veksi

Jussi Niinistö oikealla asialla

Suomi ratifioi Ottawan miinasopimuksen vuonna 2012 ja sitoutui hävittämään miinat vuoden 2016 loppuun mennessä. Tiettävästi miinat ovat jo nyt hävitetty lähes kaikki.

Sitoutuminen miinasopimukseen oli yksi Suomen huonoimmista päätöksistä vuosikymmeniin.  Niitten korvaamineen on kallista ja äärimmäisen vaikeaa. Korvaamiseen puolustusvoimille osoitettu määräraha ei tule riittämään, jos korvaavilla järjestelmillä tavoitteena on samankaltainen suoja- ja pelotevaikutus kuin miinoilla oli.

Nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö on kertonut perussuomalaisten esittäneen hallitusneuvotteluissa Ottawan miinasopimuksesta irtautumista. Ehdotus ei mennyt kuitenkaan lävitse muitten hallituspuolueitten vastustuksen takia.

Nykyisessä tilanteessa olisi luullut ehdotuksen saavan laajempaakin kannatusta. Miinoilla ei voi hyökätä, joten kukaan ei voisi väittää Suomen varustautuvan miinahankinnoilla hyökkäyssotaa varten. Puolustussotaan miinat taas sopivat mainiosti ja olisivat vahvistaneet tarvittaessa puoluskykyämme suuresti.

Voi tietysti olla, että Keskusta ja Kokoomus ajattelivat, että itäinen naapurimme saisi miinasopimuksesta jälleen uutta  vettä propagandamyllyyn, joka jauhaa taukoamattomalla voimalla. Se on miltei turha pelko, koska mm. Venäjä ja USA ovat jättäytyneet Ottawan sopimuksen ulkopuolelle.

Suomen puolustuksen kannalta on suuri vahinko, että miinasopimusta ei otettu uudellen pöydälle. Ehkä se onnistuu neljän vuoden päästä helpommin. Seuraavien vaalien alla asiasta pitää keskustella laajasti ja julkisesti.

Edellyttäen, että voimme silloin vielä itse päättää mistä keskustelemme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miinapäätös on tehty eikä sitä voi purkaa!

Suomi noudattaa jo hyt Oslan/Dublinin rypäleammukset kieltävää sopimusta, vaikka ei ole sitä ratifioinut.

Käytännössä em. tarkoittaa, että Suomen puolustus vuotaa ja pahasti. Liittyminen Naton täysjäseneksi mahdollisimman pian on välttämätöntä. Kiittakäämme tästä kaikesta Halosta, Tuomiojaa, Vanhasta ja Katiasta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Miinapäätös on tehty eikä sitä voi purkaa"

Tuota väitettä en tällä syömisellä usko.
En myöskään usko Natoon liittymiseen. Saisimme vain entistä enemmän kuraa niskaamme idästä päin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kiitoksemme kyllä menevät samaan osoitteeseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Peli on näin pelattu maaliin. Se maali on tietenkin Nato. Tätä voimme tykönämme pohtia!

Toimituksen poiminnat