veksi

Kiinteistövero kirpaisee vähävaraista

Yleensä en valita veroista, koska yhteiskunnan toimimisen kannalta ne ovat välttämättömiä. Jotkut verot vain kohdentuvat kansalaisiin oikeudenmukaisesti, toiset eivät. Kiinteistövero on yksi viimemainituista.

Tavallisten suomalaisten suurin omaisuus on useinkin oma asunto. Sen eteen on tehty usein lujasti töitä, maksettu vuosikymmenet asuntolainaa, korjattu ja saneerattu, jotta koko perheellä olisi turvallinen ja oma paikka asua.

Taloa rakennettaessa  tai ostettaessa  on maksettu veroa tontista, rakennustarvikkeista, rakentajan työpalkoista ja monesta muusta. Kun talo on valmis, putkahtaa postiluukusta ensimmäinen kiinteistöverolappu.

Kiinteistöveroa joutuu maksamaan heti koko kiinteistön arvosta, vaikka siitä olisi 90 % vielä maksamattomana velkana.  Veron suuruus yllättää varmasti monet omistusasunnon hankkineet, eikä vero varmasti sovi ongelmitta asuntovelkaiseen budjettiin.

Toisena ääripäänä kiinteistöveron maksajissa ovat kiinteistösijoittajat.  Kiinteistöveron maksavat lopulta kokonaan muut, vuokralaiset, liisaajat  ja kenties kiinteistöjen arvonnousu.

Kiinteistövero on tasavero, joka kohtelee köyhää kirpaisevammin kuin rikasta, eikä se anna mitään vastikkeeksi maksajalleen. Olisiko asuntovelan osuus saatava verossa vähennyskelpoiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trendihän menee päinvastaiseen suuntaan. Asuntovelkojen korkovähennyksistä suunnitellaan luopumista.

ulf fallenius

Köyhä ei omista kiinteistöjä niin mikään ongelma tämän veron ei pitäisi olla.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Noinkin voi herkästi loihe lausumaan. Kiinteistöjä on monenlaisia, kalliita ja halpoja. Monet asuvat muun muassa maaseudulla vanhoissa taloissa, joista niistäkin on verot maksettava.
Jos esim. eläkeläinen joka saa eläkettä tonnin kuussa, asuu yksin vanhassa talossa, niin siinä ei paljoakaan pröystäillä.

Samanlaisia asujia löytyy kaupungeistakin, myös Helsingistä.

Pekka Pylkkönen

Kiinteistövero on kuitenkin kansantaloudellisesti vähemmän haitallinen vero kuin vaikkapa Ansiotulovero. Ja kiinteistöveron kiertäminen on myös hankalaa joten sen keräys on tehokasta.

Verotuksen pitäisi painottua niin että toivottuja asioita - kuten työtä ja sijoittamista - verotetaan vähemmän kuin neutraaleja tai epätoivottuja asioita kuten haitallista kuluttamista.

Toimituksen poiminnat