veksi

Muuttavatko Keskusta ja Perussuomalaiset Suomen aluepolitiikkaa ?

Seuraavassa hallituksessa istuvat suurella todennäköisyydellä ainakin Suomen Keskusta ja Perussuomalaiset. Jos arvaus sallitaan, myös Kokoomus on mukana.

Tunnetusti sekä Keskusta että Perussuomalaiset ovat linjauksissaan puhuneet koko Suomen tasapuolisen kehittämisen puolesta. Maata on rakennettava niin, että sen yhtenäisyys säilyy, samoin kansalaisten elämisen ehdot, riippumatta siitä missä kukin asuu ja tekee työtänsä.

Aluepolitiikan muuttaminen tasapuolisesti koko maata suosivaksi voi olla Kokoomukselle kova pala nieltäväksi. Sen kuvioihin on kuulunut ja kuuluu varmasti edelleenkin, maan yhteiskuntarakenteen muuttaminen ja tiivistäminen. Valtakunta  on siksi ollut suuressa vaarassa jakautua kahtia, rikkaaseen Helsingin seutuun jota Metropoliksikin on alettu kutsua ja kahteen -kolmeen kasvukeskukseen, sekä  muuhun valtakuntaan, joka pitäisi jättää kaiken kehittämisen ulkopuolelle.

Kokoomuksen väenväkisin ajama turha kuntauudistus on jo nyt vyöryn tavoin autioittanut ja kurjistanut oman onnensa nojaan jätettyä ”kehittämiskelvotonta aluetta”.

Hallitusneuvotteluissa asia tulee varmuudella esille. Tuleeko aluepolitiikasta Kokoomukselle kynnyskysymys, se jää nähtäväksi.  Tuskinpa kuitenkaan, pääsy hallitukseen sysää useimmiten pikkuasiat taka-alalle. Loppujen lopuksi aluepolitiikan muutosta pystyy jarruttamaan paremmin hallituksesta käsin kuin oppositiosta.

Ellei Kokoomus istu hallituksessa, ketkä siellä istuvat perussuomalaisten ja keskustan lisäksi? Istuuko siellä jälleen pikkupuolueita? Ainakin ruotsalaiset ja kristilliset olisivat hallitukseen kelvollisia, SDP, vihreät ja vasemmistoliitto taitavat olla rikkoneet siltansa ainakin perussuomalaisten kanssa.

Oli uusi hallitus millainen tahansa, maan aluepolitiikan pikainen muutos tasapuolisesti koko maata kehittäväksi on seuraavaksi tärkein asia talouspolitiikan jälkeen. Aika pian näemme , lunastavatko keskusta ja perussuomalaiset vaalilupauksensa, kumpikin puolue saa vaalimenestyksestään suurelta osin kiittää juuri tuota lupausta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Olen jokseenkin varma, että tuleva hallitus ottaa nykyistä hallitusta paremmin huomioon kehäkolmosen ulkopuoliset alueet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos kokoomus on mukana,niin vain maakunnallisia hallintokeskuksia suositaan kuten tähänkin saakka ja näitähän on eripuolilla maata.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Sama vaara on tarjolla, jos hallituksessa istuvat vihreät ja ruotsalaiset. Myös SDP ei ole kiinnostunut koko maan tasapuolisesta kehittämisestä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä pohdinta tilanteesta. Vaalitappiosta katkeroitunut kokoomus yrittää varmaan kaikin voimin päästä hallitukseen jarruttamaan maakuntien Suomen kehityshankkeita. Sitähän se on toki tehnyt koko ajan, siitä lappilaiset ja muutama muukin maakunta "palkitsi" puolueen kansanedustajanpaikan menetyksellä. Onneksi ihmiset kehäkolmosen ulkopuolella alkavat viimein tajuta mistä fantsuilun takana on kysymys.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"siitä lappilaiset ja muutama muukin maakunta "palkitsi" puolueen kansanedustajanpaikan menetyksellä."

Kouvolan seutu on ollut yksi kaltoimmin kohdeltu alue Suomessa. Myös täällä vaaleissa se näytti kokretisoituvan parin puolueen tappioksi.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Huomasin että en tullut vastanneeksi varsinaiseen kysymykseen joka on otsikossa. Vastaukseni on varovainen kyllä, koska Keskustalla on paljon paineita siihen suuntaan ja toisekseen Perussuomalaisilla on pieni pakko päästä hallitukseen, joten sille käy aluepolitiikassa käytännössä kaikki mikä Keskustallekin.

Oikeastaan toivoisin että rökäletappiopuolueet Kokoomus ja SDP joutuisivat jäämään oppositioon, koska suuren tappion vaaleissa kärsineillä puolueilla saattaa olla niin paljon näyttämisen tarvetta ja halua että hallitusyhteistyö Keskustan kanssa voi jossain vaiheessa käydä vaikeaksi.

Vaaleissa parhaiten menestyneistä puolueista on kyllä mahdollista saada riittävän vahva hallitus. Neljällä puolueella syntyisi 49+38+15+9=111 hallitus jossa selvä enemmistö olisi aluepoliittisesti käytännössä samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat