veksi

Operaatio Vastatuuli

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää Valtimon kunnassa Pohjois-Karjalassa "Operaatio Vastatuulen" samanaikaisesti samalla alueella järjestettävän puolustusvoimien kertausharjoituksen kanssa.  Operaatiolla aseistakieltäytyjät haluavat kiinnittää huomiota Suomen "kalliiseen ja epätasa-arvoiseen asevelvollisuusjärjestelmään, sekä vastustaa sotaleikkien järjestämistä ihmisten takapihoilla".

Lienee ensimmäinen kerta, kun Suomen puolustusvoimien toimia asetetaan kyseenalaisiksi sen omien kansalaisten toimesta. Luultavasti odotettavissa on ristiriitoja harjoitusjoukkojen kanssa, varsinkin, jos aktivistit toteuttavat julistustaan: "Pysäytetään yhteiskunnan militarisaatio ja lakkautetaan orjuuteen perustuva väkivaltakoneisto". Ainakin yhtenä päivänä on suunniteltu toimia sotaharjoituksia ja yleistä asevelvollisuutta vastaan.

Vaikka elämmekin demokraattisessa valtiossa, jossa jokaisen kansalaisen oikeuksia kunnioitetaan, on joitakin yhteiskunnan sääntöjä joita mielellään näkisi kaikkien noudattavan.  Yksi tämmöinen on maanpuolustus, johon soisi jokaisen taitojensa ja kykyjensä mukaan osallistuvan. Miten käyttäytyy aseistakieltäytyjä mahdollisen sodan yllättäessä? Katsoo hymyillen sivusta, kun hänen sukuaan ja omaisuuttaan tuhotaan?

On ajattelematonta vedota siihen, että muka yhteiskunnan voimavaroja  käytetään hukkaan sodankäyntiin tai sen harjoittelemiseen. Niin se ei mene. Jos maa ei satsaa puolustukseensa, joku toinen maa aika pian ottaa asian hoitaakseen. Sotilaalliset tyhjiöt täyttyvät aina. Puolustuksellinen uskottavuus on äärimmäisen tärkeä.

"Vastatuuli -leiri haluaa nostaa esille myös Suomen toteuttaman asevelvollisuusjärjestelmän mielekkyyden. Toukokuussa 2015 Suomen  armeija lähetti kirjeen noin 900 000 reserviin kuuluvalle. Kuitenkin armeijan sodanaikainen vahvuus on 230 000 sotilasta. Toisin sanoen kolmelle neljästä sotilaskoulutuksen saaneesta suomalaisesta ei ole sijaa armeijassa edes sodan aikana. Miksi heille ylipäätään on annettu sotilaallinen koulutus? Yksi leirin tarkoituksista on antaa harjoitukseen osallistuville nykyisille ja tuleville reserviläisille tietoa mahdolllisuudesta irtautua reservistä".

Yllä suora lainaus "Vastatuulen" nettisivuilta. Toisin sanoen aseistakieltäytyjäliitto vie harjoituksiin osallistuville varusmiehille ja reserviläisille vapautuksen sanomaa suoraan paikan päälle.  

Yksi aseistakieltäytyjäliiton sanoma näyttää olevan se, että "rauhaa ei voi edistää väkivallalla tai siihen valmistautumalla ja että sotilaallinen ja poliiittinen vastakkainasettelu lisää turvattomuutta, sen sijaan rauhan asiaa voi edistää konfliktien ennaltaehkäisemisen ja yhteisymmärryksen rakentamisen keinoin".  Kovasti kauniisti sanottu, mutta harkitsemattomasti. Aivan varmasti kaikkialla maailmassa on yritetty ja yritetään parhaillaankin ratkoa ongelmia rauhanomaisin keinoin. Rauhan luominen ja sen ylläpitäminen on vain yksi vaikeimmista asioista maailmassa, se meistä jokainen voi historiasta todeta.

Kaikkein varmimmin rauhan voi menettää luopumalla tai kieltäytymällä aseista.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tietenkin omia pitää puolustaa tavalla tai toisella. Esim. kuskaamalla omat sukulaiset ja itsensä Ruotsiin. Mutta nykyisin tietämys kun on kasvanut, niin aletaan ymmärtämään miksi niitä sotia ylipäätänsä on käyty ja käydään vastakin. Eli lähinnähän niissä ratkotaan johtajien välisiä kiistoja, joten optimitilanteeseen johtajien kanssa päästään kun heitetään nuo johtajat johonkin kukkotappeluareenalle tappelemaan. Vielä parempaan tulokseen päästään, kun potkitaan nuo johtajat hittoon ja ruvetaan itse päättämään omista asioistamme globaalisti, jolloin sodista tulee tarpeettomia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ihan hieno teoria. Ei vaan tahdo toimia käytännössä. Juuri nyt mm. Vladimir Putin pitäisi heittää areenalle tai potkia hittoon, mutta menepäs tekemään.
Viisainta varautua siihen, että hän istuu vallassa kuin tatti.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ongelman lähde tuossakin on johtaja. Eihän se täysin globaalia ole, jos on yhdessäkin maassa joku johtaja. Kuitenkin mitä useampi on ilman johtajaa sitä suurempi massa on johtajien mielivaltaa vastaan. Toisaalta taas parempi elämä rajankin takana murtaa johtajien valtaa. Kyseisenlaista parempaa elämää ei ole kovinkaan vaikea luoda, kun katsoo oloja esim. Venäjällä.

