veksi

Haja-asutusalueet odottavat jätevesiasetuksen muutosta

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vieraili aamulla televisiossa kertomassa mm. jätevesiasetuksen muuttamisesta. Edellisen ministerin asettama työryhmä tekee parhaillaan työtä laatien muutosesitystä hallitusohjelman asettamien raamien mukaisesti. Lakimuutoksen pitäisi olla valmis vuoden 2016 lopussa.

Haja-asutusalueilla odotetaan mielenkiinnollla työryhmän uutta esitystä. Kaikki joilla on vielä rakentaminen kesken, ovat lykänneet  hankkeensa odottamaan uusia, lievempiä  määräyksiä. Ne, jotka ovat uhranneet ehkä täysin turhaan kiinteistönsä jätevesien puhdistamiseen suuria summia , odottavat mahdollisuutta vaatia korvauksia turhista investoinneista.

Tehdyistä investoinneista on tuskin mahdollista saada korvauksia. Rahat ovat menneet lopullisesti "kankkulan jätevesikaivoon". Ainoana lohtuna tulee olemaan tieto tavallista paremmasta rakentamisesta, edellyttäen, että laitteet todella toimivat.

Koko maan osalta voidaan puhua jo nyt miljardiluokan turhasta menoerästä, joka kaiken huipuksi suurelta osin on jäänyt maaseudun vähävaraisen kansanosan maksettavaksi.  Sudeksi osoittautuneen asetuksen vuoksi kärsimään ovat joutuneet myös puhdistuslaitteitten valmistajat, joilla varastot ovat täysiä ja tuotanto lähes pysähdyksissä uuden asetuksen valmistumiseen saakka.

Maaseudun jätevesiratkaisuista on vielä noin puolet tekemättä. Suurelta osin niissä on kysymys kaikkein vähävaraisimmista kiinteistönomistajista, kuten eläkeläisistä. Kallis sijoitus on pitänyt lykätä useinkin pelkästään varojen puutteen takia. Heille asetuksen ja lain muutokset tuovat näkyviin pienoisen helpotuksen mahdollisuuden.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat