veksi

Onko Suomi enää itsenäinen?

Suomalaiset juhlivat kohta valtion 98 itsenäisyyspäivää. Joittenkin mielestä Suomen itsenäisyydestä on enää jäljellä kuitenkin vain pieni osa, sillä oleelliset itsenäisen valtion symbolit kuten oma raha ja suuri osa lainsäädäntövaltaa on luovutettu pois.

Onneksi meillä on vielä jäljellä muutamia itsenäisen valtion tunnuksia, omat puolustusvoimat ja niitten myötä puolueettomuus, verotusoikeus, tuomiovalta ja kaikkein tärkeimpänä omat, tarkat ja kaikkien tunnustamat rajat, joita lisäksi itse , kenenkään siihen puuttumatta, vartioimme.

Tärkein itsenäisyyteemme vaikuttava asia on tällä hetkellä liitymmekö lähivuosina NATO:n , vai emme. Liittyminen kaventaisi entisestään itsenäisyyttäämme, vaikkakin se kenties toisi varmuutta ja jatkuvuutta jäljellä oleville itsnäisyytemme rippeille.

Pienen maan kannattaa  aina huolellisesti harkita ulkopolitiikkaansa. Jokainen maa on yksiö, jolla on alueelliset ja historiallisetkin rajoitteensa. Kannattaa vaikka kääntää katse eteläiseen naapuriimme VIroon,  joka historiansa vuoksi on ollut äärimmäisen halukas liittymään kaikin tavoin länteen, varmentaaksen näin jälleen takaisin saadun itsenäisyyden jatkumisen. Venäjän pelko painaa vaakakupissa paljon enemmän kuin pieni isenäisyteen syntyvä vaje.

Jokainen meistä tietää virolaisten tuntevan itsensä vapaammiksi ja itsenäisemmiksi kuin ehkä koskaan historiansa aikana. Heillä on nyt turvanaan Nato ja Euroopan Unioni, jotka molemmat, vaikkakin samalla vievätkin palasen virolaisten itsenäisyydestä, turvaavat ja takaavat Viron kansan itsehallinnon säilymisen.

Valtion itsenäisyys ei ole mikään yksiselitteinen asia. Kulloinkin vallitsevat tilanteet määrittävät ja vaikuttavat itsenäisyyden olemukseen ja määrään. Lisäksi maailma koko ajan globalisoituu, halusimme sitä tai emme. Muuttumisesta on vain pyrittävä ottamaan talteen kaikki kansakunnalle tulevat hyödyt ja yritettävä torjua kaikki sen mukana tulevat haitat. Tulevaisuus näyttää, onko joskus globalisaatiolle jopa pakko panna rajoja, jos itsenäisyytemme halutaan säilyttää.

Juhlitaan siis hyvillä mielin jäljellä ollevaa itsenäisyyttämme ja kunnioittakaamme kaikkien muitten kansallisvaltioitten itsenäisyyttä ja olemassaoloa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Olenko väärässä että ensin juhlimme 98. Itsenäisyyspäivää? Toki se 99. tulee myös...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Oletpa oikeassa.
Toki 99. tulee myös.
Asia ei kuitenkaan muutu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei ole ja itsenäisyyden muistopäivän aikana asia pitäisi saada keskusteluun. Suomi menetti itsenäisyyden EU-lle vaikka kyseessä piti olla valtioliitto Euroopan Yhteisö (EY).

Toimituksen poiminnat