Muutenkin vanhat arvot, jotka pohjasivat kolmeen asiaan eli koti, uskonto ja isänmaa ovat murenevassa globalisaation takia, joka on ihan hyvä asia.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #6

"Muutenkin vanhat arvot, jotka pohjasivat kolmeen asiaan eli koti, uskonto ja isänmaa ovat murenevassa globalisaation takia, joka on ihan hyvä asia."

Vaikea sanoa, onko noitten arvojen mureneminen pääsääntöisesti hyvä asia. Ne kaikki luovat turvallisuutta elämään, ainakin pohjoismaisesta näkövinkkelistä katsoen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #7

Noiden arvojen mureneminen yhdistää kaikkia ihmisiä, eikä pelkästään jotain tiettyä joukkoa. Eli sitämyöten myös eriarvoisuus vähenee.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kannattaa vinkkaista naapurille että heittää johtajansa hittoon ennenkuin aletaan potkia omasta puolustuksestamme vastaavia johtajia. Muuten voi käydä kylmät.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Kylmät voi käydä siinäkin, jos suuri osa ikäluokista ryhtyy aseistakieltäytyjiksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itse asiassa Venäjällä on siihen jo päästy - suurin osa asevelvollisista onnistuu välttämään armeijan tavalla, tai toisella, ymmärtääksen ehkä viidennes sinne lopulta päätyy.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #8

Perhetuttavani toimii Venäjän Karjalassa kuntapiirin kutsuntalautakunnan sihteerinä. Hän totesi jo pari vuotta sitten, että ikäluokista keskimäärin hyväksytään 3/10 varusmiespalvelukseen. Eli juuri kuten edellä arvioit.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kylmät käy niille, jotka kuolevat sodassa. Elo eri länsimaissa on niin samanlaista, että on melkein sama missä nykyisin asuu. Toisaalta jotkut ovat sanononeet myös puolileikillään, että Venäjän vallan allakin olisi parempi olla kuin nykyisen vallan alla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #9

Olet sen verran nuori Petri, että et tiedä itänaapurin vallan alla elämisestä yhtään mitään. Kyllä sotien jälkeinen valtiollinen elämä Suomessa oli varsin ikävää ja jatkuvaa neuvostojohdon kieltojen, painostuksen, uhkailun ja sisäisiin asioihimme puuttumisen aikaa. YYA-sopimus roikkui "damokleen miekan" tavoin maamme yllä.
Vaikka meillä onkin paljon ongelmia, niin olemme valovuoden edellä Venäjää kansallisessa hyvinvoinnissa.

Joten, jospa et Petri ainakaan itse jatkaisi tuota viimeisen lauseesi kaltaista propagoimista. Edes puolileikilläsi!

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei tule ryhtymään! Pienenä pysyy Veikko tuo porukka. Puolustusvoimat antavat varusmiehille suunnatun kyselyn mukaan asiallista ja hyvää koulutusta. Vain täydelliset luuserit yrittävät välttää armeijaan menon, poislukien AIDON perustellun vakaumuksen aseistakieltäytymiseksi omaavat. Näistä "vastatuulilaisista" tuskin monikaan sellaisen omaa. Taitavat olla tavanomaista rähinäsakkia? Äksöniä pitää saada tavalla tai toisella.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Lihavalla kirjoitettu viimeinen lauseesi on Veikko hyvin kiteytetty asian ydin!

"Vastatuulen" tekstilainauksen kohta, ettei kolme neljäsosalla reserviläiskirjeen saajista ole sijaa armeijassa edes sodan aikana on täyttä puppua!
Sotiva joukko tarvitsee jatkuvasti täydennystä, ja sitä saadaan tuosta reserviin merkitystä porukasta.

Jos eivät omat sotajoukot saa harjoitella "takapihalla", niin pian on vieras sotajoukko tulossa ja ihan etupihalle asti.

Ja hyvät vastatuulilaiset, reserviläiskirjeen saajina on erittäin suuri joukko puhtaasti siviilitehtäviin komennettavia. Loikkaatteko vihollisen leiriin jollei nuo maanpuolustukselliset siviilitehtävät edes teitä kiinnosta? Varmaan huudatte suureen ääneen esimerkiksi lääkäreitä ja hoitajia avuksi kun pomminsirpaleet teitä tai läheisiänne murjovat. Vaikka kuinka esiinnytte pasifisteina, niin ei mahdollinen vihollinen teitä mitenkään erottele kranaatteja kylväessään.

Suomen aseet eivät ole maailmanrauhan este. Menkää heiluttelemaan plakaattejanne vaikkapa itärajan suuntaan. Mm. sieltä maailmanrauhan uhka tulee.

Aseiden vastustaminen sinällään on kannatettava asia, mutta tänä päivänä kansallisesti täyttä utopiaa. Kansallinen itsemurha. Syy ei ole Suomen!

Toimituksen poiminnat