veksi

Miksi vasta nyt ?

Presidentti Sauli Niinistö myönsi tänään, kansallisena veteraanipäivänä, sotaveteraaneille 1803 kunniamerkkiä. Harvinaisen suuri määrä sai toimittajat kysymään, miksi merkkejä jaetaan suuri määrä juuri nyt? Presidentti vastasi kysymykseen kysymällä toimittajalta eiköpitäisi paremminkin esittää kysymys, miksi vasta nyt?

Todellakin, miksi vasta nyt? Kaikkeen on aina syynsä.

"Kekkosaikaan" Suomessa elettiin idän suhteissa varovaista aikaa. Jotkut puhuivat "suomettuneisuuden ajasta". Tosiasiassa elettiin viisaimmalla mahdollisella tavalla ja näin pystytyttiin turvaamaan maan pysyminen vapaana ja itsenäisenä. Liike-elämä sai vapaat kädet toimia ja maa vaurastui.

Sotaveteraanit oli lähes pakko lakaista väliaikaisesti "maton alle", mikä varmasti aiheutti runsaasti pahaa mieltä ja vaikutti myös nuorison mielipiteisiin sodan tarpeellisuudesta ja veteraanien saavutusten arvostuksesta.

Kekkosen jälkeen maan  ruoriin astui Mauno Henrik Koivisto, itsekin sotaveteraani.  Alikersantista leivotiin maan armaijan ylipäällikkö. Koiviston kunniaksi on sanottava, että hän Neuvostoliiton hajoamisen mainingeissa siirsi ulkopolitiikan painopisteen idästä länteen. Hänessä ei ollut kuitenkaan miestä vaatia Karjalaa takaisin silloin, kun se olisi ollut ainoan kerran mahdollista. Suomensukuisille hän antoi mahdollisuuden muuttaa Venäjältä Suomeen.

Veteraanien asemaan Koiviston aikana ei tullut kunnianpalautusta. Presidentin varovaisuus kaikessa ulkopolitiikassa ei sitä sallinut.

Martti Ahtisaari jatkoi Koiviston linjaa. Maa suuntautui enemmän länteen ja liittyi Euroopan Unioniin. Monelle sotaveteraanille se oli vakava kysymys. Maa oli menettänyt osan veteraanien verellä hankitusta itsenäisyydestä, suuren osan päätösvallasta ja oman rahan. Veteraanien virallinen arvostus oli ennallaan, kansalaisten piirissä arvostus oli selvässä nousussa.

Tarja Halonen tulee pysymään suomalaisten veteraanien muistissa presidenttinä, joka poisti maan parhaan puolustusaseen, jalkaväkimiinat. Jokainen sodan käynyt tietää, millaisen turvan hyvä miinoitus olisi voinut antaa. Toinen mieliin jäävä ulkopoliittinen teko oli Putinin solmion oikominen. Veteraanien asema säilyi ennallaan, vaikka mitään ulkopoliittista estettä ei enää silloin ollut olemassa.

Sauli Niinistö on osoittanut osaavansa käyttää presidentin kavennettua valtaa paljon paremmin ja rohkeammin kuin muutama edeltäjänsä. Siitä on yhtenä hyvänä esimerkkinä veteraanien "kunnianpalautus", tosin aivan viimeisimmällä mahdollisella hetkellä. Heidän keski-ikänsä on 90 vuotta, joten kauaa ei heitä  enää elä keskuudessamme. oku voi sanoa nytkin, että veteraanien palkitsemisella uhitellaan Venäjän suuntaan ja annetaan herkässä tilanteessa naapurille propagandan aiheita. Tämmöinen väite on kuitenkin täysin väärä. Miten voisi maa, joka aivan pian juhlii "voitonpäivänä" omien veteraanien saavutuksia maailman suurimmalla paraatilla, pitää vääränä suomalaisten veteraanien saavutusten palkitsemista?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pitkälti näin minäkin asiat muistan, näen. Lisäisin että Halonen oikoi myös Bushin solmiota.
Hyviä presidenttejä ovat olleet. Aika velikultia kaikki.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

"Hyviä presidenttejä ovat olleet. Aika velikultia kaikki."

En toki heitä suuresti moiti minäkään. Järjellisiä "velikultia" vaikkapa itään päin verraten.
Mutta silti olisin näin jälkiviisaana odottanut heiltä muutakin. Esimerkiksi tuo Koiviston saamattomuus Karjalan palauttamisessa vähän harmittaa. Meni sivu suun ainutlaatuinen tilaisuus.

Erkko Korppaanmäki

http://lmgtfy.com/?q=Tarja+halonen+solmio

Ele symboloi Halosen persoonaa, joka ei tunnista omia rajojaan eikä siten kykene aidosti kunnioittamaan muidenkaan rajoja. Oli kyse sitten suomalaisten edusta tai Yhdysvaltojen presidentti-instituutiosta tai Bushin henkilökohtaisesta tilasta.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Toimituksen poiminnat