veksi

Eläkeläiset elättävät meistä monia

Viikonloppuna tuli käväistyä teatterissa. Katsomo oli täynnä viimeistä paikkaa myöten, esityskappale oli mainio ja tunnelma sitä myöten korkealla. Väliajalla tuli seurattua minkälaista yleisöä paikalla oli. Porukka oli kuten aina ennenkin, 80-90 prosenttisesti eläkeläisiä.

On täysin oikeutettua sanoa, että eläkekansa pitää tässä maassa yllä monenlaisia toimintoja. Teatterit, matkatoimistot, bussiyhtiöt, laivayhtiöt, ravintolat ja monet, monet muut palvelut lamaantuisivat muutamassa viikossa, jos eläkekansa lakkaisi niitä käyttämästä.  Parin viikon lakko jo näkyisi koko maan toiminnoissa.

Eläkettä nauttii nyt ensimmäinen sukupolvi, jossa jokainen saa ainakin takuueläkkeen. Suurin osa sukupolvesta on tottunut elämään puutteessa, eikä tuhlaa nyt eläkkeelläkään. Siksi raha tuntuu monella riittävän, vaikka tulo olisi vähäisempääkin. Kaikilla se ei kuitenkaan riitä edes välttämättöminpään.

Valitettavasti maan hallitus ei tunnu antavan eläkeläiskansalle mitään arvoa. Se ei suostunut korottamaan verotuksen eläketulovähennystä, vaikka korotti työtulovähennystä työssäkäyville. Näin eläkeläiset ja palkannauttijat asetettiin jälleen eriarvoiseen asemaan, vaikka jo perustuslakimme kieltää eriarvoistamisen.

Eläkkeitten pieneneminen näkyy kotimaisen ostovoiman hiipumisena, mihin ei olisi ollenkaan varaa. Kaiken lisäksi eläkerahastomme kasvavat kuin pullataikina, joten olisi ollut täysin mahdollista, verotuksen alentamisen lisäksi, myös purkaa taitettu indeksi , joka on alentanut eläkkeitten tasoa jo pitkään. Pahimmassa tapaksessa käy kuten Japanissa, missä eläkerahastot tekivät 60 miljardin tappiot.

On sääli, että nyt eläkkeellä oleva raivaajasukupolvi näyttää saavan saman kohtelun kuin sodasta palanneet rintamamiehet aikoinaan. Arvostus tulee vasta sitten kun heitä ei enää ole!

 

Seuraava sukupolvi joka tulee eläkeikään muutamien vuosien kuluttua, on kasvanut toisenlaisessa maailmassa. Se ei ole oppinut säästämään, vaan elämään velalla. Sen eläketarina on varmasti täysin toisenlainen kuin nykyisen eläkeläispolven.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/11/3...

Toivottavasti suomalaiset eläkerahastot eivät tee samankaltaisia tappioita. Jos niin käy, silloin otti ohraleipä.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Miljardi helposti kansantalouden käyttöön.
Miten ?
Työeläkeläisille 4 % korotus eläkkeisiin. 90% jäisi pyörimään kulutukseen, kulttuuriin, ruokaan, vuokriin jne.
Nopea tapa elvyttää viemättä keneltäkään tänään elävältä.

Tulisipa korvattua osa leikattua indeksiä.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Niinpä! Yksinkertaista ja simppeliä.
Lisäksi tuo raha saattaa liikahtaa saman vuoden aikana moneen kertaan, ja aina siitä osa pyörähtäisi veroihin.

Pekka Pylkkönen

Tuo on aika puolueellinen näkemys. Myöskin tuon kotimaisen ostovoiman vaikutukset näyttävät olevan vain negatiivisia. Kriisin aikana ostovoima on kasvanut, erityisesti pienituloisilla, mutta se raha on käytetty tuonnin kasvattamiseen. Suomalaista ostetaan aina vain vähemmän. Yhtenä syynä on suomalaisen tuotannon kalleus, ja siellä suurin veroerä ovat nimenomaan sotu-verot. Eli nykyisten eläkeläisten eläkkeiden rahoitus.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"mutta se raha on käytetty tuonnin kasvattamiseen"
Oletko sitä mieltä, että juuri eläkeläiset kasvattavat tuontia?

Pekka Pylkkönen

Tuohon on mahdotonta vastata. Kommentti koski enemmän yleisesti tekstisi kohtaa jossa kirjoitit ettei ostovoimaa tulisi heikentää. En keksi mitään syytä väittää että eläkeläiset käyttäisivät sen enempää tai vähempää suomalaisia tuotteita kuin muutkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni nykyinen eläkeläinen muistaa vielä ison perheen ja niukan ajan, jossa varttui, joten ns. pieneläminen ja säästäväisyys ovat heille tuttuja - ei katastrofeja. Turha velanotto - asuntovelkaa lukuun ottamatta - on heille merkinnyt ns. tarpeetonta tuhlaamista.

Tuhlaavaisuuden puute saa monet silti pukeutumaan hyvin, vaikkakin edullisesti, sillä kirpparin asiakkaidenkin joukossa rikkaaksi mainostettuja ikäihmisiä on kosolti.

Myös esim. orkesterikonserteissa yleisön keski-ikä on melko korkea, mutta se kertonee kuitenkin enemmän ko. ikäluokkien sivistysasenteesta kuin suuresta rahan ja rikkauden määrästä. Nuorempi polvii maksaa maltaita päästäkseen massakonsertteihin tai festareille.

Siinä, missä moni eläkeläinen lähtee säästöillään ensi kertaa esim. Roomaan, nuori köyhyyttä valittava polvi on jo käynyt Amerikat, Alppilomat, Aurinkorannat ja kaupunkilomat moneen kertaan.
Silti moni avustaa vielä lapsiaan ja lapsenlapsiaan.
Näin hieman kärjistäen... :-)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Siinä, missä moni eläkeläinen lähtee säästöillään ensi kertaa esim. Roomaan, nuori köyhyyttä valittava polvi on jo käynyt Amerikat, Alppilomat, Aurinkorannat ja kaupunkilomat moneen kertaan.
Näin hieman kärjistäen... :-)"

Harvinaisen totuudenmukaisesti sanottu. Kaikessa säästetään usein loppuun saakka, koska siihen vain on totuttu. Työelämän aikana matkusteluvarallisuus oli useimmilla vähissä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Meiltä eläkeläisiltä valta osa ajasta kuluu omien olojen ruikuttamiseen, kun emme oikein muuhun pysty. Se pitää pirteänä. Kun katselee lomamatkalla turistien ikäjakautumaa, niin voisi sanoa, että eläkeläiset ovat ne, jotka kantavat ostovoimaa kotimaasta ulkomaille.

Yksi parhaimpia eläkkeen korotusmenetelmiä on käydä ahkerasti kansallisoopperassa. Eläkeläislippu maksanee alle 30 € ja todelliset kustannukset lippua kohti ovat kiinteistökulut mukaan lukien noin 300 €; erotus tulee yhteiskunnalta. Teatteripuolella 'eläkeläislisä' ei ole aivan näin suuri.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Yksi parhaimpia eläkkeen korotusmenetelmiä on käydä ahkerasti kansallisoopperassa. Eläkeläislippu maksanee alle 30 € ja todelliset kustannukset lippua kohti ovat kiinteistökulut mukaan lukien noin 300 €; erotus tulee yhteiskunnalta. Teatteripuolella 'eläkeläislisä' ei ole aivan näin suuri."

Muutamaan oopperanäytäntöön saattaisit päästä jopa alle kolmella kympillä.
Esim. halvin Oopperan kummituksen lippu eläkeläiselle taitaa maksaa 68 €.

Eipä silti, hyvä "säästö" siitäkin vielä jäisi.

Toimituksen poiminnat