen ja kilpailun rajoittuminen todellisuudessa vain S ja K-ryhmien keskeiseksi, lisäsi epäilyä hinnoitteluun.

Halpuutus näytti ainakin jossain määrin tehoavan, koska ruokakorin hinta laski vertailussa helmikuusta 2015 kesäkuuhun 2015. Vertailussa näkyi S ja K-ryhmien halpuutuskampan vaikutukset.

Yllättävää on, että nyt joulukuun alussa tehdyssä vertailussa ruokakorien hinnat jälleen kallistuivat. Syynä voi olla normaali kausihintojen vaihtelu, mutta se tuskin selittää läheskään kaikkea. Vertailussa mukana ollut LIDL jatkoi hintojensa laskemista ja oli joulukuun vertailussa ainoa hintojaan halventanut kauppaketju.

Vertailun tulokset ovat mielenkiintoisia ja herättävät monia kysymyksiä. Ovatko S ja K-ryhmien halpuutuskampanjat lopulta vain tehokkaita mainoskikkoja? Onko aiemmin ollut olemassa kenties jonkun asteinen salainen hintasopimus kahden pääkilpailijan välillä turhan hintakilpailun estämiseksi? Pakottiko Lidlin tulo jakamaan markkinoita avaamaan ainakin näennäisen hintakilpailun?

On mielenkiintoista seurata kauppaketjujen tulevia toimia. Kilpailu ei tule jäämään tähän, uusia keinoja varmasti suunnitellaan kuumeisesti. Maa- ja  puutarhatalous, meidän kotimaisen ruuan tuottajamme, seuraavat tulevia toimia pelolla. Jos hinnat halpenevat,  jo muutenkin vaikeuksissa kamppaileva maatalous ja elitarviketeollisuuskin, joutuvat ainakin osin maksumiehiksi. Maksajia löytyy myös kaupan henkilökunnasta, työehdot huononevat ja ennestään huonot palkat vieläkin huononevat.

Mielenkiintoista on myös seurata, miten käy nyt kiivaana käyvän "korttipelin". Etukortit eivät ole asiakkaille tuottoisia, vaan päinvastoin. Joka euro korttikustannuksista on ladattu hintoihin, halusimme tai emme.

Ainoana "kortittomana" operoiva LIDL maksaa bonukset suoraan käteen jokaisen ostoskerran yhteydessä.

 

 

 

veksi
Sitoutumaton Kouvola

Eläkeläinen.
Herastuomari, joka lueskelee, kalastelee, metsästelee ja politikoi silloin tällöin, ihmettelee vilpittömästi maailman menoa, sekä kirjoittelee satunnaisesti sattumanvaraisista aiheista tai ihan aiheettakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu