veksi

Päivän ikävin uutinen

Tämän päivän ikävin uutinen oli mielestäni Yle Uutisten juttu Mänttä-Vilppulan Niittymäen tilalta. Susilauma oli raadellut poikimassa olleen hiehon syntyvän vasikan ulos emon kohdusta. "Sudet olivat vetäneet vasikan ulos, syöneet istukan ja osan kohtua. Poikinut eläin oli henkitoreissaan ja se oli lopetettava. Vasikan jäänteet  löytyivät seuraavana päivänä läheisestä metsästä".   Lainaus Ylen Uutisista.

Sudet ovat raadelleet saman karjan laumasta noin vuoden aikana yhteensä 7 eläintä. Alueelle on myönnetty vahinkoperusteisia sudenkaatolupia, mutta luonnonsuojeluväen valitukset ovat aina estäneet metsästyksen aloittamisen.   Viimeiksi perjantaina alueelle saatiin poikkeuslupa, mutta siitäkin tehtiin valitus jo kolmen tunnin kuluttua.

Susi kuului alkuperäiseen  suomalaiseen luontoon, siitä ei ole epäilystäkään. Mikä on Suomeen nyt sopiva susien määrä, siitä taitetaan peistä jatkuvasti. Suuri osa kansasta ei kaipaa niitä ainuttakaan, osalle riittäisi hyvin muutama yksilö. Äänekkäästi kantansa tuovat esille marginaalinen osa kansaa, jotka haluaisivat Suomen toimivan Euroopan susireservaattina.

Suomi joutuu maksamaan petovahinkokorvauksina vuosittain melkoisen summan euroja ja silti osa vahingoista jää vielä korvaamatta. Ehdotankin, että Suomi ryhtyy neuvottelemaan Venäjän kanssa susiensuojelualueen perustamisesta Venäjälle. Suomi voisi maksaa korvauksena yhteistyöstä petovahinkoihin vuosittain kuluvan summan.

Suomi voitaisiin sen jälkeen hoitaa susivapaaksi valtioksi, maan velvollisuus susien suojelemiseksi kun tulisi näin moraalisesti täytettyä. Kaikki susien aiheuttamat ongelmat ja riidat loppuisivat kokonaan kertaheitolla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ei liity mitenkään aiheeseen, mutta otsikkosi provosoi. Tämä hyytävä uutinen peittoaa kotimaiset petoeläinuutisen, mikä tai kuka on petoeläin, oikeesti http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/2015/03/v...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Aikamoinen juttu.
Todistelu on vähän samaa luokkaa kuin islamissa naisen raiskaamisen:
1) Pedofiili ei ole tunnustanut tekoaan seurakunnalle.

2) Eikä hyväksikäyttöä ole todistanut kaksi aikuista.

(Raiskaamisessa pitää olla 4 todistajaa.)

Kalervo Palonen

Kannattaa kysyä pressan puolisolta. Hänhän on susiuskovainen. Mäntyniemessä tuskin törmää näihin ongelmiin. Kaikki susien puolustajat nyt katsomaan, minkälaista jälkeä tulee!

Tapani Lahnakoski

Hyvä kirjoitus, mutta mitä ihmeen suojelualuetta susille tarvitaan Venäjällä? Siellä on tilaa susille, jotka ovat toki upeita eläimiä, mutta eivät sovi kotieläinten sekaan.

Sudelle ei ole normaali tilanne, että tapettavana on kokonainen lammaslauma. Luonnossa tällaista tilannetta ei ole, joten susi tappaa koko lauman, vaikka ei pysty sitä kokonaan hyödyntämään.

Sudella ei ole mitään merkitystä hirvikantamme elinvoimaisuuden sääntelyyn. Se jää metsästäjien kontolle.

Susi on erinomainen erämaaluonnon laji, mutta sellaista luontoa ei maamme eteläosissa ole ja pohjoisessa poronhoito on vaikeuksissa susien kanssa. Venäjältä näitä erämaita löytyy, joten susilajin elinvoimaisuudesta meidän ei tarvitse olla huolissamme. Sama tilanne on liito-oravana kanssa. Suomen ei naurettavilla rauhoituasmenettelyillään ole tarve liito-oravaa pelastaa, niitä riitää Siperian itäosiin asti.

