veksi

Byrokratia kukkii nykyään entistä vahvemmin

Hallituksen suunnitelmissa on turhan byrokratian vähentäminen. Tarvetta moiselle operaatiolle on totisesti olemassa. Aivan ilmeisesti Suomi on byrokratian laajuudessa koko maailman kärkimaita ja tilanne kulkee koko ajan pahempaan suuntaan.

Pienen pienenä esimerkkinä voisimme käyttää poliisille tehtävää ilmoitusta (huom. ilmoitusta, ei lupahakemusta) pienen yleisötilaisuuden järjestämisestä. Hakemuslomake on viiden sivun mittainen, sisältää monia kymmeniä kysymyksiä ja liitteitä siihen on pahimmillaan oltava 25 kappaletta.

Yhtenä liitteenä on mm. pelastuslaitoksen vaatima pelastussuunnitelma, jonka tekemiseen kaikkine karttapiirroksineen ja muine liitteen liitteineen kuluu aikaa ja tupakkia kokeneeltakin kirjurilta melkoisesti. Aiemmin suunnitelma hyväksyttiin pienine puutteineenkin, mutta juuri tänä vuonna, kun byrokratiaa pitäisi vähentää, vaatimukset sen kun vain kiristyivät.

Kaiken yllä olevan tuloksena tulee olemaan se, että pienet kesätapahtumat tässä maassa tulevat rajusti vähenemään. Lupien hankinta on jo nyt muuttunut niin vaikeaksi, että yhdistykset joutuvat käyttämään lupahakemuksien teossa maksullisia ammattilaisia. Siihen ei monellakaan pikkuyhdistyksellä ole yksikertaisesti varaa.

Myös poliisin yleisötilaisuuksiin vaatimat järjestyksenvalvojat tuottavat monelle yhdistykselle harmaita hiuksia. Valvojien koulutus maksaa ja koulutus on voimassa vain 5 vuotta. Jokaiseen pieneenkin tapahtumaan vaaditaan monia järjestyksenvalvojia, isompiin tapahtumiin monia kymmeniä. Ostopalveluina järjestyksenvalvojat ovat melkoisen suuri lisäkustannus järjestäjien maksettavaksi.

Ennen muinoin poliisit ennättivät hoitamaan kaikki nyt järjestyksenvalvojille sälytetyt työt, nyt taitaa suuri osa työajasta heilläkin kulua erilaisen byrokratian hoitamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Lisään listaan kortittomien järkkäreiden hyväksynnän, joka alkuaan oli 0 euroa, sitten 15 euroa ja nyt jo 25 euroa! Siitä, että poliisi naputtaa henkkarin koneelle ja katsoo, onko rikkomuksia.

Kirjoitin viime vuonna kökällä järjestettävistä huvitapahtumista sekä kanojen pitämisestä pienen jutun:

http://reijahaapanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1619...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Lisään listaan kortittomien järkkäreiden hyväksynnän, joka alkuaan oli 0 euroa, sitten 15 euroa ja nyt jo 25 euroa!"

Kaikkialla ei kortittomia järkkäreitä sallita enää ollenkaan.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Tuo on totta. Mutta kortiton järkkäri alkaa muutenkin maksaa tosiaan niin paljon, että ei niitä ole edes järkeä ottaa, vaikka keveisiin tapahtumiin sopisivat aivan hyvin.

Minä oletan, että pienet tapahtumat ja yhteisöllisyys halutaan vain pyyhkiä pois.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #4

"Minä oletan, että pienet tapahtumat ja yhteisöllisyys halutaan vain pyyhkiä pois."

Tuo olettamus on hyvin yleinen. En kuitenkaan usko siihen, On vain niin tavattoman helppoa rakentaa kaikkia byrokraattisia vaatimuksia. Joku virkamies vain miettii ja saa ne hyvin lävitse. Seurauksia ei juuri kukaan vaivaudu miettimään.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Hieno juttu tuo "Mustapartainen mies nykyajassa", suosittelen kaikille luettavaksi.
Olit kyllä unohtanut mainita, mitä tapahtuu, jos mies menee myymään kanamunia kyläkauppaan. Kaupassa munia ei saa myydä ellei niitä ole tarkastettu, leimattu ym, mutta onneksi saa myydä kaupan pihalla.

Niin kummallisia ovat byrokratian kiemurat.

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Virkamiehiä ja viranhaltijoita voitaisiin valtio- ja kuntahallinnossa vähentää useilla kymmenillä tuhansilla. Sitä ei paljon edes huomattaisi ja byrokratia samalla vähenisi, kun kaikkia nykyisiä säännöksiä ei ehdittäisi valvoa eikä uusia kehittää jatkuvasti.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Varmasti olet oikeassa. Valtionhallinnosta en tiedä, mutta varsinkin liitoskunnissa on valtava määrä turhia johtajia.

Toimituksen poiminnat