veksi

Olen hyvin, hyvin pettynyt

Perussuomalaisten nousu Suomen poliittiselle kartalle oli monen suomalaisen mielestä parasta, mitä poliittisella agendalla oli tapahtunut pitkiin aikoihin. Oli tullut uusi puolue, jolla näytti olevan muita puolueita selvästi parempi poliittinen moraali.  Jos jotakin luvattiin, se myös luvattiin pitää.

Ensimmäisen "jytkyn" jälkeen kaikki oli vielä suurinpiirtein kunnossa. Hallitukseen ei menty, koska hallitusohjelma ei sisältänyt niitä tavoitteita joita puolueella ja sitä äänestäneillä kansalaisilla oli.

Pieniä soraääniä oli jo kuitenkin ilmassa. Uudet ja kokemattomat edustajat, niin eduskunnassa kuin kuntapolitiikassakin, töppäilivät enemmän kuin kapallinen kirppuja. Skandaali skandaalin perästä oli ilmassa, eikä varoituksen sanoja kukaan vaivautunut kuuntelemaan.

Seuraavat eduskuntavaalit toivat mukanaan "jatkojytkyn". Puolueen kannatus ei ollut hävinnyt, oppositiopolitiikkaa oli ollut helppo tehdä maan talouden painuessa aina vain syvemmälle suohon.

Nyt oli kuitenkin lähes pakko mennä hallitukseen mukaan. Hallitusneuvotteluissa ilmeisesti etusijalle asetettiin hallitukseen pääsy ja luovuttiin lähes kaikista niistä tavoitteista, joita äänestäjät olivat puolueelle asettaneet. Puolue oli täten astunut samaan luokkaan kaikkien muitten puolueitten kanssa, sen sanoilla ja teoilla ei ollut enää mitään yhteistä. Se menetti hetkessä täysin äänestäjiensä luottamuksen.

Tämän kaiken lisäksi puolue sekoilee edelleen entistä pahemmin. Se ei ole onnistunut muokkaamaan puolueesta demokraattisilla menettelytavoilla toimivaa kansalaisten puoluetta, vaan siellä mitä ilmeisimmin vallitsee yhden miehen demokratia, jolla ei tänä päivänä enää ole tulevaisuutta. Sama mies, joka nosti puolueen ylös, ajaa sen näköjään myös alas.

Puolueessa vaikuttavien yhteistä laajaa tietämystä ja osaamista ei ole osattu hyödyntää demokraattisella tavalla.

Olen äärimmäisen pettynyt!  En ole puolueen jäsen, en oikein kannattajakaan, mutta olisin suonut mielelläni persuista kasvavan hyvän suomalaisen politiikan toteuttajan, joka toimisi malliesimerkkinä kaikille muille.Politiikan tekemisessä olisi ollut todella paljon korjaamisen ja uusimisen varaa.

 

1200 lukijaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itsekin olen varsin pettynnyt perussuomalaisiin, vaikken ollutkaan heitä äänestänyt. Ja tällaisella tempulla vain varmistivat, etten minä ja tuskin kovin moni muukaan äänestä jatkossakaan. Tämä puolue edes vaikutti sellaiselta jolla olisi selkärankaa, joka ajaisi pienen suomalaisen etuja ja kuuntelisi kentän ääntä. Mutta ei. Takki kääntyi vähän joka asiassa, erimielisille annetaan potkuja ja kaiken lisäksi puolue ei edes noudata omia sääntöjään, vaikka Soini oli kritisoinnut samasta asiasta Euroopan Unionia. Ja tämä EU-kriitisyyskin on laimentunut ajan mittaan. Aluksi vaadittiin eroa EU:sta ja eurosta, sitten jossain vaiheessa tyydyttiin tilanteeseen ja alettiin moittimaan EU:n ongelmia, aiheestakin. Lopuksi oltiin Kreikka-tukipaketteja vastaan, mutta sitten mennään hallitukseen, joka suostuu tällaiseen. Ja puolue istuu hallituksessa, joka pistää köyhät kyykkyyn ja on luopumassa harmaan talouden vastaisesta taistelusta. Mahtaa Veikko Vennamo kääntyä haudassaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Mahtaa Veikko Vennamo kääntyä haudassaan."
Tuskin kääntyy. Hän olisi voinut jopa ennustaa mitä tapahtuman tulee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Veikko Vennamolla oli aivan samanlainen johtamistyyli puolueessa, tosin ehdokkaiksi ei otettu rattijuoppoja eikä asiapapereiden väärentäjiä.
Vennamolla oli seula, mutta Soinilla välppä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen seurannut näitä Usarin blogeja ja kommentteja vuosikausia. Hyvin monet ennustivat vuosia sitten PS:n sotkeutuvan omiin sukkiinsa ja sen hiipuvan takaisin pienpuolueeksi. Tai häviävän poliittiselta kentältä. Edeltäjänsä SMP:n rataa seuraten.
Nykyinen keskustalainen pääministeri taisi tehdä samoin kuin Kekkonen aikoinaan SMP:lle. Otti P.S:t hallitusvastuuseen vaikeiden päätösten "kumileimasimeksi" ja sitä kautta kansalaisten "kusitolpaksi".
Jos kansalaisille vaikeat päätökset saadaan runnotuksi läpi ja hankala, keskenään epäsopuinen P.S näivetettyä kansan tuella, niin voitaisiin todeta pääministerin lyöneen kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Mikä sitten on tavis kansalaisen voinnille parasta? Se onkin toinen juttu.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Hyvin monet ennustivat vuosia sitten PS:n sotkeutuvan omiin sukkiinsa ja sen hiipuvan takaisin pienpuolueeksi. Tai häviävän poliittiselta kentältä. Edeltäjänsä SMP:n rataa seuraten."

Olen yksi noista ennustajista. Samoin koetin varoitella vähintään kerran vuodessa kaikenlaisista "töppäilyistä" ja kompastuskivistä, mutta eivät vain millään viisastuneet. Nyt on edessä sellaisia kompastuskiviä, että oksat pois.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Se on nyt vähän vaikea sanoa että onko Soini parjatussa takinkäännössään ihan väärillä jäljillä. Ainakin Suomen hyvinvoinnin vinkkelistä mielestäni hyvällä uralla. Jos olisi luopunut vastuunkannosta olisimme saaneet hallituksen jonka mielestä lisää velkaa hulvattomasti ottamalla ja sitämyötä kulutuskysyntää kasvattamalla nousisimme suosta ikäänkuin tukasta itsemme nostamalla letosta ylös.
Onhan sekin selvä asia että tällainen nousukiidossa ollut puolue helposti kasvattaa käärmettä povellaan, nuoria yltiöpäitä jotka käyttävät puolueensa menestystä vain itsekkäänä ponnahduslautana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi olet pettynyt vaikka tämä kaikki on ollut odotettua jo kauan aikaa sitten? Pikemminkin yllätys, ettei varsinainen hajaannus ole vieläkään tullut.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Olisin toivonut, että persut viimelopulla saavat hommansa pelaamaan niin kuin pitää. Petyin siihen, että eivät sitä saaneet ajoissa tehdyksi.
Hajaannus on jo alkanut.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuskin hajaannusta tulee, koska taustalta löytynee ihmisiä, jotka haluavat kalifiksi kalifin paikalle tai tässä tapauksessa Soiniksi Soinin paikalle. Ja pelikenttä aukenee ihan seuraavina vuosina enkä ihan usko Soinin omien perintöprinssien pääsevän valtaan. Näin ajattelin ainakin tähän viikkoon saakka.

Mutta puolueen kannatuksen lasku (mikäli vielä jatkuu; ja miksei jatkuisi) voi pakottaa hajaannukseen. Lasku on ollut selvästi ennakoitua nopeampaa ja suurempaa. Mikäli lasku ei taitu, niin seuraavalle kalifille ei jää läheskään niin suuria prosentteja kuin vielä vähän aikaa sitten olisi voinut kuvitella. Siinä reilusti alle 10% gallupsuosiossa voivat monet ajatella ettei ole niin paljoa menetettävää vaikka pistäisi uudet kuviot pyörimään ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Tynkkysgate avasi mahdollisuudet alle 10% suosioon mikäli perussuomalaiset hoitavat asiat yhtä huonosti kuin.. noh, edes puoliksi yhtä huonosti kuin jytky kakkosensa jälkeen.

Vielä ennen Tynkkys-sotkuja olisin sanonut että puolue saa pelin käännettyä (keinoja kyllä olisi) ja kannatuksensa takaisin sinne 15% tietämille.... mutta nyt on kyllä toiminta ollut sen verran koomista että tiedäpä tuosta miten kääntyy. Paniikki ja aleneva kannatus eivät ole kovin hyvä yhdistelmä, vaan lähinnä ruokkivat toisiaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa odotusarvo on persuilla huonompi kuin entisella SMP:llä, koska tuossa "sirkka minä ja pekka" -puolueessa oli se Pekka luontaisesti jatkamassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

No siellä on Halla-Aho ja "nuiva-siipi", joka voisi ottaa puolueen jatkossa suureksi osaksi haltuunsa... wanhat SMP:läiset eivät välttämättä hurraisi, mutta voivat jäädä jo kakkoseksi.

Mutta mikäli kannatus laahaa alle 10% niin alkaa olla aika se ja sama jatkaako puolueessa ja ottaa se Soinin jälkeen omaan komentoon vai potkaistako kokonaan uusi puolue pystyyn. Mikäli puolue olisi 15-20% kannatuksella niin aika ok, mutta mikäli puolue tippuu jonnekin 7% tietämille, niin näinä aikoina olettaisin "nuivien" saavan sen kokoisen puolueen itsekin kasaan alle vuodessakin. Vaatisi toki sen että repäistäisiin kerralla puolue liki kahtia tämän vaalikauden aikana eli Soinin kauhuskenaario. Ties vaikka Hirvisaarikin nähdään taas eduskunnassa jossain vaiheessa... Soinin jälkeen päässee moni takaisin tai sitten on tilaa uudessa puolueessa mikäli niin käy.

Eiköhän Soini löydä Kataisen ja monen muun tavoin omat tulevat huippuvirkansa eli ei Soinillekaan huonosti käy säätiöineen. Ja näillä näkymin jopa Tynkkynen ja Immonen lienevät varmaa kamaa Suomen eduskuntaan jatkossa... eli hassuja aikoja tiedossa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Vielä ennen Tynkkys-sotkuja olisin sanonut että puolue saa pelin käännettyä (keinoja kyllä olisi)"

Keinoja olisi varmasti ollut. Nyt vain asiat ovat niin umpisolmussa, että niille kohta nauraa, vanhaa sanontaa lainatakseni, " Kuopion kuolleet hevosetkin".
Äänestäjiä on aika vaikea enää tulevaisuudessakaan vakuuttaa, ellei aivan ihmeitä tapahdu.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Luotin siihen, että persut tekevät edes ne muutaman jutun, josta ovat pitäneet eniten meteliä. Puoluetuet, pienyrittäjien tilanteen parantaminen, sotaveteraanien ja omaishoitajien tukeminen, lähipalvelut, puolustusvoimien vahvistaminen, poliittisten virkanimitysten torjuminen. Mitähän niitä muita olikaan?

Sitten olisi voinut yrittää laittaa edes vähän kampoihin tukipaketeista päätettäessä. Demarit sentään saivat ne takuutukset, persuille tuli tyhjä arpa käteen kaiken sen uhon jälkeen. Tsirpas kai oikein kehuskeli jälkeenpäin, että suomalaiset joutuivat suostumaan kaikkeen.

Toisaalta en ole koskaan persuja äänestänyt, niin ei erityisemmin henkilökohtaisesti harmita. Suomen kannalta ehkä enemmän. Ilman persuja ei olisi nykyistä hallitusta. "Tavallinen kansa" on siis uunotettu kaikkien aikojen optiokevään ja laajenevan veronkierron mahdollistajaksi. Lapsilta ja vanhuksilta leikataan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Mitähän niitä muita olikaan?"
Ainakin eläkeläisten asema ja pakolaiset. Molemmat on nyt taakse jääneitä asioita.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ainoat mitä tulee mieleen ovat autoveron lasku uutta autoa ostettaessa (eli niille joilla on siihen sitten varaa...). Ajoneuvovero jne. jne. taas nousevat eli vähän ihmettelen miksi Soini sillä kehuskeli ja Tossavainen Uudessa Suomessa... ainakin köyhimmät ja pienpalkkaiset ja eläkeläiset sekä vammaiset jne. jne. on viety teuraalle vaalilupausten vastaisesti eikä niitä kompromisseja oikein näy, missä jotain korvaavaa olisi saatu. Ei ihme jos kannatus sakkaa, vaikka sen (kannatuksen laskun) käsittelemiseen vaadittaisi vähintään muutamia A-nelosia, mutta eiköhän jokainen tiedä vähintään tusinan verran syitä siihen ilman suurempia kirjoituksia......

Muut "saavutukset" mitä kehuvat ovat joko perussuomalaisista riippumattomia tekijöitä tai sitten myös muiden hallituspuolueiden ajamia, jolloin vaikea sanoa kuka oikeasti saa sulan hattuun. Perussuomalaisten "saavutukset" listattuna heidän itsensä tekemänä oli lähemmässä tarkastelussa vaatimattomampaa kuin "suuret ruotsalaiset sotasankarit viimeisten 200 vuoden aikana".

Muun muassa kehitysapuleikkausta hakivat ennen vaaleja sekä Kokoomus että Perussuomalaiset ja se menee about 50-50 kummallekin puolueelle.... Kokoomuksen ennen vaaleja antama leikkausluku taisi olla reippaasti lähempänä toteutuvaa, mutta toki kummatkin puolueet haluavat sulan juuri omaan hattuunsa toisistaan välittämättä. Muutoinkin tuntuu IMHO että perussuomalaiset ja koko hallitus menee Kokoomuksen mukana lähes 70-30 Kokoomuksen kelkassa eli pienin hallituspuolue saa omia asioitaan hoidettua eniten.. sen jälkeen Keskusta ja hyvin hyvin vaatimattomat jämät ovat jääneet perussuomalaisille toistaiseksi. En tiedä miksi kelpaavat, mutta omapahan on asiansa.

Toisaalta Soini on fiksusti/härskisti hoidellut säätiöasiansa kuntoon ja nyt estää lailla peräti puolueen hajoamista (tai jos hajoaa, niin fyrkat jää ainakin omaan pesään). Eli löytyihän tuosta lex-Vennamon kumoamisesta se ainakin toinen saatu "tulos". Jos olisin ilkikurisempi, niin löytäisin varmasti jotain vähemmän mairittelevaa sanottavaa niistä mahdollisesti syistä, joiden takia Soini lex-Vennamon kumoaa.......

Lex Vennamon kumoaminen ja autoveron lasku siis ovat ainoat mielestäni kiistattomat perussuomalaisten omat saavutukset hallituksessa toistaiseksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Oikeastaan vajaan kahdenkymmenen prosentin kannatuksellaan perussuomalaiset eivät kuitenkaan olisi voineet tehdä paljon mitään, varsinkin kun puolue ei juurikaan saa kannatusta muilta puolueilta keskeisissä pyrkimyksissään.

Jotain kuitenkin olisi Soini voinut saada aikaan, ellei niitäkin pyrkimyksiä torpedoitaisi puolueen sisältä käsin.

Tynkkysen toiminta on puolueen tavoitteiden toteutumisen kannalta äärimmäisen typerää ja lapsellista touhua.

Mitä Soini voisi muuta tehdä kuin yrittää eliminoida puolueen sisäisen uhan?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Mitä Soini voisi muuta tehdä kuin yrittää eliminoida puolueen sisäisen uhan?"
***************************************************************

:D eliminoida sisäisen uhan.....
Voisi olla vähemmän diktaattorimainen ja haiskahtaa vähemmän narsistilta... ? Vaikka olisi diktaattorimainen narsisti, niin ei vanhoilla päivillään sähläisi niin paljoa että jäisi tilanteeseen, jossa rikkoo joko oman puolueen sääntöjä tahi Suomen lakia. Etenkin kun on moittinut mm. EU:n rikkovan omia sääntöjään ja nyt rikkovat oman puolueensa sääntöjä..... tahi Suomen lakia. Ja mies vielä kiistää moisen ainakin vielä tänään.

Tynkkynen ehkä monen mielestä itsekin lemuaa lievästi pyrkyrin tai narsistin tapaiselta, mutta Soiniin verrattuna haiskahdus on lievä.... ainakin toistaiseksi.

Ihminen voi lähes aina kehittyä paremmaksi, joten kaikkea hyvää Soineille ja Tynkkysille. Erityismaininta ja papukaijamerkki vielä heille, joiden mukaan perussuomalaiset eivät voi marttyyriasemassa tehdä juuri mitään hallituksessa ennen kuin heillä on Suomessa yli 50% kannatus, koska kaikki ovat kamalasti heidän oikeamielisyyttään vastaan.

Tämän viikon aikana/jälkeen Tynkkynen on muuten persunuorten johtaja (taas)... puolueen jäsen ei välttämättä, mutta hallituksen kokouksissa ravaa.... Monty Python ehkä olisi parhaina päivinään keksinyt näitä juttuja 70-luvulla, mutta tällainen reality (ainut kunnon reality) on ihan parhautta, vaikkakin käy omaa maata vähän taas sääliksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Erityismaininta ja papukaijamerkki vielä heille, joiden mukaan perussuomalaiset eivät voi marttyyriasemassa tehdä juuri mitään hallituksessa ennen kuin heillä on Suomessa yli 50% kannatus, koska kaikki ovat kamalasti heidän oikeamielisyyttään vastaan."

Kiitos vain papukaijamerkistä.
Se on nätti. :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

"Kiitos vain papukaijamerkistä.
Se on nätti. :)"
********************************************************
Jaoin sen merkin toistaiseksi vain lapsilleni, kun sattuvat pitämään linnuista.... täytyy kysyä Snowdenilta miten sinä sen nätin papukaijankuvan sait käsiisi ;) Perhanan nettivakoilu... web-kamerakin on nätisti laastarilla peitossa, mutta aina joku löytää uusia vakoilukeinoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastustaa EU:ta ja liittovaltiokehitystä. Kansainvaelluskin Eurooppaan oli täysin EU:n syytä kuten kaikki kriisit viimeisen 20 vuoden aikana.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Perussuomalaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastustaa EU:ta ja liittovaltiokehitystä. Kansainvaelluskin Eurooppaan oli täysin EU:n syytä kuten kaikki kriisit viimeisen 20 vuoden aikana."
********************************************************

No jaah... perussuomalaisten valtaan ovat tulossa NATO-miehet kuten Terho ja Halla-Aho. En oikein usko että suurta EU-vastaisuutta on tulossa ellei Tynkkynen tykitä ihan kunnolla... siihen en vielä usko (saanee kannatusta, muttei tarpeeksi.. todennäköisesti tarpeeksi kuitenkin kansanedustajapaikkaan asti kunhan pelailee kortit oikein), mutta se näkee ken elää. Pitänee elää vielä jonkin aikaa, koska poliittista viihdettä on selvästi tulossa lähivuosien aikana.

Mikäli EU-vastaisuutta haet, niin IPU Venäjän puudelina on oikea osoite.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kansainvaelluskin Eurooppaan oli täysin EU:n syytä kuten kaikki kriisit viimeisen 20 vuoden aikana."

Onko niin että mielestäsi EU:ssa ei olisi ainuttakaan kriisiä ilman EU:ta?

Ennen EU:ta Euroopassa oli kuitenkin molemmat maailmansodat ja tuhat muuta kriisiä.

Miten selität nämä kriisit, kun EU:ta ei silloin vielä ollut?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miten selität nämä kriisit, kun EU:ta ei silloin vielä ollut?"