Hulluimmat jutut Suomen susien suojeluun ovat niitä, että karjalauman suojeluun susilta Suomessa valjastetaan vartiokoiria, joiden päätarkoitus muualla on tappaa susia, jotkin jopa syövät sudet suihinsa.

Eurooppalaiset vartiokoirat tappavat susia monin verroin siihen nähden, mitä suomalaiset metsästäjät. Vielä isompi ongelma tähän liittyy siihen, että vartiokoira ei sovi ollenkaan suomalaiseen jokamiehenoikeuteen. Siinä ovat marjastajat suuressa vaarassa.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Siirtämällä oman susiensuojelun velvoitteemme venäläisten hoidettavaksi maksua vastaan, asia tulisi kohdaltamme moraalisesti hoidettua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomen susiensuojelu tulee rajata Korkeasaaren, Ähtärin ja Ranuan eläinpuistoihin,"Mikä ei ole kohtuus, ei voi olla lakikaan".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei muuta kuin kolehtia keräämään, onhan se sakko suuri mutta muutama tuhat ihmistäkin kun osallistuu niin ei hirveästi jää maksettavaa sutta kohti...

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen
Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Siiretään ne sudet Helsinkiin......

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Osa on jo siellä. Korkeasaaressa.
Loputkin joutaisivat sinne, siellä ei niitä katalat metsästäjät vaanisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Siirtämällä oman susiensuojelun velvoitteemme venäläisten hoidettavaksi maksua vastaan, asia tulisi kohdaltamme moraalisesti hoidettua."

Eiköhän Suomi ole maksanut jo turhasta "lähialueyhteistyöstä" "rikkaalle" Venäjälle aivan tarpeeksi. Vieläkö pitäisi maksaa Venäjän susien suojelusta ilman, että siitä saisi mitään?

Tuo pelkkä moraalinen suojeluvelvollisuuden hoitaminen ei muutoinkaan ole kiehtova ajatus, sillä suojeleminen ei ole itse tarkoitus, vaan se, että Suomessa on ikimuistoisesti luontoomme kuuluvia petoeläimiä metsissä omaksi rikkaudeksemme ja nautinnoksemme.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Minä en juuri välittäisi nähdä näitä eläimiä Suomessa. Kokemukset niistä eivät ole miellyttäviä. Olisin kerran voinut kaataa sudenkin, mutta jätin ampumatta, mitä joskus aina suuresti ihmettelen näin jälkeenpäin.

En kiistä sitä, etteikö susi kuulu luontoon siinä kuin ihminenkin. Ihminen on kautta historiansa joutunut taistelemaan petoja vastaan. Petojen ylivallan kumoaminen on ollut ehdoton edellytys koko ihmiskunnan menestymiselle ja olemassa ololle.

Miksi nyt, kun niistä on päästy eroon, tietoisesti jälleen halutaan niitä tulevan entistä enemmän riesaksemme?

Venäläiset selkeästi rahastavat alueyhteistyö nimissä. Susienottamista heidän riesakseen kannattaisin lämpimästi, vaikka siitä pitäisi vähän maksaakin. Pitäähän meidän maksaa myös petovahinkokorvauksetkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä puolestani mielelläni haluaisin joskus nähdä suden Suomen luonnossa. Nykymenolla vaikuttaa aika mahdottomalta haaveelta.

Kyllähän venäläisille raha kelpaisi, jos sitä ehdotuksesi mukaisesti tyrkytettäisiin. Mutta eri asia muuttaisiko se pätkääkään heidän toimiaan susien kohdalla. Taitaisi sellainen maksu mennä kankkulan kaivoon tai Putinin taskuihin.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #15

"Kyllähän venäläisille raha kelpaisi, jos sitä ehdotuksesi mukaisesti tyrkytettäisiin. Mutta eri asia muuttaisiko se pätkääkään heidän toimiaan susien kohdalla. Taitaisi sellainen maksu mennä kankkulan kaivoon tai Putinin taskuihin"

Niin varmaan kävisi. Mutta olisiko sillä niin väliä, jos susiongelma sillä saataisi siirtymään venäläisten niskoille ja Suomessa asian ylle laskeutuisi rauha.

Toimituksen poiminnat