Mitä niitä selittämään kun en ole tuosta ajasta maininnutkaan. EU aiheutti nykyisen pakolaiskriisin avoimien rajojen politiikallaan ja lama on täysin euron valuvian ympärille rakennettu.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan ok-pointteja. Pulma vain on siinä että epäilen vahvasti että homma kusisi vielä pahemmin mikäli palaisimme EU:ta edeltävään aikaan. Ei pelkästään tappeleminen toisiaan vastaan voisi seurata, mutta aivan varmasti Putinin Venäjä ottaisi ne palat mitä vain saisi. Tässä toki NATO-jäsenyys estäisi suurimmat muutokset, mutta ehkä sitäkin voisi hajottaa tavalla tai toisella (varmasti näitä pohditaan Venäjän puolella miten lyödään kiilaa länsimaiden eri valtioiden väleihin).

Eipä tuossa mitään. Mikäli Suomen sijainti olisi aavistuksen toinen, niin pohtisin vain teoreettisesti ja huolettomasti. Mutta sijainti on mikä on ja on paras pysyä valppaana.

Pakolaiskriisiä ratkaistaan parhaikaa (heikkoa on jooh, mutta jotakin).... iso laiva selvästikin reagoi hyvin hyvin hitaasti, mutta reagoi sittenkin. Jos ei aina reagoi, niin Suomi voi toimia kuten moni muukin EU-maa ja vetää vähän omaankin päin asioita. Jos ei vedetä niin saa syyttää itseään.. aika selvää.

Euro on eri kysymys EU:een verrattuna. Itselleni on aivan se ja sama onko euroa vai ei. Olkoot valuutta mikä nyt vain tuo parhaimmat tulokset; sama se minulle mikä se on. Mutta EU:n me tarvitsemme (jos ei historia opeta, niin mikä piru sitten) ja mieluusti enemmän yhtenäisyyttä Euroopan valtioiden väleillä kuin vähemmän. Siellä on ihan mm. Venäjä tai ääri-islam valmiina tarttumaan epäkohtiin mikäli EU hajoaisi..... Koko ihmiskunnan historia on täynnä tapauksia miten käy, kun ei olla edes osittain ns. "samaa maata". Eurooppa on täynnä sotia vuosisatojen ja vuosituhansien ajalta ennen EU:ta. Silti moni haluaisi vieläkin palata vanhaan paskaan ja uskoo ettei historia toistuisi.... en jaa samaa "optimismia/hulluutta".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juu, kyllä Eurooppa tarvitsee yhteistyötä, olkootpa sen elimen nimi EU tai mikä tahansa. Vaikkei se sopu aina niin hyvää olisi, niin on se parempi kuin ne lihavat riidat jotka menneinä vuosisatoina ovat repineet Eurooppaa hajalle.

Eurooppa kuuluu sitäpaitsi kultturellisesti yhteen, suunnilleen sama kulttuuri, pienine paikallisine erityismausteineen. Yhteistyötä on Euroopassa aina ollut, kultturellisesti, vaikka välillä on tapeltu sotilaallisesti.

Nyt on aika lopettaa sodat ja vahvistaa kulttuurisiteitä.

Yhteinen raha on tärkeä juttu yhtenäisyyden kehittäjänä ja sellaisille maille kuin Suomi, jonka talous on perustunut sairaalla tavalla rahan arvon devalvoitumiselle, yhteinen raha tarjoaa hyvän selkänojan korjata tämä menneiden vuosikymmenten hassu talousjärjestelmä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euro on eri kysymys EU:een verrattuna."

Ei oikeastaan, Eurooppa hajoaa eurovaltioihin joista halutaan rakentaa Euroopan unioni ja kansallisvaltiohin jotka siis muodustuvat niistä maista jotka eivät ole ottaneet osaa yhteisvelkavaluuttaan. Vai luuleeko joku että esim. Ruotsi ja Englanti ottaisivat euron käyttöönsä ja alkaisivat maksaa Espanjan, Portugalin, Kreikan, ym, ym. velkoja ja elämistä ?

Toimituksen poiminnat